Skip to navigation Skip to main content

Alles wat je moet weten over Gore-Tex

13685 - Alles wat je moet weten over Gore-Tex

‘Gore-Tex’, de term kan je haast niet gemist hebben. In reclamefolders, sportwinkels en bij passerende wandelaars en fietsers zie je het regelmatig op kleding staan. Maar wat is er nou eigenlijk zo bijzonder aan dit materiaal, dat iedereen er fan van lijkt te zijn? Gore-Tex is een stof dat uitermate geschikt is voor sportkleding. Het wordt dan ook gebruikt voor jassen, broeken, schoenen, handschoenen, petten en nog veel meer. Menig bergfan zal zelf ook producten van Gore-Tex in de kast hebben hangen. Hoe deze stof wordt gemaakt en wat er zo bijzonder aan is, zie je in onderstaande video’s.

#1. Waterdicht, winddicht en ademend

Je kent het waarschijnlijk wel: het zweterige gevoel dat je krijgt in een regenjas. Deze jas houdt de regen misschien buiten, maar wanneer je je inspant, krijg je het al snel zo warm dat je flink gaat zweten. Dit maakt Gore-Tex het ideale product voor een jas. Dit materiaal is namelijk niet alleen water- en winddicht maar het is ook nog eens ademend. Geen zweterige bedoening meer.

#2. Het gaat lang mee

Over het algemeen is kleding gemaakt van Gore-Tex wat prijziger dan kleding van ander materiaal. Maar, het voordeel is dat Gore-Tex langer meegaat, waardoor het op de langere termijn zeker meer oplevert. Het materiaal kan tegen flinke regen- of sneeuwval en zal ook niet snel slijten van bijvoorbeeld een rugzak.

#3. Waterdichte naden

Het nadeel van veel jassen en regenbroeken is dat het naar verloop van tijd gaat lekken bij de naden. De naden van Gore-Tex zijn voorzien van een speciale tape waardoor ook de naden waterdicht zijn. Ook kun je speciale Gore-Tex reparatiesetjes kopen, voor het geval je je kledingstuk per ongeluk beschadigd.

Merken met Gore-Tex

Dankzij het ongekende succes van Gore-Tex, gebruikt bijna elk (groot) merk dit materiaal. Hierdoor heb je een ruime keus aan producten. Merken als The North Face, Arc’teryx, Mammut, Berghaus en Peak Performance koop je onder andere bij Bever.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.