8 tips voor het kiezen van je volgende bestemming in de bergen

Twee vrouwen in het gras kijken naar de bergen aan de overkant

29 februari 2020

door Yvonne in Tips

Eén van de leukste momenten van de vakantie is het kiezen van de volgende bestemming. Soms is het een ‘hels’ karwei, maar tegelijkertijd ook een leuke uitdaging. Er zijn immers tal van bestemmingen te vinden: groot, klein, rustig, druk, met veel en weinig faciliteiten. Wat dat betreft is er voor ieder wat wils. Maar, hoe vind je nou een geschikte bestemming? Als eerste is het verstandig om duidelijk te hebben wat jouw/jullie wensen en voorkeuren zijn. Denk hierbij na over onderstaande punten.

#1. Welke activiteiten wil je gaan doen? 

In de bergen kun je ontzettend veel verschillende dingen doen, of juist niet. Wat willen jullie gaan doen tijdens de vakantie in de bergen? Wil je heerlijk een week ontspannen aan een meer of juist een actieve vakantie? In de bergen kun je kamperen, wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen, surfen, mountainbiken, klimmen, golfen, naar de spa & wellness, musea bezoeken en heerlijk eten. Bedenk welke activiteiten een bestemming moet bieden. Mocht je gaan fietsen, wil je dan elke dag 30 km fietsen of is het voldoende als een bestemming 2 rondjes van 15 km heeft? 

Activiteiten in de bergen

#2. Met wie ga je op vakantie?

Houd rekening met de behoeften van je gezelschap! Ga je met je partner, familie, kinderen, vrienden of wil je wellicht op een groepsreis? Overleg met je reisgezelschap wat zij wel (en niet!) leuk zouden vinden om te doen en zien. Wat is hun budget en zijn er bijvoorbeeld beperkingen? 

#3. Wat is je budget?

Ook in de bergen kun je kiezen voor een dure of een goedkope bestemming. Heb je behoeften aan een luxe vakantie of houd je het graag simpel en goedkoop? Bedenk hoeveel je wilt uitgeven aan de reis, de accommodatie, het eten en de activiteiten.

#4. Wanneer ga je op vakantie? 

Natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk: de reisperiode. Ten eerste: ga je in de winter, lente, zomer of herfst? Ten tweede: wil je alleen in het laagseizoen, het hoogseizoen of maakt het niet uit? Tijdens elke periode ziet de natuur in de bergen er anders uit, wisselt het activiteitenaanbod en ook de bergliften zijn niet het hele jaar door geopend. De maanden juli en augustus zijn natuurlijk het hoogseizoen. In veel bestemmingen gaan de zomermaanden (begin) juni open, en deze periode is het een stukje rustiger. 

#5. Hoe reis je naar je bestemming? 

Helaas kun je niet met één vingerknip in de bergen zijn, maar gaat er nog een flinke reis aan vooraf. Hoe wil je wel (en niet) naar de bergen reizen? En: hoe ver wil je reizen? Moet de bestemming binnen 10 uur bereikbaar zijn, direct naast de snelweg liggen of maakt dit niet uit? Gaan jullie met de auto of zijn de trein of het vliegtuig ook opties? In de buurt van vliegvelden vind je vaak fantastische bestemmingen, die je makkelijk en snel met het openbaar vervoer kunt bereiken. Ook zijn veel bergbestemmingen middels shuttels en de trein (en bus) bereikbaar. 

Met de auto in de bergen

#6. Welk land wil je wel of niet heen?

Bergen vind je in tientallen landen. Wil je in Europa blijven of een keer naar een ander continent? Kies je voor Europa, dan kun je naar de Ardennen, de Alpen, Scandinavië of misschien de Pyreneeën. Sommige landen ben je misschien al geweest, wil je graag een keer naartoe of misschien juist niet. 

#7. Wil je naar een grote of kleine bestemming?

Dorpen en steden vind je in allerlei soorten en maten. Grote steden, kleine steden, populaire drukke dorpen en kleine rustige dorpjes. Heb je behoefte aan rust of maakt het niet uit? Grotere en populaire bestemmingen hebben als voordeel dat er vaak meer winkels, activiteiten en faciliteiten zijn. Maar, kleine bestemmingen ver weg van drukte zijn ook heerlijk. Hier geniet je van de rust en kun je echt één zijn met de natuur, zonder dat je overal mensen tegenkomt.

Annecy in Frankijk

#8. Boek je graag zelf je vakantie?

Vind je het fijn als de hele vakantie voor je geregeld wordt of regel je alles het liefst zelf? Je kunt ook van tevoren alleen een accommodatie boeken en ter plekke uitzoeken wat je gaat doen. Op Indebergen vind je een aantal manieren om een vakantie in de bergen te boeken. Je kunt een aanvraag bij een accommodatie doen, een aanvraag doen voor een reis van Bergsportreizen of Alpenreizen, onze aanbiedingen bekijken of je aanmelden voor de nieuwsbrief en aanbiedingen van reizen in je inbox ontvangen. 

Zomervakantie tips