Skip to navigation Skip to main content

De Hündeleskopfhütte: de eerste vegetarische berghut in de Alpen

50079 - De Hündeleskopfhütte: de eerste vegetarische berghut in de Alpen

Na een uitgebreide wandeling is het heerlijk om neer te ploffen op het terras van een berghut. Even bijkomen in de zon en genieten van een stevige maaltijd. De menukaart staat vaak vol traditionele gerechten, zoals schnitzel, bratwurst en een plateau met vleeswaren. Ideaal voor de vleesliefhebber, maar voor vegetariërs zijn de opties vaak een stuk beperkter. Gelukkig is daar de oplossing: de Hündeleskopfhütte in Pfronten - Kappel. Beter bekend als de eerste vegetarische berghut in de Alpen.

Over de Hündeleskopfhütte

De Hündeleskopfhütte is een traditionele houten berghut met een gezellig terras, gelegen op 1180 meter hoogte. Vanaf hier geniet je van een schitterend uitzicht op de Allgäuer Alpen en de imposante Zugspitze. Silvia Beyer nam eind mei 2015 de hut in gebruik en toverde dit prachtige plekje om tot vegetarisch hoogtepunt. De berghut is het hele jaar door geopend op woensdag en donderdag (11.00 - 21.00 uur) en van vrijdag tot en met zondag (11.00 - 18.00 uur).

50079 -
Silvia Beyer is de trotse eigenaresse (Foto: © Vipasana Roy)
Silvia Beyer is de trotse eigenaresse (Foto: © Vipasana Roy)

Een gezonde levensstijl is steeds belangrijker

Tegenwoordig is een gezonde levensstijl voor veel mensen belangrijk. Biologische producten en/of lokale producten spelen een grote rol en ook eten mensen minder of zelfs helemaal geen vlees. Niet alleen thuis, maar ook op vakantie. Met die gedachte opende eigenaresse Silvia Beyer, ook wel Silli, de Hündeleskopfhütte. Zelf werd ze op haar 12e vegetarisch, omdat ze erachter kwam waar de lieve kalfjes op de boerderij van haar vader naartoe gingen. In de loop der jaren ontwikkelde ze een enorme passie voor lokale producten en gezonde, vegetarische gerechten.

Uitsluitend vegetarische gerechten

Toch liever een gerecht met vlees? Dan kun je beter voor een andere hut kiezen. De Hündeleskopfhütte serveert namelijk uitsluitend vegetarische gerechten. Alles wordt gemaakt met producten uit de streek. Zelfs de koffie. De menukaart biedt voldoende keuze. Enkele keuzes zijn Käspressknödel, Kaiserschmarrn, soepen, veganistische Kässpatzen, brood met beleg en zelfgemaakt gebak.

50079 -  (1)
Er worden uitsluitend vegetarische en veganistische gerechten geserveerd (Foto: © Vipasana Roy)
Er worden uitsluitend vegetarische en veganistische gerechten geserveerd (Foto: © Vipasana Roy)

Hoe kom je bij de hut?

De Hündeleskopfhütte is bereikbaar via een niet al te moeilijke wandeling die ook goed te doen is voor families met kinderen (ook met kinderwagen). Start bij de openbare parkeerplaats in Pfronten - Kappel. Deze ligt op +/- 1,5 uur rijden vanaf Garmisch-Partenkirchen en op +/- 20 minuten rijden vanaf Kempten. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 45 minuten naar de hut. Kijk vooraf op het mededelingenbord op de parkeerplaats voor eventuele bijzonderheden. Bezoek je de hut in de winter? Dan kun je met de slee terug naar beneden, want er is een rodelverhuur en rodelbaan.

50079 -  (2)
De hut is traditioneel en prachtig om te zien (Foto: © Vipasana Roy)
De hut is traditioneel en prachtig om te zien (Foto: © Vipasana Roy)
50079 -  (3)
Neem bij mooi weer plaats op het gezellige terras (Foto: © Vipasana Roy)
Neem bij mooi weer plaats op het gezellige terras (Foto: © Vipasana Roy)
50079 -  (4)
Te koud? Bemachtig binnen een plekje! (Foto: © Vipasana Roy)
Te koud? Bemachtig binnen een plekje! (Foto: © Vipasana Roy)
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.