Oostenrijk opent bijna alle grenzen met buurlanden

grens oostenrijk

3 juni 2020

door Mike in Nieuws

Goed nieuws voor bergliefhebbers die een vakantie naar Oostenrijk plannen. Zojuist maakte de Oostenrijkse overheid bekend dat ze per donderdag a.s. de grenzen met bijna alle buurlanden openen. Grenscontroles zijn dan verleden tijd. Enkel de grens met Italië blijft nog dicht, maar daar wordt ook snel verandering verwacht als de cijfers dat toelaten.

Italië is uitzondering

Eerder dan verwacht opent het land de grenzen met de buurlanden. We gingen vooralsnog uit van 15 juni, maar de datum is naar voren gehaald. Vanaf morgen is het vanuit Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Hongarije mogelijk om het land in te rijden zonder grenscontroles. De enige uitzondering op de grensopening is Italië. Alhoewel de coronacijfers in Italië dalen, is de situatie daar volgens de Oostenrijkse overheid nog niet veilig genoeg om de grens te openen. Omdat er grote verschillen zitten tussen de cijfers in Italiaanse regio's, wordt er gekeken naar mogelijkheden om de grenzen met bepaalde regio's te kunnen openen. Een snelle opening van de Oostenrijks-Italiaanse grens is het doel, maar dat moet wel op een verantwoorde manier kunnen.

Geen quarantaine en tests

Op het moment gelden er strenge regels als je Oostenrijk in wilt rijden. Dat is snel voorbij. De versoepeling van de beperkingen betekent dat mensen die naar Oostenrijk reizen vanaf morgen zonder quarantaine of testuitslagen de grens over kunnen. De grenscontroles keren daarmee bijna terug naar hoe het voor de coronacrisis was. 

Zomervakantie in Oostenrijk

Zoals je waarschijnlijk hebt meegekregen, past de Nederlandse overheid naar alle waarschijnlijkheid het reisadvies voor Europese landen aan op 15 juni. Dan geldt niet meer code oranje, maar code geel. Dit betekent dat er geen negatief reisadvies meer is, maar dat er nog wel veiligheidsrisicio's zijn vanwege het coronavirus. Kortom: het is dan mogelijk om zonder problemen naar de Oostenrijkse bergen te gaan voor een zomervakantie.

Bekijk hier een overzicht van het coronanieuws per Alpenland >

Zomervakantie tips