Natuurparken in Noordrijn-Westfalen

Natuurparken in Noordrijn-Westfalen

20 juni 2018

door Thijs in Bestemmingen

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt direct aan de grens met Nederland en beschikt over maar liefst 12 natuurparken én een nationaal park. In Noordrijn-Westfalen kunnen liefhebbers van natuur zich verheugen op zeer diverse landschappen. Op tal van plekken hebben zich unieke biosferen ontwikkeld die jij en ik van dichtbij kunnen beleven. Veel bedreigde en deels nagenoeg uitgestorven dieren- en plantensoorten zoals de vuursalamander, zwarte ooievaar of wilde kat zijn hier inmiddels weer te bewonderen. In dit weblog stellen we de natuurparken van Noordrijn-Westfalen aan je voor en lichten we er drie uit.

Nationaal Park Eifel

Nationalpark Eifel is het eerste en tot nu toe enige nationaalpark van Noordrijn-Westfalen. Sinds 2004 krijgen water, bos en wilde dieren hier alle ruimte. Er is inmiddels een echt beuken-oerwoud ontstaan en 1800 bedreigde dier- en plantensoorten hebben zich hier intussen weer gevestigd. Wie geluk heeft kan tijdens een wandeling of fietstocht de bronstroep van de herten of het klepperen van de zeldzame zwarte ooievaar horen. Nationalpark Eifel heeft een oppervlakte van ongeveer 110 vierkante kilometer en ligt op 65 kilometer van Keulen. De beste manier om het park te leren kennen is via de wildernis-trail. Deze 86 kilometer lange route loopt dwars door de Eifel en is tijdens ieder jaargetijde een aanrader.

Eifeilsteig in Nationaal Park Eifel

Natuurpark Rheinland

Natuurpark Rheinland ligt in de directe omgeving van Keulen en Bonn en is de ideale locatie om even aan het leven van de stad te ontsnappen. In het zuiden van het natuurpark ligt de grootste fruitteeltregio van Noordrijn-Westfalen. Dankzij de vruchtbare bodem en het zonnige klimaat worden hier sinds eeuwen peren, kersen, aardbeien, braambessen en vooral appels gekweekt. De ‘fruit en groentetuin van Keulen’ kan uitstekend te voet of per fiets verkend worden. Zo is er onder andere een 38 kilometer lange fruitroute rond Meckenheim. En vergeet natuurlijk zeker niet om even te stoppen bij een van de winkeltjes op de boerderijen om van al die verse producten te proeven.

Fietsen in Natuurpark Rheinland

Natuurpark Sauerland-Rothaargebirge

Natuurpark Sauerland-Rothaargebirge is in 2015 ontstaan en is niet alleen het jongste, maar ook het grootste natuurpark van Noordrijn-Westfalen. Het natuurpark is zeer divers en rijk aan meren, grotten, heuvels en bossen. Het Felsenmeer biedt goede watersportmogelijkheden, in het Hönnetal kun je indrukwekkende wandelingen door een kloof maken en de Balver grot is de grootste cultuurgrot van Duitsland. Natuurpark Sauerland-Rothaargebirge biedt dankzij de veelzijdigheid uitstapjes voor jong en oud. Wie houdt van wandelen, kan hier urenlange wandelingen maken zonder ooit maar iemand tegen te komen.

Familie in Natuurpark Sauerland-Rothaargebirge

Overige natuurparken in Noordrijn-Westfalen

In Noordrijn-Westfalen liggen in totaal 12 natuurgebieden die ieder zo hun eigen specifieke kenmerken hebben. Het Duits-Belgische natuurpark Hohes Venn-Eifel is een uniek hoogveen-gebied, terwijl natuurpark Maas-Schwalm-Nette zich kenmerkt door de meren die zijn ontstaan door het turfsteken. In natuurpark Hohe Mark-Westmünsterland zijn de enige wilde paarden die nog op het Europese continent leven, te vinden. Natuurpark Dümmer is een habitat voor tal van planten en dieren. Natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebergte staat bekend om de genezende middelen die in zoutoplossingen, veen en helend water zijn te vinden. Natuur- en geopark Terra Vita maakt het mogelijk om de 300 miljoen jarige geschiedenis van de aarde te herleven. Liefhebbers van bergen moeten naar natuurpark Diemelsee, hier liggen de hoogste bergen van Noordrijn-Westfalen. Tot slot zijn er nog het natuurpark Siebengebirge, Bergisches Land en Arnsberger Wald. Klik hier voor de special over Noordrijn-Westfalen >

Mede mogelijk gemaakt door:

Zomervakantie tips