Boek Mini Expedities: op zoek naar bergen in eigen land

 © Mini Expedities 
wandelen Mini expeditie

3 juli 2019

door Joanne in Algemeen

In de vakantie is het heerlijk in de bergen, maar wat doe je dan de rest van het jaar? Nederland heeft helaas geen bergen. Althans, geen echte. Dat neemt niet weg dat je ook in dit, bijna geheel, platte land hellingen kunt vinden waarop je kunt oefenen voor de vakantie. Hellingen die voelen als bergen. Wandelen in Nederland biedt genoeg ruimte voor avontuur. Samen met mijn gezin heb ik in één jaar tijd 30 micro-avonturen beleefd en daar een boek over geschreven: Mini Expedities, avonturen dicht bij huis. We gingen op zoek naar bergen, jungle en onbewoonde eilanden in Nederland.

Avontuur is er ook dichtbij huis

Een jaar lang gingen we in de weekenden op expeditie. We wilden kijken of je ook in Nederland bergtochten kunt maken of kunt slapen op een onbewoond eiland. We maakten uiteindelijk 30 tochten door Nederland op de fiets, in de kano en te voet en sliepen daarbij bijna 80 nachten in een tent. En wat bleek, het avontuur is dichterbij dan je denkt. We volgden niet altijd een route, maar liepen vaak ook gewoon onze neus achterna. Bij elke afslag kozen we dan het paadje dat er het leukste uit zag. Het avontuur ontstaat door een eigen plan te trekken en je te laten verrassen door wat je tegenkomt.

Voor het kantoor van Indebergen

Bergexpedities in Nederland

Eerlijk is eerlijk, van alle expedities zijn de bergtochten meestal net buiten Nederland. We wandelden door de sneeuw in het Sauerland, dwaalden door kloven in Luxemburg en klommen op rotsen in Frankrijk. Maar we maakten ook een fietstocht over onze eigen Holterberg. Wie zegt dat Nederland plat is, is daar nog nooit naar boven gezwoegd! Onze zoektocht naar jungle, bergen, bountystranden en wild water bracht ons door heel Nederland. Elke tocht werden we verrast door de schoonheid van ons land. Nee, we hebben geen uitgestrekte wildernis, maar wel een eindeloze lappendeken van bijzondere en woeste plekken. Tussendoor zie je altijd tekenen van beschaving of kom je een paar huizen tegen. Maar het grote voordeel daaraan is, is dat je je tussen al het afzien weer kunt verheugen op een stuk appeltaart en een lekker kopje koffie.

Wil je het boek kopen? Dat kan hier >

Afzien, bikkelen of gewoon genieten?

Een expeditie klinkt als afzien, maar dat was het eigenlijk niet. Zie het liever als buitenspelen. Hangen in de hangmat, een vuurtje stoken naast de tent. Al die dingen die je (misschien) thuis niet doet, maar die een simpele tocht veranderen in een expeditie. Het doel was dan ook niet om zo hard mogelijk te fietsen of zo ver mogelijk te wandelen, nee, het doel was lekker buiten zijn. Zagen we een boom om in te klimmen. Dan werd de trip onderbroken om even te klauteren.

Mini Expeditie Fontainebleau bergtocht
Afzien of genieten? Hangen bij de rotsen van Fontainebleau (Foto: © Mini Expedities)

Vaker naar buiten gaan 

In deze tijd zitten kinderen veel binnen en achter de computer. En laten we wel zijn, volwassenen zitten dat vaak ook. Het boek Mini Expedities inspireert om weer lekker naar buiten te gaan. Even de boel, de boel te laten en het avontuur te zoeken. Leuk voor kinderen én voor volwassenen. Wil je hier meer informatie over kijk dan op de website van Mini Expedities.

Zomervakantie tips