Skip to navigation Skip to main content
52488 - Live vanuit St. Anton am Arlberg: bike & hike

We zijn weer in Oostenrijk! Dit keer starten we onze toer door de bergen in het meest westelijke puntje van Tirol, in het gemoedelijke dorpje St. Anton am Arlberg. Deze plaats heeft een rijke geschiedenis als het gaat om de wintersport, maar hoe is het hier in de zomer? We gaan het ontdekken! St. Anton am Arlberg staat bekend om haar eindeloze (sportieve) wandelmogelijkheden, machtige bergtoppen en uitdagende fietsroutes. Maar wat doe je als je hier maar één dag bent? Een combinatie maken van de drie: we gaan e-biken, wandelen en hopen zo mooie bergtoppen te bereiken.

Easy de berg op met de e-bike

Het is een prachtige dag. De lucht is bijna strakblauw en het is nog heerlijk fris als onze gids van vandaag, Andy, op ons wacht om 08.30 uur. We hadden al zin in deze 'bike & hike toer', maar na de kennismaking met onze begeleider wordt dit alleen maar versterkt. Andy is zo'n typische berggids; vrolijk, sportief, super enthousiast en hij kent duidelijk iedereen in het dorp, blijkt al binnen 5 minuten nadat we op de fiets zijn gestapt. We rijden eerst door het dorp en gaan daarna via een brede grindweg omhoog richting de Putzen-Alpe. De weg loopt geleidelijk omhoog, met af en toe wat steilere stukjes, maar met de e-bike is het 'easy'. Je kunt kiezen voor verschillende trapondersteuningen, waarbij je meer of minder geholpen wordt door de electromotor. Na zo'n 300 hoogtemeters bereiken we een prachtig uitzichtpunt. In het dal zien we St. Anton am Arlberg liggen en aan de overkant een rij prachtige bergen met nog behoorlijk wat sneeuw op de noordhellingen.

52488 - e biken in st anton am arlberg
Gemakkelijk omhoog fietsen over de grindweg

Verse kaas en melk op de alm

De volgende stop tijdens onze tocht, is de Putzen-Alpe: een gezellige alm met een zonnig terras, waar nog dagelijks kaas gemaakt wordt van de melk die de koeien op de alm geven. Mike is een melkliefhebber, dus hij grijpt zijn kans en bestelt naast een kopje koffie ook een beker melk. Ik houd het bij een frisse 'Johannisbeeresaft'. Na deze pauze op de alm fietsen we nog een stukje verder omhoog, totdat we de plek zien waar we onze e-bike gaan 'parkeren'. In het houten rek is plaats voor meerdere fietsen. We zetten de fiets op slot, maar volgens Andy is dit eigenlijk niet nodig: hier wordt nooit iets gestolen. De eerste 500 hoogtemeters van de toer hebben we achter de wielen, nu wordt het tijd om de tweede 500 hoogtemeters te voet af te leggen. Het doel van vandaag is de Leutkircher Hütte, waar we willen lunchen.

Waanzinnig uitzicht vanaf de Leutkircher Hütte

St. Anton am Arlberg staat bekend als een wandelgebied voor sportievelingen en we begrijpen al snel waarom. Het pad gaat direct flink steil omhoog, dus ik ben blij dat ik m'n wandelstokken heb meegenomen. Er zijn maar weinig vlakkere stukken, maar behalve de steilheid, is het pad niet moeilijk of technisch. In een behoorlijk tempo klimmen we omhoog en langzaam begint m'n maag te rommelen. Ik vraag Andy hoe lang het nog ongeveer lopen is tot de hut en hij geeft aan 'nog een dik half uur'. Oké, vanaf nu negeer ik het brommen in mijn buik en blijf ik lekker doorstappen. En ineens is de hut daar! Sneller dan verwacht zijn we boven en m'n buik maakt een klein sprongetje als ik 'Spinatknödel mit Butter und Parmesan' op het bord buiten zie staan. Het uitzicht vanaf het terras van de Leutkircher Hütte, die op 2251 meter hoogte ligt, is waanzinnig mooi. De Knödels smaken geweldig en stiekem snoep ik ook nog wat Kaiserschmarrn van Mike mee. Genoeg energie voor de weg terug naar het dal! We nemen een andere route, maar komen wel bij de fietsen uit om verder af te dalen naar het dal.

52488 - leutkircher hutte
De Leutkircher Hütte

Volop afwisseling in het groene Verwalltal

Eenmaal terug in het dal fietsen we nog 'even' door naar het autovrije Verwalltal. Het is een prachtig fris groen dal, waar eenvoudige wandelpaden richting het gelijknamige meer leiden. Ideaal voor wandelaars die het wat relaxter aan willen doen of voor families met kinderen. Er is hier sowieso onderweg, en bij de Verwallsee, genoeg te beleven voor kids, groot en klein. Zo is er een bikepark EldoRADo, een klimpark, een hangbrug en een enorme speeltuin bij de Verwallsee. Op de e-bike kost het ons ongeveer een half uur om van St. Anton am Arlberg naar het prachtige blauwe meer te fietsen. Nadat we genoten hebben van het turquoise water van de Verwallsee, fietsen we terug naar het dorp. Er staat 55 km op de teller van de e-bike; we hebben wel een fris drankje verdiend op het terras vinden we. Wat een heerlijke dag in St. Anton am Arlberg was het vandaag!

52488 - wandelen en fietsen langs de verwallsee
De kleur van het water in de Verwallsee is prachtig!

Tips voor St. Anton am Arlberg:

  • Boek je een accommodatie in St. Anton am Arlberg, dan krijg je gratis de St. Anton-Zomerkaart. Hiermee kun je o.a. een dag gratis gebruik maken van de bergliften, heb je toegang tot het zwembad en de golfbaan, kun je deelnemen aan yoga, begeleide wandeltochten en nog veel meer voordelen.
  • Bij het VVV kun je gratis gidsen ophalen waarin de mooiste wandelingen en fietstochten staan beschreven. Zo vind je snel de beste mogelijkheden uit de ruim 300 km wandelpaden en 280 km aan fietspaden die de regio telt.
  • Met een e-bike kun je gemakkelijk veel van de regio zien. Er zijn genoeg brede grindwegen die ook voor onervaren mountainbikers heel goed te doen zijn. Zorg er alleen voor dat je niet te snel afdaalt ;-).

Ook zin gekregen in een zomervakantie in St. Anton am Arlberg? Ga hier op zoek naar je accommodatie >

52488 - st anton zomer gastenkaart
Volop gratis activiteiten met de St. Anton-Zomerkaart
52488 - e biken in st anton am arlberg (1)
Fietsen met dit uitzicht is geweldig!
52488 - putzen alpe
Pauze bij de Putzen-Alpe
52488 - wandelen st anton am arlberg
De wandeling gaat behoorlijk steil omhoog
52488 - wandelen in st anton
Wandelen in St. Anton
52488 - spinatknodel
Spinatknödel bij de Leutkircher Hütte
52488 - centrum st anton
Het gezellige autovrije centrum van St. Anton
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.