Hurtigruten expeditie: een bijzondere reis naar Antarctica

 © Andrea Klaussner 
Cruise met Hurtigruten expeditie naar Antartica

12 maart 2021

door Florien in Bestemmingen

Reizen én varen in het spoor van historische Noorse ontdekkingsreizigers als Roald Amundsen, Fridtjof Nansen en Otto Sverdrup? Dat kan met de bijzondere Hurtigruten expeditie. Een prachtige tour die je de betoverende landschappen laat zien, zoals zij die ooit zagen: ongerept, afgelegen en ontzagwekkend. De Hurtigruten expeditie is een reis vol avontuurlijke belevenissen en bijzondere ervaringen. Naast genieten van de ongerepte natuur is ook het spotten van wilde dieren een belangrijk onderdeel van de trip. Wil jij meer weten over de Hurtigruten reis naar Antarctica van Norske? Je leest er alles over in dit weblog.

Reizen met experts van de poolwateren

Wat direct aan boord opvalt, is de kenmerkende informele sfeer. Die is voor alle Hurtigruten expeditieschepen hetzelfde. De rust en stilte van het voorbijtrekkende landschap worden aan boord nog eens extra weerspiegeld. Je maakt de reis met allemaal mensen die dezelfde interesses hebben. Dat maakt alles toch net even leuker. Bij dit gezelschap behoort ook een team van expeditieleiders en experts. De teamleden houden van avontuur en zijn experts op het gebied van oceanografie, biologie, fotografie, geschiedenis en het overleven in de wildernis. Mede door hun kennis, inzet en enthousiasme zal deze expeditiereis een onvergetelijke ervaring zijn. Met interessante presentaties en boeiende lezingen bereiden zij de reizigers voor op de komende ontdekkingen. Kies een favoriet onderwerp en leer alles over de geologie, natuur en geschiedenis van de bestemming. Veiligheid is tijdens de reizen de hoogste prioriteit. De bemanningsleden zijn experts in extreme omstandigheden, met jarenlange ervaring en diepgaande kennis van de omgeving. Zij kennen de poolwateren beter dan wie dan ook en zijn er om de reiziger op een veilige manier bij ieder avontuur te begeleiden.

TIP: Boek je Antarctica avontuur voor 30/04/2021 en ontvang de retourvlucht naar Zuid-Amerika tijdelijk gratis! 

Expeditiereis naar antartica
© Andrea Klaussner

Duurzaam reizen en nieuwe grenzen verkennen

De Hurtigruten expeditieschepen hebben elk hun eigen persoonlijkheid, maar hebben één ding gemeen: ze zijn puur maatwerk en gebouwd vanuit de visie dat ze een comfortabele uitvalbasis dienen te zijn voor de passagiers. De maatschappij heeft zelfs de grootste investering in de geschiedenis van Hurtigruten gedaan, door expedities te creëren die schoner, stiller en soepeler uitgevoerd kunnen worden. In juli 2019 is het MS Roald Amundsen in de vaart gekomen. Het modernste expeditieschip ter wereld en het eerste ‘groene’ cruiseschip dat wordt aangedreven door de hybride accu technologie. In de zomer van 2020 volgde het MS Fridtjof Nansen. Beide schepen zijn speciaal gebouwd om de poolwateren te verkennen, nieuwe bestemmingen te bereiken en buitengewoon comfort te bieden aan de gasten. Ze vertegenwoordigen een belangrijke stap voorwaarts in duurzaam reizen. De uitstoot zal met maar liefst 20% afnemen.

Antarctica, het meest afgelegen continent op aarde

Waar je hiervoor ook bent geweest, wat je op eerdere reizen hebt gezien: het bevroren continent Antarctica is anders dan al het andere wat er op onze planeet te zien is. Een enorme stroom koud water omsluit dit geïsoleerde continent. Hier, midden in de grote witte openheid, zul je de natuur op zijn meest sublieme manier ontdekken. Reis mee met de nieuwe hybride Hurtigruten expeditieschepen MS Roald Amundsen en MS Fridtjof Nansen of met het kleinere intieme expeditieschip MS Fram en maak kennis met dit bijzondere witte continent.

Tocht met ribboot
© Ingemund Ska°lnes

98% ijs

Antarctica is ongeveer twee keer zo groot als Australië en is het meest zuidelijke continent op aarde. Het grootste deel, 98% om precies te zijn, is bedekt met ijs. Als gevolg hiervan zijn er geen permanente- of inheemse bewoners op Antarctica. In de korte zomerperiode ,die loopt van december tot maart, verblijven ongeveer 4000 mensen op wetenschappelijke basis op het continent. In de wintermaanden zijn dat er ongeveer 1000. Wel bezoeken jaarlijks ongeveer 30.000 toeristen Antarctica. 

Een gebied met een rijk dierenleven

Verrassend voor sommigen is dat het gebied zich kenmerkt met een rijk dierenleven. Antarctica is de thuisbasis van miljoenen pinguïns en het voedselgebied voor duizenden walvissen in de zomermaanden. Antarctica is in alle opzichten geïsoleerd van de buitenwereld en reizigers zullen begrijpen wat dit betekent wanneer ze "het meest winderige, het koudste, het droogste en het hoogste continent" ontdekken tijdens één van de Hurtigruten expeditiereizen. Als koudste plaats op aarde ondersteunt Antarctica geen aardse zoogdieren - er zijn geen bomen of struiken en slechts twee soorten bloeiende planten: Antarctisch haargras (Deschampsia Antarctica) en Antarctisch parelmoerkruid (Colobanthus quitensis). 

Wilde dieren spotten antartica
© Andrea Klaussner

Ontdek de ijzige, woeste woestijn van Antarctica

Op het Antarctisch Schiereiland, twee dagen varen vanaf het puntje van Zuid-Amerika, zijn de temperaturen in de zomer gemiddeld 0-5 graden Celsius. Maar op Antarctica kun je perioden van hoge windsnelheden verwachten - koude lucht voert langs de gletsjers en ijsplateaus. Dit worden katabatische winden genoemd en deze kunnen optreden wanneer je ze het minst verwacht. Als een van de droogste plekken op aarde, ziet Antarctica niet veel regen. In feite valt er elk jaar gemiddeld meer regen in de Sahara, dan in de ijzige, woeste woestijn van Antarctica. Wanneer er wel sneeuw valt, wordt dit niet ontdooid in de vriestemperaturen, maar juist weggeblazen door de harde wind – wat eenvoudigweg weer nieuwe ijskappen en ijsplaten creëert. Mogelijke aanlegplaatsen tijdens een Hurtigruten expeditiereis kunnen zijn;

Deception Island
Eén van de hoogtepunten van de Zuidelijke Shetlandeilanden is Deception Island, een ringvormige caldera met een bevaarbare opening naar de ondergelopen binnenkant. In de natuurlijke haven vinden we Whalers Bay, een verlaten walvishaven met de naam Hektor, evenals een onbeheerde Britse basis.

Landschap antartica reis
© Camille Seaman

Half Moon Island
Half Moon Island is bijzonder fotogeniek, gezegend met één van de meest spectaculaire zuidpoollandschappen die men zich kan voorstellen. Het is een glinsterende diamant tussen deze juweeltjes van eilanden. De gespleten kliffen zijn de leefomgeving voor grote kolonies stormbandpinguïns, zuidpoolsternen, kelpmeeuwen, zuidpoolkippen, Wilsons stormvogeltjes
en diverse zeehondensoorten.

Yankee Harbour
Vroeger gebruikten zeehondenjagers de veilige haven van Yankee Harbour op Greenwich Island als uitvalsbasis. Overblijfselen uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar, maar het meest in het oog springt hier de grote kolonie ezelspinguïns, waarvan het aantal wordt geschat op zo’n 4000 broedende paren.

Brown Bluff
Zoals de naam al doet vermoeden wordt het landschap gedomineerd door een enorme klif van 745 meter hoog. Deze torenhoge roestbruine klif is van origine vulkanisch en het strand is bezaaid met ‘bommen’ lava. Hier kun je broedende ezelspinguïns, kelpmeeuwen en Kaapse stormvogels zien. Ook Weddellzeehonden zijn regelmatige bezoekers. De Weddell zeehond is de enige rob die ook tijdens de poolwinter bij de zuidpool blijft. Deze zeehond kan meer dan een uur onder water blijven!

Cuverville
Op Cuverville leeft de grootste kolonie ezelspinguïns op het Antarctisch Schiereiland. De passage van het smalle Errerakanaal is spectaculair, omdat ijsbergen er vast komen te zitten in het ondiepe water. Vanaf het observatiedek toezien hoe de scheepsbemanning het schip zorgvuldig tussen de ijsbergen door manoeuvreert, is net zo spannend als omgeven zijn door de menigte broedende pinguïns op het land.

Wilhelminabaai
De bergen en de hoge gletsjers rond de baai zorgen voor een imponerend landschap met ijssculpturen. De baai wordt door walvissen en zeehonden als voedselbron gebruikt en was daarom in het verleden een jaagplek.

Walvissen spotten
© Karsten Bidstrup

Neko Harbour
Neko Harbour, de leefomgeving van een kolonie ezelspinguïns, ligt ingebed in Andvord Bay en wordt omgeven door de bergen en de hoge gletsjers van het schiereiland. Neko, vernoemd naar een walvisschip  uit de vroege twintigste eeuw, is één van de zeldzame plekken waar u voet kunt zetten op het Antarctische vasteland.

Norske Noorwegen Reizen is exclusief vertegenwoordiger van Hurtigruten in Nederland. Naast de traditionele postboot route langs de Noorse kust, is er een ruim aanbod volledig verzorgde expeditie reizen naar Antarctica, Spitsbergen, Groenland, Canada & Noord-Amerika, Zuid-Amerika, IJsland en langs de Europese kust.

Zomervakantie tips