Skip to navigation Skip to main content

8 tips voor het winterklaar maken van je auto

14778 - 8 tips voor het winterklaar maken van je auto

Grote kans dat als je deze winter naar de bergen gaat, dat je dat dan met de auto doet. Zeker met meerdere personen is de auto relatief goedkoop, makkelijk en je kunt genoeg spullen meenemen. Het nadeel van rijden in de winter is natuurlijk: sneeuw! Vastgevroren sloten, ingesneeuwde auto's en ga zo maar door. Met deze tips kun je dit allemaal voorkomen en ga je een veilige en (hopelijk) ontspannen reis tegemoet.

#1. Winterbanden

Natuurlijk staat deze tip op nummer één! In Oostenrijk, Duitsland, Italië en Frankrijk zijn winterbanden zelfs verplicht. Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg, waardoor het veiliger is op gladde wegen door regen en sneeuw. Rijd je zonder winterbanden? Dan riskeer je een hoge boete en wordt eventuele schade door de verzekering vaak niet vergoed.

#2. Sneeuwkettingen

Mocht het tijdens de autorit flink gaan sneeuwen, dan is de kans groot dat je op een bepaald punt niet verder komt zonder sneeuwkettingen. Zorg er dan ook voor dat je sneeuwkettingen al in Nederland aanschaft en meeneemt. Weet je niet hoe je de kettingen om moet doen of heb je nieuwe kettingen? Oefen vast een keer thuis.

auto winterklaar

#3. Antivries

Wanneer je ergens rijdt waar het vriest, dan kan het gebeuren dat je ruitensproeiervloeistof bevriest. Hierdoor komt een bevroren laagje op je voorruit, waardoor je minder kunt zien. Erg gevaarlijk! Vul je ruitensproeiervloeistof aan met antivries voor je vertrekt en neem de fles mee.

#4. Accu

In de winter heeft de accu van de auto het altijd net wat zwaarder te verduren dan in de zomer. Wees verstandig, en laat je accu (ruim) van tevoren even controleren bij de garage.

auto winterklaar

#5. Rubbers

Erg vervelend als de deuren van je auto vastvriezen! Om dit te voorkomen kun je een speciale rubberstick of vaseline gebruiken. Smeer hiermee de rubbers van de deuren in.

#6. Sloten

Ook zo’n vervelend iets: bevroren sloten! Smeer de sloten van tevoren goed in met WD40, waardoor je dit voorkomt. Ook handig: slotontdooierspray. Maar, neem deze wel mee naar je accommodatie, want als het in de auto ligt wanneer je sloten zijn bevroren…

auto winterklaar

#7. Krabben

Het kan zomaar voorkomen dat je auto ingesneeuwd raakt. Nooit een prettige situatie, zeker als het een dik pak is! Zorg ervoor dat je een aantal handige dingen meeneemt: een schep, een krabber en een borstel (met zachte haren waardoor je geen krassen krijgt). Om een hoop werk te voorkomen kun je een ijsdeken meenemen en deze over je voorruit leggen als je parkeert. De deken klem je vast tussen de twee voordeuren. Scheelt krabben!

#8. Controleer je autoverzekering

Weet jij wat jouw autoverzekering nou wel en niet allemaal dekt? Heb je ook dekking voor pechhulp in het buitenland? En voor vervangend vervoer bij schade? Controleer dit van tevoren, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.