Kletterzentrum Innsbruck: hét indoor klimparadijs in Tirol

Kletterzentrum Innsbruck: hét indoor klimparadijs in Tirol

23 juni 2018

door Hannes in Alpinisme

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en eigenlijk zou je ook wel kunnen zeggen dat het de hoofdstad van de Alpen is. Zoals bijen die op de honing afvliegen, trekken bergliefhebbers in alle soorten en maten naar Innsbruck. Ingeklemd in het Inndal en aan de voet van de beroemde Nordkette, vormt de stad de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in de bergen. In de winter komt men doorgaans om te skiën en in de zomer om te wandelen. Echter, een steeds grotere groep komt naar de bergen om te klimmen.

Indoor klimmen is een nieuwe olympische sport

Klimmen is een relatief jonge sport, die zich in de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkelt en snel aan populariteit wint. Met name het indoor klimmen is bezig aan een sterke opmars en klimhallen springen als paddenstoelen uit de grond. Logischerwijs staat klimmen dan ook voor het eerst in de geschiedenis op de agenda van de Olympische spelen van 2020 in Tokyo. Het indoor sportklimmen kent 3 verschillende disciplines:

  • Lead / Klimroutes: hierbij klim je met touw zo snel mogelijk tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Techniek, inzicht en uithoudingsvermogen spelen hierbij een belangrijke rol.
  • Boulderen: dit zijn korte, intensieve routes van maximaal 4,5 meter lang, waarbij je geen touw nodig hebt. Bij het boulderen gaat het over het algemeen meer om kracht en explosiviteit. Als je valt, word je opgevangen door een dikke mat.
  • Speed: bij speedklimmen is het zaak om zo snel mogelijk boven te komen op relatief eenvoudige klimroutes. Dit is over het algemeen een discipline die niet veel door recreatieve klimmers wordt beoefend.
  • Nationale klimteam van Oostenrijk training Klimzentrum Innsbruck
    Een training van het nationale klimteam van Oostenrijk

Het WK indoor klimmen komt naar Innsbruck

Het is niet verwonderlijk dat Innsbruck is gekozen als decor van de WK indoor klimmen in september 2018. Zeker niet als je weet dat het sinds een aantal jaar één van de grootste klimhallen ter wereld - zo niet dé grootste klimhal ter wereld - op haar naam heeft staan. Het Kletterzentrum Innsbruck is een paradijs voor klimliefhebbers van alle leeftijden en niveaus. Wij zijn uitgenodigd om zelf het Kletterzentrum te komen bekijken en testen.

Klimlegende Reini Scheher legt de verschillende moeilijksheidsgraden uit
Klimlegende Reini Scheher legt de verschillende moeilijksheidsgraden uit

Een rondleiding door twee bekende namen in de klimwereld

We worden rondgeleid door de uitbater van het complex, Reini Scheher. Hij is een begrip in de Oostenrijkse klimwereld, de bondcoach van het nationale klimteam en heeft verschillende wereldtoppers begeleid. Tevens krijgen we uitleg van Anna Stöhr, huidig wereldkampioene boulderen. We zijn vereerd met de aandacht van deze twee klimlegendes, maar eigenlijk is het ook niet zo vreemd. Innsbruck is een stad met een rijke geschiedenis met betrekking tot het alpinisme en het wemelt er van het klimtalent. Met de aanwezigheid van het Kletterzentrum, is Innsbruck inmiddels wellicht ook wel de klimhoofdstad van de Alpen.

Huidige wereldkampioene boulderen Anna Stöhr
Huidig wereldkampioene boulderen Anna Stöhr

Kletterzentrum Innsbruck: 5700 m² klimmuur

Met veel trots tonen ze ons de verschillende secties van de enorme klimhal, die bestaat uit maar liefst 5700 m² aan kllimbare wanden. De wanden zijn hoger dan die van de meeste klimhallen en de variëteit aan routes is enorm. Er zijn verschillende klim-, lead- en boulderzones, zowel binnen als buiten. Je vindt er aparte secties voor het nationale klimteam, tot zelfs een bouldercrèche voor de kleintjes, zodat de ouders ook even in alle concentratie hun eigen klimroutes kunnen afwerken. Kortom, aan iedereen is gedacht! Sinds de opening van het complex heeft de klimsport ook in Innsbruck verder aan populariteit gewonnen. Wat ook nog opvalt is dat de klimhal direct naast het hoofdkantoor van het bekende outdoor merk Black Diamond ligt. Er bestaat dan ook een warme band tussen beide organisaties.

De klimwand in Klimzentrum Innsbruck
Dagelijks werkt men aan nieuwe klimroutes

Iedere klimliefhebber kan klimmen in Innsbruck!

Of je nou een fervent klimmer bent, af en toe een keertje klimt of geïnteresseerd bent in de klimsport, wanneer je in Innsbruck bent, is een bezoekje aan het Kletterzentrum echt een must. Het ligt vlak bij het centrum en het feit dat je op zonnige dagen ook veel mogelijkheden hebt om buiten te klimmen, zijn een hele dikke plus. Mocht je live de internationale klimtop zelf eens aan het werk willen zien, kom dan naar het WK indoor klimmen dat van 6-16 september 2018 plaatsvindt in Innsbruck.

Kind dat gaat klimmen in Klimzentrum Innsbruck
Klimmen is leuk voor jong en oud!

Kinderen klimmen naar grote hoogte in klimzentrum innsbruck
Ook kinderen klimmen naar grote hoogte

De boulderzone buiten in Klimzentrum Innsbruck met bergen op de achtergrond
De boulderzone buiten met bergen op de achtergrond

Zomervakantie tips