Skip to navigation Skip to main content

Tips voor leuke uitstapjes en activiteiten in Oost-Tirol

16417 - Tips voor leuke uitstapjes en activiteiten in Oost-Tirol

Het bergachtige landschap van Oost-Tirol heeft alles in huis voor een actieve en sportieve vakantie. De natuur wordt getekend door hoge bergen, watervallen, rivieren, groene almen, donkere bossen en bloemenweides. Maar niet alleen voor sport en activiteit ben je hier aan het juiste adres, ook aan cultuur en historie is in Oost-Tirol geen gebrek. Wandelen, mountainbiken, een stadsbezoek, of een bezoek aan een waterval zijn slechts een kleine greep uit het aanbod aan activiteiten. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor leuke uitstapjes en activiteiten in Oost-Tirol.

#1. Bezoek de stad Lienz

Lienz is een zonnige en pittoreske stad met een mediterrane uitstraling. Qua omvang is het geen grote stad, maar wel de grootste van Oost-Tirol. Lienz kent een rijk verleden en dat is op veel plekken goed terug te zien. Er zijn bijvoorbeeld opgravingen gedaan die teruggaan naar 2000 jaar voor Christus, maar ook van de oude Romeinse stad Aguntum. Beide zijn te bezichtigen. Naast deze historische uitstapjes kun je in en rondom Lienz tal van andere bezienswaardigheden bezoeken. Maar lekker shoppen, een wandeling maken in de Lienzer Dolomieten of relaxen op het terras behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

#2. Een wandeling naar het oudste almdorp van Oostenrijk

Nationaal Park Hohe Tauern ligt voor een groot gedeelte in Oost-Tirol. Dit biedt veel wandelmogelijkheden. Een tip is de wandeling naar het oudste almdorp van Oostenrijk: de Jagdhausalm. De alm ligt op 2009 meter hoogte, aan de achterkant van het Defereggental. Er staan huizen, waarvan een aantal dateren uit het begin van de 13e eeuw. De huizen zijn geheel gebouwd van steen en dit is typisch voor huizen die hoog boven de boomgrens staan. Een oude boerengeneratie uit Zuid-Tirol is nog altijd werkzaam in het almdorp. De wandeling naar de Jagdhausalm start vanaf de parkeerplaats van Alpengasthaus Patsch, heeft een lengte van 17 kilometer, is gemakkelijk van niveau en overbrugt 550 hoogtemeters. Tip: neem een verrekijker mee, want onderweg kun je allerlei dieren spotten!

De Jagdhausalm in Nationaal Park Hohe Tauern in Oost-Tirol
Maak een wandeling naar het oudste almdorp van Oostenrijk (Foto: © Nationalpark Hohe Tauern, Martinlugger.com)

#3. Wilde dieren spotten in Nationaal Park Hohe Tauern

Oost-Tirol heeft meer dan genoeg te bieden voor een vakantie met de hele familie. Jonge, maar ook oudere kinderen kunnen samen met hun ouders allerlei spannende avonturen beleven. In het Nationaal Park Hohe Tauern vind je een indrukwekkende variatie aan bloemen en planten, maar ook meer dan 10.000 verschillende diersoorten. Een tip is om er samen met de kinderen op ontdekkingstocht te gaan. Dit kun je doen met een ranger. Hij of zij weet je niet alleen de mooiste plekjes te vinden, maar kan je er ook alles over vertellen. De wandelingen zijn mogelijk in verschillende niveaus.

#4. Bezoek de Umbalfälle waterval in Prägraten

Het landschap van Oost-Tirol is keer op keer indrukwekkend. De rotsachtige omgeving, bossen, ruige bergtoppen, romantische valleien en schattige dorpjes brengen iedere dag weer nieuwe ontdekkingen. Eén daarvan is de Umbalfälle waterval. Niet alleen te voet kun je deze bezoeken, maar ook met paard en wagen. Het leuke van de wandeling is dat je onderweg een aantal stations passeert die je meer vertellen over de waterval en de omgeving. Het water dat bij de Umbalfälle waterval naar beneden dendert is afkomstig van één van de laatste vrij stromende gletsjerrivieren in de Alpen.

De Umbalfälle waterval in Prägraten in Oost-Tirol
De waterval is prachtig (Foto: © Nationalpark Hohe Tauern, Martinlugger.com)

#5. Een wandeling door het Gschlösstal

Het Gschlösstal wordt gezien als één van de mooiste doodlopende dalen in Oost-Tirol. Vanuit het plaatsje Matrei kun je via Felbertauern het dal inrijden. Vanaf het Matreier Tauernhaus zul je echter wel te voet verder moeten gaan. Vlakbij de Grossvenediger ligt op 1619 meter hoogte het kleine plaatsje Innerschloss. Dit is het perfecte startpunt voor allerlei wandelingen in en rondom het dal. Het Gschlösstal kent meerdere hoogtepunten. Zo is de bergwereld indrukwekkend, maar ook een bezoek aan de Salzbodensee, Auge Gottes en de in de rots gebouwde kapel in Aussergschloss zijn de moeite van een bezoek meer dan waard.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.