Persconferentie Oostenrijk: 19 mei definitief versoepelingen in toerisme en horeca

Persconferentie Oostenrijk: 19 mei definitief versoepelingen in toerisme en horeca

10 mei 2021

door Miranda in Nieuws

Vanmiddag om 14.00 uur vond in Oostenrijk een persconferentie plaats die onder andere belangrijke versoepelingen in het toerisme, de horeca, cultuur en sport bevestigd heeft. Bondskanselier Sebastian Kurz gaf samen met onder andere de ministers van Volksgezondheid en Toerisme een uitleg over de versoepelingen de vanaf 19 mei gaan gelden en lichtte ook toe met welke maatregelen de Oostenrijkse bevolking de komende tijd nog rekening moet houden. Ook werd er even kort ingegaan op het toerisme vanuit het buitenland. In dit artikel een korte samenvatting en het antwoord op de vraag: wanneer kunnen we weer naar Oostenrijk op vakantie?

Veel gevaccineerden en teruglopende infectiecijfers

In tegenstelling tot de ontwikkelingen in ons land, loopt men in Oostenrijk voor op het vaccinatieschema en laten de coronacijfers een positieve ontwikkeling zien. Zo zijn bijvoorbeeld alle 50-plussers in Vorarlberg inmiddels ingeënt en lag de zevendaagse incidentie in Oostenrijk voor het eerst sinds zeven maanden onder de 100 per 100.000 inwoners. Deze goede berichten hebben ervoor gezorgd dat het land over negen dagen versoepelingen gaat doorvoeren in diverse sectoren waaronder toerisme, horeca, sport en cultuur. Er dient echter nog wel rekening gehouden te worden met coronamaatregelen, zoals de twee meter afstand en beperkingen omtrent samenkomsten en groepsvorming. Sebastian Kurz gaf aan dat een verdere stap naar 'normaal' uiterlijk op 1 juli zal plaatsvinden, aangezien het grootste deel van Oostenrijk dan in ieder geval een eerste prik gehad kan hebben.

Toerisme en horeca start vanaf 19 mei weer op

Vanaf 19 mei mogen in Oostenrijk de accommodaties hun deuren weer openen voor gasten. Uiteraard met duidelijke regels omtrent omgang en hygiëne. Zo dien je als gast altijd middels een zogenaamde 'groene pas' je coronastatus te kunnen aantonen. Binnen mag je met maximaal vier personen (plus kinderen) aan een tafel plaatsnemen en buiten met maximaal tien personen (plus kinderen). Verder is het dragen van een FFP2-mondkapje binenn verplicht, behalve wanneer je aan tafel zit. 

Grüner Pass: Geimpft, getestet oder genesen

Een onderwerp dat tijdens de persconferentie meermaals terugkwam is de zogenaamde Grüner pass, de groene pas. Op deze pas staat vermeld of iemand 'geimpft, getestet oder genesen' is, oftewel: gevaccineerd, getest of genezen. Alleen onder voorbehoud van deze zogenoemde 3 G's heb je toegang tot andere de horeca, maar ook bij het inchecken in hotels, pensions en appartementen dien je te kunnen aantonen dat je een 'groene' coronastatus hebt. Bij genezen geldt als voorwaarde dat je een doktersverklaring hebt en maximaal zes maanden geleden corona hebt gehad. Voor gevaccineerden geldt dat zij de eerste prik minimaal 21 dagen geleden gehad moeten hebben, hierdoor krijgen zij drie maanden de 'groene vink'. Na een tweede prik komt hier nog eens zes maanden bij. Voor het vaccin van Johnson & Johnson geldt direct negen maanden 'groen'. Qua testen wordt er een onderscheid gemaakt tussen een PCR-test die 72 uur geldig is, een antigeentest welke 48 uur geldig zal zijn en een zelftest die 24 uur geldig is. Vanaf 19 mei zal deze groene pas nog op papier zijn, waarna Oostenrijk begin juni een digitale app verwacht te introduceren en vanaf eind juni/begin juli een Europese versie. Concreet betekent dit dat je als toerist die nog niet gevaccineerd is en gebruik wilt maken van onder de horeca, je elke paar dagen getest zult moeten worden.

Vakantie Oostenrijk
Wanneer kunnen we hier weer staan?

Inreisregels voor buitenlanders

Op dit moment gelden er strenge inreisregels voor buitenlanders tot en met 18 mei. Vanaf 19 mei veranderen de inreisregels vanuit de Oostenrijkse regering afhankelijk van het land waar je vandaan komt. Voor personen die vanuit groene of oranje gebieden Oostenrijk binnen reizen, gelden dan geen beperkingen meer. Zij mogen zonder verdere voorwaarden het land in. Voor personen uit rode gebieden geldt dat zij een negatieve coronatest dienen te overleggen (niet ouder dan 48 uur) of gevaccineerd cq. hersteld van COVID-19 moeten zijn. Voor personen die vanuit donkerrode gebieden binnenkomen geldt naast de test, de vaccinatie of het herstel dat zij vijf dagen in quarantaine moeten gaan. De kleurcodes worden aangehouden volgens de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Op dit moment kleurt Nederland gedeeltelijk rood en donkerrood. Je mag vanaf 19 mei volgens de Oostenrijkse regering dus komen voor een vakantie, echter gelden er dan nog wel regels.

Wachten op het reisadvies vanuit de Nederlandse regering

Voorlopig is het reisadvies vanuit onze regering nog oranje (negatief) voor Oostenrijk. Een oranje reisadvies betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een familiebezoek of vakanties vallen hier niet onder. Hopelijk krijgen we middels een persconferentie in ons land ook snel antwoord op de vragen omtrent zomervakanties in het buitenland en het zogenaamde (Europese) 'coronapaspoort'. Voor de meeste mensen betekent dit dus nog even geduld hebben en duimen dat we deze zomer gewoon weer naar ons geliefde Oostenrijk op vakantie kunnen.

Lees hier alle regels omtrent corona en een zomervakantie in Oostenrijk

Zomervakantie tips