Skip to navigation Skip to main content

La Dolce Vita in het onbekende Dorf Tirol

4936 - La Dolce Vita in het onbekende Dorf Tirol

Majestueuze bergtoppen achter zich, het mediterrane Zuiden omarmend en bovendien meer dan 300 dagen zon per jaar – dat is Dorf Tirol in het Zuid-Tiroolse vakantiegebied Meraner Land. La Dolce Vita met een pittige, alpiene toets: wanneer je het charmante Dorf Tirol in slechts enkele woorden zou mogen omschrijven, dan zouden deze de essentie het beste raken.

Van citroenen tot edelweiss, van mediterraan tot alpien

Dorf Tirol wordt gekenmerkt door dorpse originaliteit en landschappelijke schoonheid. Zijn unieke, zonovergoten ligging maakt dit dorp contrastrijk. Dorf Tirol strekt zich uit vanaf de Zenoberg, die aan het stadscentrum van Meran grenst, op ca. 600 meter, tot aan natuurpark Texelgruppe en de Spronser Seenplatte op ca. 2.500 meter. In het onderste gedeelte van het dorp vind je cipressen, palmbomen, oleander of citroenbomen, in de hogere gedeeltes groeien naaldbomen en alpenbloemen. De omliggende bergtoppen zijn vaak tot in de zomer bedekt met sneeuw. Niet alleen landschap en vegetatie komen hier zo fraai en contrastrijk bij elkaar - ook de twee manieren van leven worden hier harmonieus verenigd.

Culinaire topontmoeting van twee culturen

Net zo veelzijdig als de natuur en vegetatie, zijn ook de lekkernijen die Dorf Tirol heeft te bieden: verscholen tussen wijn- en fruitgaarden, is deze vakantieplaats een paradijs voor liefhebbers van culinaire geneugten. In de pannen van de gastronomisch veelzijdige bedrijven komen alpien en mediterraan samen, een ontmoeting tussen knoedel en spaghetti. De toeristische fijnproever zal zich niet vervelen: het aanbod is groot, van bergpensions en 'jausenstations' tot 'törggelekeller' en sterrenrestaurants. Sinds 2009 is Dorf Tirol een tweede restaurant rijker, dat twee Michelinsterren door zijn kookkunsten heeft verdiend.

Culinaire topontmoeting van twee culturen

Kwalitatief hoogwaardige wijnen

Door de zonnige hoogte en het milde klimaat is Dorf Tirol het ideale teeltgebied voor kwalitatief hoogwaardige wijnen zoals de Zuid-Tiroolse Lagrein of Vernatsch, maar ook voor druivensoorten als de Pinot Noir, Silvaner en Merlot. De oude Romeinen kenden deze bijzondere ligging al en verbouwden hier wijn. Daarom staat Dorf Tirol ook bekend als één van de oudste wijnbouwgebieden van Zuid-Tirol. Wijnliefhebbers maken tijdens tal van proeverijen kennis met de wijn, zijn geschiedenis, de teelt, de oogst, de verschillende soorten en de verkoop.

Wandelen tussen fruitgaarden en alpenweiden

Dorf Tirol is een ideaal gebied voor actievelingen – van heerlijke wandelingen door fruitgaarden en wijnterrassen tot en met intensieve bergtochten naar de Mutspitze in natuurpark Texelgruppe. Via de Meraner Höhenweg kun je in meerdere dagetappes rondom het hele natuurpark wandelen. Naast 70 km gemarkeerde wandelwegen nodigen diverse themawegen, zoals de appel-, wijn-, cultuur- of panoramaweg, uit tot heerlijke, uitgestrekte wandelingen. Langs de Tappeinerweg staan subtropische planten en struiken, langs de Hans-Falkner-Weg kom je olijfbomen, laurierstruiken, pijnbomen en cipressen tegen. Het klimaat is ideaal voor activiteiten in de buitenlucht: de warme lente begint hier al in maart met temperaturen rond 17 graden en de milde herfst gaat in november door met gemiddeld 10 graden. In de lente imponeert de bloemenpracht voor de coulisse van de sneeuw bedekte bergen, in de herfst betovert het intensieve kleurenspel van de bossen.

Klik hier voor meer informatie over Dorf-Tirol >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.