Skip to navigation Skip to main content

Baby Alpensteenbok geboren in Artis

16396 - Baby Alpensteenbok geboren in Artis (1)

Wij van de redactie van Indebergen zijn dol op dieren. Tijdens een wandeling in de bergen worden we altijd vrolijk als we koeien, steenbokken, marmotten of andere dieren uit de Alpen tegenkomen. Een genot om naar te kijken, maar uiteraard wel met de nodige afstand. Nu het overal volop lente is, zien we steeds meer jonge dieren geboren worden en daar worden we blij van! Het nieuws van de pasgeboren Alpensteenbok in Artis, willen we je daarom ook niet onthouden…

Een nieuwe inwoner op de bokkenrots

Op woensdag 2 mei 2018 is de Alpensteenbok geboren op de bokkenrots in Artis. Bijzonder is dat deze dieren zich na de geboorte niet aan de moeder vastklampen, maar direct met hun soortgenootjes over de rotsen klauteren. Zoals je in de video kunt zien, gaat dat nu nog wel een beetje onwennig, maar het zal niet lang meer duren voordat het diertje net zo snel over de rotsen klautert als de andere Alpensteenbokken op de bokkenrots. Dat deze dieren zo snel al zelfstandig zijn heeft te maken met eventuele vijanden in de bergen. Door dichtbij de kudde te blijven, worden ze beschermd.

Over de Alpensteenbok

Alpensteenbokken leven in bergachtig gebied, zoals de Alpen. Je komt de dieren tegen tussen de 1600 en 3200 meter hoogte, in onder andere Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië. De dieren leven bij voorkeur boven de boomgrens, maar dalen ’s winters af naar een meer sneeuwvrij gebied. Ze eten grassen, kruiden, scheuten, bladeren en schors. Alpensteenbokken leven in kleine kuddes, waarbij mannetjes en vrouwtjes gescheiden zijn. Alleen in de paartijd zijn beide kuddes samen te zien. Een vrouwtjes Alpensteenbok krijgt meestal één jong en soms twee. De Alpensteenbok is te herkennen aan de bruin/grijze vacht met donkere plekken en horens.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.