De 5 mooiste thema-wandelpaden van Nendaz

De 5 mooiste thema-wandelpaden van Nendaz

20 januari 2018

door Joris in Wandelen

Nendaz is een prachtige bestemming in het Zwitserse kanton Wallis. Het dorp ligt op een zonneterras boven het Rhônedal. Vroeger was het een droge regio, maar dankzij het uitgebreide (en eeuwenoude) irrigatiesysteem, dat gelinkt is aan de Rhône, is het nu een vruchtbaar gebied met een prachtige natuur. De oude dorpskern (Haute-Nendaz) heeft nog echt de traditionele sfeer van een Zwitsers bergdorp. Nendaz heeft veel hoogteverschil en ligt dan ook tussen de 1300 en 1400 meter. Rondom Nendaz ligt een uitgebreid wandelnetwerk met zo’n 250 kilometer aan wandelpaden.

Wandelen in Nendaz

Doordat Nendaz relatief hoog ligt, bevind je je hier tussen de bergtoppen en weidse natuur van de Zwitserse Alpen. De ruim 250 kilometer aan wandelpaden zijn overal goed aangegeven. Maar liefst 98 kilometer van deze wandelpaden lopen langs zogenaamde ‘suonen’ of ‘bissen’, oftewel bewateringskanalen. Langs deze routes kom je regematig fruitgaarden tegen. Ook een wandelmust is het gletsjergebied Mont Fort, welke je met de zomerlift kunt bereiken. Vanaf de gletsjer heb je uitzicht op onder andere de Matterhorn en de Mont-Blanc. Een goede manier om de regio écht te leren kennen is het wandelen van één of meerdere themapaden. We hebben er vijf voor je op een rij gezet.

#1. Blotevoetenpad

Zoals de naam al verklapt, is dit een pad dat je op blote voeten loopt. Onderweg kom je verschillende type paden tegen, welke allemaal anders aanvoelen. Het ene moment loop je over zand, het volgende over houtsnippers en daarna weer door het water. Leuk voor jong en oud!

 • Begint in Siviez
 • 2,4 km lang
 • Duurt ongeveer 50 minuten

wandelen nendaz
Genieten van de mooie natuur van Nendaz (Foto: © Nendaz Tourismus, C. Perret)

#2. Panoramapad

Uitzicht, uitzicht en nog meer uitzicht! Tijdens deze route loop je door verschillende mooie landschappen. Onderweg kom je allerlei bijzondere uitkijkpunten tegen, met een bankje waar je even op kunt zitten en genieten. Ook vind je her en der informatieborden met informatie over de flora en fauna.

 • Begin bij het bergstation van de lift Tracouet en volg ‘Sentier panoramique’
 • 2,5 km lang
 • Duurt ongeveer 45 minuten

#3. Dennenappelpad

Pas op dat je geen dennenappel op je hoofd krijgt! Dit wandelpad loopt door het dennenappelbos. Onderweg kom je allerlei informatieborden tegen met informatie over de verschillende planten in de omgeving. Je komt onder andere dennenappels van de dennenboom en lariks tegen.

 • Begint bij het kruispunt van de ‘Route des Clèves’ in Nendaz
 • 10 km lang
 • Duurt ongeveer 3,5 uur

#4. Beeldenpad

Wellicht ben je houtsculpturen vaker tegengekomen in de Alpen? Op veel plekken is het een populaire bezienswaardigheid. De houtsculpturen van Raphaël Pache zijn allemaal dieren en vind je langs een wandelpad. Deze tocht is ook leuk met kinderen, want je kunt hier een speciale speurtocht doen.

 • Begint bij het vvv-kantoor in Nendaz, volg ‘Promenade des Crêtes
 • 2,75 km lang
 • Duurt ongeveer 45 minuten

wandelen nendaz
Wandelen langs een bisse (Foto: © Nendaz Tourismus, C. Perret)

#5. Waterpaden

Zoals genoemd vind je in de omgeving van Nendaz een uniek irrigatiesysteem met suonen, oftewel bisses. Acht bisses om precies te zijn! Door 6 van deze bisses stroomt water en je kunt langs alle bisses wandelen. Bekijk hier de folder met alle informatie over de 8 waterpaden >

Tip voor na het wandelen: Spa Des Bisses

Even helemaal ontspannen en bijkomen van één van bovenstaande wandelpaden? Dat doe je in Nendaz natuurlijk in het Spa Des Bisses! Deze grote spa & wellness heeft meerdere sauna’s, een hammamgrot, jacuzzi, fitness area en een buitenzwembad met prachtig uitzicht over de bergwereld van Nendaz. De Spa Des Bisses vind je in het Hôtel Nendaz 4 Vallées & Spa. Entree voor de spa is CFH 45,-.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips