Skip to navigation Skip to main content

Geniet van de gouden herfst in het Zillertal

50936 - Geniet van de gouden herfst in het Zillertal
© Zillertal Tourismus, Bernd Ritschel

De bladeren verkleuren langzaam en het bos verandert in een mix van rood, geel, bruin en groen. Het is herfst. Rond de bergtoppen hangt een gouden gloed. Het is de tijd van het 'gouden uur'. Een term die fotografen gebruiken om het uur voor de zonsondergang (of na de zonsopgang) aan te duiden. Het zachte licht zorgt dat het Zillertal een gouden gloed over zich krijgt. Dit 'gouden uur' is vooral goed te vinden in de herfst. De herfst is ook de tijd van het jaar dat je kunt wandelen zonder hitte, de rust in de natuur terugkeert en je geniet van al het lekkers dat de herfst in het Zillertal te bieden heeft.

Wandelen met gouden uitzicht

Als je gaat wandelen in het Zillertal, kun je de herfst pas echt goed ontdekken. Door de kristalheldere lucht en het stabiele weer kun je toeren maken waar het in de zomer gewoon te warm voor is. De wandelingen starten in het bos, waarbij de mistnevels nog tussen de boomtoppen hangen. Hogerop de kale bergen word je beloond met spectaculair heldere uitzichten. Frisse luchten, die je alleen in de herfst hebt. Als je geluk hebt, hebben de bergtoppen al een eerste wit suikerlaagje. Kies dan voor een wandeling naar een berghut op een lager gelegen plek, zoals bijvoorbeeld Gasthof Steinerkogel of de Brandalm.

50936 - zillertal wandelen steinberghutte
Wandelen en genieten van lokale gerechten (Foto: © Zillertal Tourismus, Andre Schoenherr)
Wandelen en genieten van lokale gerechten (Foto: © Zillertal Tourismus, Andre Schoenherr)

Smullen van herfstgerechten

In de herfst smaken de Zillertaler streekgerechten het best. Na een flinke wandeling heb je dan ook trek in een van de lokale lekkernijen. In dit seizoen is het, culinair gezien, genieten van specifieke herfstproducten. Zo heb je Zillertaler Krapfen met Graukäse (een grijze kaas van de almen), Apfelstrudel gemaakt met in drank gewelde Zillertaler appels, wild-ragout uit het bos, gebraden lamsvlees of klassieke Käsespätzle met bergkaas. Het herfstmenu van de bekroonde Zillertaler restaurants is bijna onuitputtelijk.

Zillertaler traditie bij de Almabtrieb

Tijdens de meest bijzondere traditie in de herfst, de Almabtrieb, toont het Zillertal al haar pracht. De koeien worden van de almen weer naar de stallen in het dal gedreven. 'Hoamfohre' noemen ze dat in het Zillertal. De dieren worden versierd met bloemen, dennenappels, rozen, parels en mooie koeienbellen. Als dank dat de dieren gezond gebleven zijn. De beste melkkoeien en de sterkste dieren krijgen extra waardering. Het hele dorp viert de terugkeer van de koeien en loopt rond in mooiste klederdracht. Alpenproducten, zoals almkazen, en natuurproducten, zoals schaapsvellen, worden aangeboden en natuurlijk is er de Tiroler volksmuziek.

50936 - almabtrieb zillertal
Almabtrieb in het Zillertal (Foto: © Zillertal Tourismus, Bernd Ritschel)
Almabtrieb in het Zillertal (Foto: © Zillertal Tourismus, Bernd Ritschel)

Herfsttijd is wellnesstijd

Als de drukte voorbij is, dan is het tijd om te gaan ontspannen in één van de wellnesscentra in het dal. Zou het toch een keer slecht weer zijn, dan is dat het juiste moment om de rust te zoeken van de whirlpools, massagebedden en sauna's. Nagenietend van de ontspannende effecten ben je nu klaar voor de winter. Maar tot die tijd, geniet je van alle glorie van de herfst in het Zillertal.

Wat is jouw beste herfstmoment in de bergen?

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.