Skip to navigation Skip to main content

Silvretta Hochalpenstrasse op de motor

4963 - Silvretta Hochalpenstrasse op de motor

De Silvretta Hochalpenstrasse is één van de populairste en mooiste wegen in de Alpen. Jaarlijks gaan er zo’n 400.000 weggebruikers over deze prachtige Alpenpas die alleen in de zomer geopend is. De Silvretta Hochalpenstrasse is een route met schitterende uitzichten en veel haarspeldbochten. Een absolute aanrader voor motorrijders, maar op de fiets of met de auto is het natuurlijk net zo indrukwekkend.

High-Bike Testcenter

Enkele weken geleden was ik in Ischgl in het Paznauntal voor de opening van de Culinaire Jacobsweg, waar ook sterrenchef Rik Jansma zijn gerecht presenteerde. Toen “onze” Hollandse chef hoorde dat er in Ischgl een motor testcentrum is, waar je de nieuwste motoren kunt uittesten, was het avondprogramma snel ingevuld: we gaan een motortocht maken! Rond 17.00 uur spraken we af bij het High-Bike Testcenter, waar je alles kunt huren voor een ritje op de motor. Helm, pak, schoenen, handschoenen en natuurlijk een motor. De prijzen zijn bovendien heel vriendelijk. Je huurt al een motor vanaf € 70,- per dag en de complete uitrusting kost € 50,-. Rik, die normaal een Harleyrijder is, heeft al snel een chopper gevonden die hem aanstaat. Aangezien ik niet zo lang ben, was voor mij de keuze wat beperkter. Maar na wat passen en meten zat ik op een hagelnieuwe Triumph Street Triple, een stoere fiets!

Motorrijden in een groep

We reden met een groepje van 10 motorrijders eerst het hele Paznauntal uit richting Landeck. Voor mij was het nieuw om te rijden in zo’n grote groep, meestal rijd ik alleen of met z’n tweeën. Ik was vooraf wel een beetje nerveus of ik al die stoere mannen wel bij zou kunnen houden, maar gelukkig viel het mee en was ik nog (net) niet de langzaamste. De route die we aflegden ging langs vele plaatsen die ik goed ken van de wintersport: St. Anton, St. Christoph, Stuben en vervolgens via Wald en Dalaas richting het Montafon. Hier hadden we even pech; het begon licht te regenen en de doorgaande weg was afgesloten. We moesten een stukje over de autoweg, op zich niet erg, want hier kon het gas even open. Ik hoop dat het testcentrum geen bekeuringen heeft ontvangen, want het bleek achteraf dat we daar 80 mochten en iedereen reed minstens 120...

Silvretta Hochalpenstrasse
Uitzicht op de vele bochten van de Silvretta Hochalpenstrasse

32 haarspeldbochten omhoog

Door het Montafon reden we naar de Silvretta Hochalpenstrasse. De Silvretta Hochalpenstrasse is een 24 km lange weg door het Silvrettagebergte dat het Montafon met het Paznauntal verbindt. De weg omhoog vanaf het Montafon telt maar liefst 32 haarspeldbochten, en is werkelijk fantastisch. Op de motor door deze bochten rijden is echt een feestje. Uiteindelijk bereikten we de Silvretta Stausee, een stuwmeer, op 2.032 meter, en een mooie plek om even te stoppen en te genieten van het uitzicht of om iets te eten/drinken. Helaas hadden wij dit keer geen tijd voor een pauze, want het diner wachtte op ons.

Silvretta Stausee, hoogste punt van de Silvretta Hochalpenstrasse
Het hoogste punt van de Silvretta Hochalpenstrasse, de Silvretta Stausee

Silvretta Hochalpenstrasse oostzijde is veel eenvoudiger

De weg vanaf de top naar Galtür telt slecht 2 haarspeldbochten en is een stuk eenvoudiger dan de klim aan de westzijde. De weg is lekker breed en overzichtelijk. Voor minder ervaren motorrijders is het dus zeker aan te raden de Silvretta Hochalpenstrasse vanaf de Montafon kant te beklimmen. Na zo’n 150 km en 2,5 uur kwamen we weer terug bij het High-Bike Testcenter en moest ik helaas weer afscheid nemen van de Triumph Street Triple waar ik net lekker aan gewend was geraakt. Het was een geweldige rit!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.