Skip to navigation Skip to main content

Zomer op de Seiseralm

4918 - Zomer op de Seiseralm

De mussen vallen bijna van het dak. Het is half juni en Italië is in de ban van een flinke hittegolf. Het voordeel van een vakantie in de bergen is dat je het op hete dagen “hogerop” kunt zoeken, daar is het een stuk aangenamer! Wij gaan op de mountainbike naar de grootste bergweide van Europa: de Seiseralm met een oppervlakte van 56km2, oftewel 8.000 voetbalvelden.

Val Gardena

Val Gardena, een dal in Zuid-Tirol, is in de winter erg populair onder wintersporters. Ook wij komen er graag in de winter, maar zijn erg benieuwd naar hoe het hier in de zomer is. Vandaar dat we alvorens verder af te reizen naar Riva del Garda aan het Gardameer, een paar dagen lekker de bergen in gaan. De winter duurde erg lang dit jaar en tot een week geleden was het koud in het dal en lag er nog veel sneeuw op de bergen. Hoe anders is het nu: om 09.00 uur brandt de zon al flink als we in Ortisei op de mountainbike stappen richting de Seiseralm. Het is weer even wennen om bergop te fietsen, zeker omdat ik ook een flinke verkoudheid te pakken heb. We komen langs de gondelbaan die bezoekers – met of zonder fiets – snel en eenvoudig naar boven brengt. Ook kun je met de auto omhoog rijden naar de Seiseralm die op een hoogte van 1800 tot 2300 meter ligt.

Mountainbiken naar de Seiseralm
Met de lift naar boven, of langs kabbelend water zelf omhoog klimmen

Spectaculair uitzicht op de Dolomieten

Niks lift, wij gaan mountainbiken. Via de strada Jender fietsen we rustig omhoog. Terwijl de beide mannen voor me vrolijk kletsend bergop rijden heb ik het zwaar. Mijn tong hangt bijna op mijn schoenen en meer dan één keer kom ik de “man met de hamer” tegen. Maar het ligt aan mij, de weg omhoog is niet moeilijk en ook qua steilheid goed te doen. Het eerste stuk is asfalt en daarna gaat het over in een onverharde weg met stenen. We komen bijna niemand tegen en na een uur tot anderhalf uur klimmen bereiken we de Seiser Alm. Het is hier nu zo anders dan in de winter! Alles is mooi groen, de koeien grazen tevreden in de weides en overal zien we velden met bloemen. En net als in de winter is het uitzicht op de Dolomieten spectaculair mooi!

Spectaculair uitozhct op de Dolomieten
Even languit in de weide genieten van de Dolomieten

Voor elk niveau

Eenmaal boven zien we dat er hier in de zomer van alles te doen is. Wandelen, fietsen, relaxen of een ritje met de paardenkoets. En de temperatuur en frisse lucht is heerlijk, zeker op dit soort snikhete dagen. We fietsen door naar Schlern waar een aantal hotels, restaurants en bars zijn. Het valt op dat zowel jong als oud zich hier kan vermaken. Op de verharde wegen kun je met de hele familie een gemakkelijke fiets- of wandeltocht maken. Maar voor de diehards zijn er ook uitdagende en steilere varianten op moeilijker terrein. Voor elk wat wils dus.

Tirler

In Zuid-Tirol kom je niet alleen om te genieten van de bergen, het eten is er ook geweldig. Wij fietsen naar Tirler, een behoorlijk grote moderne berghut waar je ook kunt overnachten. We zoeken een plekje in de zon op het terras en bestellen een grote “Apfelschorler”, die hebben we wel verdiend. Het is moeilijk kiezen uit de vele specialiteiten die op de kaart staan. Uiteindelijk kies ik voor canederli, de Italiaanse variant van de knödel, met kaas, spinazie en parmezan. Het gevolg van dit heerlijke eten en het fijne plekje is dat we een paar uur blijven hangen en er weinig meer van mountainbiken komt. We nemen dezelfde route terug naar het dal waar we in het gezellige en warme Ortisei nog genieten van een Italiaans ijsje. Daarna gaan we gestrekt in een ligstoel in de tuin van het hotel. Wat een heerlijke dag!

Tirler
Tirler is een heerlijke plek na een flinke wandel-of fietstocht
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.