Foto-hotspot Königsbach watervallen bij Schönau am Köningssee gesloten

 © www.bayern.by, Gert Krautbauer 
Konigssee in Berchtesgadener Land

24 augustus 2020

door Yvonne in Nieuws

De Königssee is een bekend meer, gelegen in het Zuid-Duitse Nationalpark Berchtesgaden. Dit prachtige helderblauwe- en groene meer is zo'n 6 km lang. Langs het meer kun je genieten van de mooiste uitzichten. Zo ook vanaf de Königsbach-watervallen, met name vanaf de natuurlijke baden in de waterval. Vooral de baden zijn een ware 'foto hotspot' geworden voor influencers en toeristen. Deze uitstapjes hebben in april vorig jaar al fatale gevolgen gehad en ook de natuur heeft er steeds meer onder te leiden. Om verdere afbraak en ongelukken te voorkomen, zijn de watervallen gesloten. Aldus Salzburg.orf.at

Meer toeristen dan anders

Met name door het coronavirus zijn de problemen deze zomer groter dan normaal. Naast de normale hoeveelheid toeristen zijn er dit jaar meer mensen, omdat zij normaal gesproken buiten Europa op vakantie gaan. Veel influencers en toeristen gaan op zoek naar de mooiste hotspots in de bergen en komen zo uit bij de natuurlijke baden (Gumpen) van de Königsbach-watervallen, vlakbij Schönau am Königssee. De baden zijn in de loop der jaren in de rotsen uitgehouwen door het gletsjerwater en vormen daardoor natuurlijke 'infinity pools' met een waanzinnig uitzicht op de Königssee. De grote stroom aan toeristen zorgt voor ongelukken en veel achtergelaten afval. Voor het bestuur van het Nationalpark Berchtesgadener Land is de maat vol. Er is een verbod om de baden te betreden. Indien men zich hier niet aan houdt, worden er boetes gegeven. 

Pittige wandeling naar de Königsbach-watervallen

De beroemde baden van de Königsbach-watervallen zijn vrij lastig bereikbaar. De paden naar en langs de waterval zijn echt voor de meer ervaren bergbeklimmers. Al jaren wordt het gebied steeds meer bezocht door ongetrainde mensen en toeristen die niet het juiste materiaal meehebben of dragen. Ze lopen het risico uit te glijden, te vallen of zich te bezeren, zonder rekening te houden met de gevolgen voor zichzelf en de reddingsdiensten. 

Afval achterlaten

En dat is niet het enige probleem. Ze laten van alles achter. Van bierflessen tot uitwerpselen, plastic verpakkingen en blikjes. Daarnaast vertrappen ze planten rondom de watervallen, wat schade aanricht aan de natuur. Hierdoor ziet het er anders uit dan een aantal jaar geleden. Voor liefhebbers van wildkamperen is het gebied een populaire bestemming, met als gevolg dat er regelmatig tenten worden achtergelaten. 

Twee doden in april 2019

In april 2019 overleden twee jonge mannen uit Saksen in één van de baden (Gumpen). Door de grote hoeveelheden koud smeltwater ontstond er veel druk in de baden, herkenbaar als 'wit water' of Weißwasser. Bij 'Weißwasser' ontstaat er druk doordat het water circuleert en er onder water een cilinder ontstaat waardoor je onder water wordt getrokken. Daarnaast is de temperatuur zo laag dat het lichaam snel onderkoelt raakt. De twee mannen gingen het bad in maar konden er niet meer uitkomen. Een omstander belde de reddingsdiensten, welke snel ter plaatse waren. Helaas kwam de hulp te laat en hebben beide heren het niet overleefd. 

Zomervakantie tips