Skip to navigation Skip to main content

Franse geheimtip: Col de la Sambuy

16367 - Franse geheimtip: Col de la Sambuy

Als er een bestemming in de Franse Alpen is die ik nooit meer zal vergeten, dan is dat wel La Sambuy. Tijdens mijn roadtrip door Savoie Mont Blanc rijden we van La Plagne naar het meer van Annecy, onze laatste bestemming. Onderweg besluiten we om een bezoekje te brengen aan de Col de La Sambuy, wat tegen onze verwachtingen in een bijzonder en onvergetelijk pareltje in de Franse Alpen blijkt te zijn.

Van La Plagne naar La Sambuy

Oké ik geef toe, echt goed voorbereid vertrekken we niet uit La Plagne. Op gevoel rijden we richting het meer van Annecy, want 'onderweg googlen we wel waar La Sambuy is'. Wanneer ik nu 'La Sambuy' intyp op Google Maps, linkt deze automatisch aan Station La Sambuy. Ik weet niet precies waarom, maar op het moment dat wij in de buurt van La Sambuy waren, besloot Google Maps niet in ons voordeel te werken. Na verschillende keren stoppen bij bordjes, dorpjes en wegen, zien we dan eindelijk een duidelijk bord met 'La Sambuy'. Gelukkig! We bellen onze gids dat we iets later zijn en rijden over een bergweg omhoog.

Met de stoeltjes lift naar de Col de la Sambuy

Bij aankomst in La Sambuy wordt het meteen duidelijk waar we zijn. Het resort La Sambuy bevindt zich op de gelijknamige berg Col de La Sambuy. Bij het 'Station de La Sambuy' parkeren we de auto. Hier ontmoeten we onze gidsen die ons enthousiast en vol met mooie verhalen staan op te wachten. Waar we vooral door verrast worden, is de hoeveelheid bezoekers. Onderweg kom je bijna niemand tegen en La Sambuy ligt vrij afgelegen. Maar bij aankomst blijkt dat we niet de enige Nederlanders zijn die dit bijzondere plekje bezoeken. De zon breekt ondertussen door de wolken en we stappen in de stoeltjeslift. Een groot gebied blijkt het niet te zijn, er is maar één lift. Dit maakt La Sambuy eigenlijk een perfect uitstapje voor een dag de bergen in.

En dan, dat uitzicht!

Wanneer we boven uit de lift stappen, wijst alles voor zich. Direct tegenover de lift staat een handig informatiebord met informatie over de berg. We zijn meteen zwaar onder de indruk van de omgeving. Overal liggen stenen en rotsen. Groot, klein, rond en puntig. Tussen de rotsen door is de natuur zo groen als het maar kan, met een ruime hoeveelheid aan gras, planten, bloemen en bomen. Prachtig! Wanneer we ons omdraaien kunnen we genieten van het prachtige uitzicht over het meer van Annecy en de omliggende bergen. Wauw!

Wandelen over de Col de la Sambuy

We lopen over smalle bergpaadjes en onderweg stoppen we regelmatig om te luisteren naar onze gids die vertelt over de vele bijzondere planten en bloemen. Ook vertelt ze ons een aantal bijzondere verhalen over de omgeving en het ontstaan van de berg. Om ons meer over de geschiedenis van het gesteente te kunnen vertellen, neemt ze ons mee naar één van de grotten. Na een uurtje lopen bereiken we deze grot en met alleen een telefoon voor een beetje verlichting, kruipen we een meter of 10 naar binnen. Het blijft toch wel eng, zo alleen in het donker. Maar toch zie je hier dat de omgeving jarenlang gebruik heeft gemaakt van de rijkdommen van de Col de la Sambuy.

De schapenkudde van La Sambuy

Tijdens de wandeling terug naar de lift komen we een bordje tegen (zie onderstaande foto). Ik vraag onze gids wat dit betekent. Ze vertelt een bijzonder verhaal over een kudde met schapen. Een dame uit de omgeving hoedt elke zomer een kudde schapen op de Col de la Sambuy. Deze schapen leven op de berg, samen met de schaapshonden. Deze honden zijn getraind op het hoeden en beschermen van de schapen. Het kan dus voorkomen dat je tijdens het wandelen een kudde schapen met een aantal honden tegenkomt. Het bordje geeft aan dat men afstand moet houden tot de dieren.

Ruime keus aan leuke activiteiten

Naast het maken van een aantal heerlijke wandelingen, blijken er nog veel meer activiteiten mogelijk te zijn. Volwassenen kunnen de uitdaging aangaan op de mountainbike of gaan paragliden. Ook voor kinderen is hier meer dan genoeg te doen. Bij het dalstation van de stoeltjeslift vind je onder andere karts, een bigairbag tubby jump, leuke rodelbaan en kinderboerderij. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden en kosten? Je kunt hier de folder bekijken. In deze folder vind je ook informatie in het Nederlands.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.