Skip to navigation Skip to main content

5 redenen om een keer een triatlon te doen in Oostenrijk

16777 - 5 redenen om een keer een triatlon te doen in Oostenrijk

De triatlon leeft enorm in Oostenrijk. Er zijn veel wedstrijden waar je als professional of recreant aan mee kan doen. Eén van Nederlands beste en bekendste triatleten, Yvonne van Vlerken, woont en traint zelfs in Oostenrijk. De lezers die geregeld op Indebergen komen weten dat ik zelf een fervent hardloper en wielrenner ben. Mijn partner doet aan triatlons en heeft in Zell am See al meerdere keren de TriZell gedaan. Deze is jaarlijks in het laatste weekend van juli in Zell am See. In dit blog 4 redenen om een keer een triatlon te gaan doen. Wie weet kan ik jullie uitdagen!

Wat is een triatlon?

Een triatlon is een combinatie van zwemmen, wielrennen en hardlopen in deze volgorde. Er zijn verschillende afstanden, van een 1/8 triatlon tot een Ironman. Bij een 1/8 triatlon zwem je 500m, fiets je 20 km en loop je 5 km. Een Ironman zwem je 3,8 km zwemmen, 180 km wielrennen en een marathon (42,2 km) lopen. Als je vaker in Oostenrijk bent geweest dan begrijp je misschien ook dat het landschap en de voorzieningen ideaal zijn voor deze sport. De vele meren, mooie wegen en paden door de bergen lenen zich uitermate voor het uitoefenen van deze sport.

TriZell en Ironman 70.3 triatlon Zell am See

Elk jaar vindt in de zomer in Zell am See de TriZell Triatlon plaats, dit jaar op 28 juli. Je kunt een 1/8 of ¼ triatlon doen. Het is een erg leuk, sportief en gezellig evenement zowel voor de toeschouwers als de deelnemers. Ik heb al 3 jaar als toeschouwer de sporters aangemoedigd en ik vind de sfeer erg leuk. Je kunt je hiervoor opgeven, ook al heb je nooit eerder een triatlon gedaan. Het is een laagdrempelig sportevenement waarbij lang niet iedereen de duurste materialen heeft als het gaat om fietsen, kleding en schoenen. Het laatste weekend van augustus vindt de 70.3 Ironman plaats. Dat is een halve Ironman waarbij men circa 2 km moet zwemmen, 90 km wielrennen en een halve marathon loopt. De Ironman 70.3 zal voor velen een hele uitdaging zijn en niet iets om voor te gaan trainen. Ben je eind augustus in deze regio dan is het zeker de moeite waard om de bikkels aan te gaan moedigen.

Fietsen TriZell triatlon in Zell am See
De TriZell 1/8 en 1/4 triatlon vinden elk jaar plaats in Zell am See (Foto: © TriZell)

#1. Een nieuwe sportieve uitdaging

Zwemmen, hardlopen en wielrennen zijn populaire sporten onder Nederlanders. Velen beoefenen een combinatie van twee van deze sporten. Het kan nu een mooie stap zijn om jezelf uit te dagen en alle drie de sporten te gaan beoefenen. Bij veel triatleten zie je dat één onderdeel vaak minder goed ontwikkeld is en dat compenseer je met de andere twee sporten. Je hoeft echt geen uitblinker te zijn in alle drie de onderdelen.

#2. Een leuke sportactiviteit voor in je vakantie

Bergen beklimmen, skiën, langlaufen, wandelen, fietsen en zwemmen zijn bezigheden die velen van ons zullen doen tijdens een vakantie in de bergen. Geef je vakantie een andere invulling door een keer iets anders te doen. De triatlon kan een leuke sportactiviteit zijn om samen met vrienden of familie te gaan ondernemen. Wie weet kun je met een vriend(in) of partner samen aan de start verschijnen. Zo kun je elkaar ook motiveren en samen trainen.

#3. Uit je comfortzone

Je werkt je (standaard) trainingen af in het sportcentrum of bij een sportvereniging. Week in, week uit doe je veelal hetzelfde. De combinatie van meerdere sporten bij een triatlon maakt het lastiger en dit kan ervoor zorgen dat je een stap buiten je comfortzone zet. Je gaat een nieuwe uitdaging aan en zult hiervoor anders moeten gaan trainen. Misschien wel vaker, meer afwisselen tussen de sporten. Dit alles zal je ook heel veel opleveren. Als jij straks over de finish komt heb je een mooie ervaring erbij.

Zwemmen tijdens de Trizell triatlon in Zell am See
Zwemmen tijdens de TriZell triatlon (Foto: © TriZell)

#4. Het is een sociale sport

Dit is in mijn ogen een belangrijk en mooi aspect. Het is laagdrempelig en als nieuweling word je niet raar aangekeken als je veel vragen stelt hoe je bijvoorbeeld bepaalde onderdelen moet aanpakken. Denk aan de wisselingen tussen de sporten of vragen over het materiaal en kleding. Iedereen is bereid je te helpen en de supporters langs de kant moedigen iedereen even hard aan.

#5. De omgeving op een andere manier leren kennen en buiten sporten

Wat is er nu leuker dan al sportend de omgeving te leren kennen? Tijdens het wielrennen kom je net wat verder vanaf je verblijfplaats dan al wandelend of hardlopend. Misschien zwem je nu wel in een mooi meer tussen de bergen waar je anders nooit geweest was. En nog belangrijker, je sport lekker buiten. Heerlijk lopend of fietsend door de bergen in beweging zijn doet ieder mens goed!

Ga jij de uitdaging aan?

Zomer Mariska

Over Mariska

Van huis uit heeft Mariska de liefde voor de bergen meegekregen. De Alpen in Frankrijk en Oostenrijk waren de meest geliefde vakantiebestemmingen in de zomer. Die liefde werd steeds groter en inmiddels is het zo erg geworden dat Mariska Piesendorf en de regio Zell am See-Kaprun tot haar tweede thuis beschouwt.