Skip to navigation Skip to main content

Spectaculair uitzicht vanaf het Jakobskreuz in het Pillerseetal (Tirol)

53024 - Spectaculair uitzicht vanaf het Jakobskreuz in het Pillerseetal (Tirol)
© Janna Kamphof

Word jij ook altijd zo blij van mooie uitzichten? Ben jij de eerste die boven op de berg aangekomen de camera uit de rugzak haalt? Dan is het beklimmen van het Jakobskreuz een ervaring die je echt niet mag missen tijdens je vakantie in Oostenrijk. Het Jakobskreuz is het grootste toegankelijke wandelkruis ter wereld en staat bovenop de Buchensteinwand in het Pillerseetal in Tirol. Vanaf de uitzichtplatformen heb je een spectaculair uitzicht over de bergen die het Pillerseetal omringen.

Jakobskreuz: het grootste toegankelijke wandelkruis ter wereld

Het Jakobskreuz dankt zijn naam aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, in het Duits de Jakobsweg genoemd. Deze verloopt ook door het dorp St. Jakob in Haus en om die reden werd het wandelkruis bovenop de Buchensteinwand naast het dorp gezet. Het indrukwekkende Jakobskreuz in het Pillerseetal werd in de zomer van 2014 geopend. Het kruis is 29,6 meter hoog en heeft vijf uitzichtsplatformen: vier aan de zijkanten en één bovenop. Allemaal bieden ze een prachtig panorama-uitzicht over de omringende bergen. Of je nu met het blote oog of met een van de verrekijkers op de uitzichtplatformen kijkt: het is spectaculair. Je kijkt  onder meer op de Wilde Kaiser, de Kitzbüheler Horn en de Leoganger Steinberge. Ook wanneer je in een rolstoel zit of slecht ter been bent, kun je van het prachtige uitzicht genieten, want middenin het kruis gaat een lift omhoog.

53024 - jakobskreuz pillerseetal
Het Jakobskreuz © Janna Kamphof

Met de stoeltjeslift de Buchensteinwand op

Om op de Buchensteinwand te komen, kun je met de lift of te voet gaan. De stoeltjeslift Buchensteinwand vanuit St. Jakob in Haus heeft niet voor niets het label 'Beste österreichische Sommer-Bergbahnen' gekregen. In ongeveer tien minuten word je vanaf het dal naar 1456 meter hoogte gebracht. Onderweg heb je bijna net zo’n mooi uitzicht als vanaf het Jakobskreuz zelf, dus houd je ogen open, want voor je het weet, ben je boven. In 2021 is de Buchensteinwand-Bergbahn Pillersee open van 1 mei t/m 26 oktober. De lift draait van 0.900 uur tot 17.00 uur. Voor volwassenen kost een ticket € 17,- en voor kinderen € 9,- (met Gästekarte). Als je ook van plan bent om het Jakobskreuz binnen te gaan, is het voordeliger een ticket voor de lift inclusief entree Jakobskreuz te kopen. Wil je behalve deze lift ook gebruik te maken van de andere liften in het PillerseeTal, dan kan het voordelig zijn om de PillerseeTal Card aan te schaffen. Bij het dalstation kun je gratis parkeren.

53024 - stoeltjeslift buchensteinwand
De stoeltjeslift Buchensteinwand vanuit St. Jakob in Haus © Janna Kamphof

Wandelen naar het Jakobskreuz

Als je er liever een actieve dag van maakt, heb je volgende opties om vanuit het dal naar het Jakobskreuz te wandelen:

  • Vanuit Fieberbrunn wandel je in ruim 4,5 kilometer (679 hoogtemeters) naar het Jakobskreuz. Het is een makkelijke, maar pittige wandeling waar je ongeveer 2,5 uur over doet.
  • Je kan ook vanaf St. Jakob in Haus naar het Jakobskreuz wandelen. Deze wandeling is iets korter (4,4 km), maar heeft wel meer hoogtemeters (650 meter) dan de wandeling vanuit Fieberbrunn.

De Tiroler Alpenblumenweg bij het Jakobskreuz

Achter het Jakobskreuz langs loopt de Tiroler Alpenblumenweg. Heb je nog energie voor een korte wandeling? Dan kun je een stuk van deze wandelroute naar de Speicherteich lopen. Bij dit kleine meertje is speelplaats voor kinderen. Langs de route staan bordjes met de namen van de bijzondere bloemen die je ziet. Niet alleen vanwege de bloemen, maar ook vanwege de fantastische uitzichten onderweg is deze korte wandeling van ongeveer een halfuur de moeite waard.

53024 - jakobskreuz
Uitzicht vanaf het Jakobskreuz © Janna Kamphof

Dit artikel is geschreven door Janna Kamphof van Alpen Actief .

Zomer Gastredacteur

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Indebergen? Stuur jouw (berg)verhaal naar redactie@indebergen.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw bergavonturen.