Skip to navigation Skip to main content

De Timmelsjoch Hochalpenstrasse is weer open

16457 - De Timmelsjoch Hochalpenstrasse is weer open

De Timmelsjoch Hochalpenstrasse, ook wel passo Rombo, is met een maximale pashoogte van 2509 meter één van de hoogste grensovergangen in Oostenrijk. Net zoals de Grossglockner Hochalpenstrasse moest ook de weg van deze pas sneeuwvrij worden gemaakt. Met de hevige sneeuwval van het afgelopen winterseizoen was dat een flinke klus. Gelukkig is deze geklaard en gaat de Timmelsjoch Hochalpenstrasse op 24 mei 2018 om 07.00 uur eindelijk weer open.

Sneeuwwanden van wel 12 meter hoog

Koning winter heeft dit jaar goed zijn best gedaan. Bijna wekelijks vielen er enkele tientallen centimeters sneeuw in de Alpenlanden. De sneeuw is op veel plekken inmiddels weggesmolten, maar dat is nog niet overal het geval. Zo ook op de Timmelsjoch Hochalpenstrasse. Door de vele sneeuwval is de pas ’s winters niet begaanbaar en moet de weg aan het einde van het winterseizoen weer sneeuwvrij worden gemaakt. Het was dit jaar een flinke klus, want op sommige plekken was de sneeuw ruim 12 meter hoog! Er is hard gewerkt en daarom kan de Timmelsjoch Hochalpenstrasse op 24 mei om 07.00 uur eindelijk weer open. Dit jaar is dat ook nog eens extra speciaal, want de pas viert haar 50-jarig jubileum.

De Timmelsjoch Hochalpenstraße: een prachtige bergpas

De Timmelsjoch Hochalpenstraße verbindt Sölden in het Ötztal met Meran in Zuid-Tirol. Dat komt neer op ongeveer 60 kilometer. Met een hoogte van 2509 meter, is dit één van de meest hooggelegen grensovergangen van Oostenrijk. Middels 60 haarspeldbochten slinger je door de prachtige bergwereld en kun je genieten van een schitterend uitzicht. Momenteel is dat extra indrukwekkend, omdat je langs de hoge sneeuwmuren rijdt. Je kunt meedoen aan de ‘Timmelsjoch Experience’, waarbij je via 5 stations meer te weten komt over de weg, de geschiedenis en de omgeving. Daarnaast kun je onderweg een bezoek brengen aan het Passmuseum en het motorfietsmuseum. De Timmelsjoch Hochalpenstrasse is tot ongeveer eind oktober dagelijks geopend van 07.00 uur tot 20.00 uur. Dit is wel afhankelijk van het weer. Op het traject van Hochgurgl naar Moos (+/- 35 km) moet tol betaald worden.

Sneeuwvrij maken van de Timmelsjoch Hochalpenstrasse
Het sneeuwvrij maken is een flinke klus (Foto: © Ernst Lorenzi – Abdruck honorarfrei)

De Timmelsjoch Hochalpenstrasse
De sneeuwwanden zijn heel hoog (Foto: © Lorenzi, Timmelsjoch Hochalpenstrasse Facebook)

Een tunnel op de Timmelsjoch Hochalpenstrasse
Een tunnel op de pas moet ook sneeuwvrij worden gemaakt (Foto: © Ernst Lorenzi – Abdruck honorarfrei)

Sneeuwvrijmaken Timmelsjoch Hochalpenstrasse
Er is hard gewerkt om alle sneeuw weg te krijgen (Foto © Ernst Lorenzi – Abdruck honorarfrei)

Sneeuwwanden Timmelsjoch Hochalpenstrasse
De weg is nu helemaal indrukwekkend! (Foto © Ernst Lorenzi – Abdruck honorarfrei)

Heb jij de Timmelsjoch Hochalpenstrasse wel eens gereden?

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.