Skip to navigation Skip to main content

Arosa in de herfst: een wandelparadijs

5109 - Arosa in de herfst: een wandelparadijs

Herfst. Stormachtige dagen, mist en regen. Klinkt niet echt als het ideale wandelweer. Toch kan het heel mooi zijn om in de herfst te wandelen. Denk aan de prachtige kleuren van de bladeren, het speciale zonlicht en een warme chocolademelk dat op je wacht na afloop. Wandelen in de herfst kan prachtig zijn en al helemaal als je omringd wordt door gigantische bergtoppen, waarvan sommige al sneeuw tonen en andere in de mist zijn gehuld. In Arosa ondervond ik dit zelf. Een schilderachtig dorp met schilderachtige wandelroutes. Een onontdekt wandelparadijs.

Oude kerkjes en verlaten wandelpaden

Arosa staat al enige tijd op de kaart als een populair skigebied, maar het kleine bergdorpje in Graubünden is zonder sneeuw ook prachtig. Duizenden tinten groen omringen je, hoge bergtoppen lopen over in glooiende heuvels en oude, zwart geblakerde chalets staan hier en daar verspreid. Ook niet onbelangrijk: de toeristen hebben deze plek nog niet ontdekt en zeker in de herfst zijn de wandelpaden zo goed als leeg. Op een verdwaalde koe na dan. Arosa ligt behoorlijk afgesneden van de bewoonde wereld. Alleen al om er te komen moet je eerst 360 haardspeldbochten overleven. Er zijn geen doorgaande wegen. De enige weg ernaar toe stopt in het dal. Er gaat wel een trein naar Arosa, wat echt een aanrader is. De route staat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst en is werkelijk adembenemend. Door de onbereikbaarheid van Arosa, zal je hier niet veel dagjestoeristen zien. Het dorpje heeft ook een ongekende charme. Eeuwenoude kerkjes wisselen zich af met leuke cafeetjes en een redelijk hippe winkelstraat. Hoewel Arosa er dus uitziet als een oud en traditioneel bergdorpje, is het er zelfs in de herfst erg levendig.

Hoogste bakkerij van Europa

Er zijn verschillende wandelroutes in Arosa. De mooiste wandelroutes gaan vanaf de Weisshorn (2653m). Hier vind je het 360 graden café en de hoogste bakkerij van Europa. Een mooie plek om te beginnen dus. Vanaf de top van de berg kan je genieten van een spectaculair uitzicht over 400 bergtoppen. Het kan bovenop wel eens mistig zijn, maar ook dit kan voor mooie beelden zorgen. Mocht het mistig zijn, probeer dan een andere dag of later op de middag terug te komen, want het uitzicht mag je niet missen. Op de Weisshorn beginnen twee routes, die weer gecombineerd kunnen worden met andere routes. Een wandeling vanaf de Weisshorn duurt 1 uur en 45 minuten en dan ben je bij het middenstation. Vanaf hier kan je terug lopen naar Arosa, dat nog 20 minuten duurt. Vanaf de Weisshorn kan je er ook voor kiezen om te gaan bergwandelen van top naar top. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wandelroutes voor jong en oud

De routes verschillen van niveau en zo is er voor iedereen wel een wandeling te doen. Wandelen met de kinderen? Dan is de ‘Legendes van Arosa’ wandelroute echt een aanrader. Er worden verschillende legendes verteld over Arosa die de fantasie te boven gaan. Of houd je meer van een uitdaging? Er zijn meerdaagse wandelingen mogelijk, waarbij je verschillende dalen aandoet en van berghut naar berghut trekt. Op deze wandeling heb je ook meer de kans om een steenbok of ander wild te zien. Zeker in de herfst. Ook kan je vanaf Arosa naar Davos of Chur wandelen.

All-Inclusive

Een groot voordeel van in de herfst wandelen in Arosa, is dat je een All-inclusive kaart krijgt. Met deze kaart mag je gratis gebruik maken van alle liften en het openbaar vervoer. Ook verschillende recreatieparken en activiteiten zijn gratis, zoals het Seilpark (een klimpark) en de bootjesverhuur. Met de All-Inclusive kaart kan je dus heerlijk het gebied ontdekken, zonder elke keer op de portemonnee te moeten letten.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in Arosa >>

Uitzicht Arosa
Zomer Auteur Female2

Over Kirsten

Kirsten verkent de bergen het liefst met de trein of per voet en blijft zich altijd verwonderen over de schoonheid van de Alpen. Haar maak je gelukkig met een uitdagende hiketocht, een overheerlijke lunch, een mooie treinreis en een goed glas (rode) wijn.