Skip to navigation Skip to main content

Op ontdekkingstocht in Almenparadies Gaistal

11245 - Op ontdekkingstocht in Almenparadies Gaistal

Zodra we de bergen in rijden, worden we gepasseerd door een pick-up. “Kijk, wat ligt daar achterin!” roept Martina. Een hert, geschoten door een jager. Als Nederlander uit de stad is dat confronterend. De jacht is toch iets voor wildemannen? Tijdens mijn tweede dag in het Oostenrijkse Seefeld in Tirol, ontdek ik, samen met mijn reisgezelschap en reisgids Martina, het Gaistal. Dit dal wordt ook wel het ‘Almenparadies’ genoemd.

Canada in Oostenrijk?

Het is een warme herfstdag en we lopen tussen de hoog oprijzende bergketens. We zijn vertrokken vanuit Leutasch en onderweg naar het Gaistal, een breed dal met steile rotswanden. Dit is hoe ik me Canada voorstel. Overal staan sparren en daar bovenuit rijzen steile blauwgrijze pieken omhoog. De sparren werden vroeger gekapt en via de rivier de Leutascher Ache naar de Inn en verder naar Innsbruck gebracht. Door een grote ramp braken de dammen door. Dat was het einde van de houtkap. En misschien maar goed ook, zonder al die sparren zou het Gaistal een grote open vlakte zijn en geen Canada.

Almenparadies Gaistal

Als we het dal in lopen zien we links van ons de bergketen Mieminger Kette met de berg de Hohe Munde en rechts van ons het Wettersteingebergte. Zo’n tien kilometer ten westen van waar wij ons bevinden, ligt de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze. Martina woont in de omgeving en vertelt dat zij elk jaar minstens één keer de Hohe Munde oploopt. Dit is de huisberg van Seefeld. Hij oogt vanaf hier tamelijk onneembaar. Tegelijkertijd verbaas ik me over de vele christusbeeldjes in het Gaistal. Volgens Martina zijn er zo’n 22 kapellen in het dal. Onze wandeling is makkelijk en voert over een brede grindweg gelijkmatig omhoog.

Huppelen over het almparadies?

Af en toe komen er fietsers langs. Gelukkig is de weg breed genoeg, dus last hebben we er niet van. De weg slingert door het dal, waardoor het wandelen aantrekkelijk blijft. Eerst hoog boven de rivier, dan er vlak langs. Ik klauter over een dammetje om bij het water te komen, maar even verderop blijkt dat helemaal niet nodig. De dammetjes zijn weg en de weg loopt strak langs het water. De eerste alm komt als een cadeautje. Door het donkere, gesloten bos valt licht en daarachter opent een groot veld. De koeien staan alweer op stal, maar wat een genot moet het zijn om hier te mogen grazen. Als een kind zo blij rennen we over de alm! Dit is niet zo’n gladgeschoren tapijt, maar eerder een buckelpiste.

Kaiserschmarren en schnaps

In het Gaistal liggen meerdere almen, met bijbehorende hutten. Meerdere keren stoppen we om wat te eten en te drinken. In de Gaistalalm genieten we van een kop koffie en in de Hämmermoosalm van een Tiroler Platte. Beide hutten zijn zoals je je een Tiroler almhut voorstelt. Stukjes van oude karren, oude apparaten en overal bloemen. Eindeloos veel bloemen. Tussen de herfstkleuren steekt het fel af. Ik zie een opgezette vos. Dat jagen is in dit dal zeker één groot feest. We worden verwend met Kaiserschmarrn en marillen schnaps. Meer Oostenrijks kan je het niet hebben.

Hirschbockbirkfuchssauergams?

Op de terugweg lopen we via de Ganghoferweg. Ganghofer is een duitstalige schrijver die leefde van 1855-1920. Hij woonde in dit dal in zijn jachthut Hubertus. Zijn dagen werden gevuld met schrijven, tekenen en jagen. In het Gaistal zijn ze trots op hun beroemde schrijver. Hij hield herten als huisdier, om ze vervolgens los te laten en op te jagen. Als niet-jager kan ik me daar niets bij voorstellen. Martina vind het heel gewoon. In het Ganghofer Museum in Leutasch kan je zijn leven bekijken. Ik ben gefascineerd door zijn (fantasie)toekomstbeeld, het ultieme jachtobject: de Hirschbockbirkfuchssauergams, ofwel hert, vos, gems en kalkoen ineen. Wij hebben alleen een eekhoorntje gezien in het bos.

Informatie over het Gaistal

Het Gaistal loopt van Leutasch naar Ehrwald. Je kunt het hele dal (zo’n 20 kilometer) doorkruizen. De wandelroutes Via Alpina, Ganghoferweg en Adlerweg lopen alle drie via het Gaistal. Het bospad loopt parallel aan de rivier door het dal. Door het dal is het gemakkelijk lopen, maar je kunt natuurlijk ook de bergen in of de fiets pakken. Spectaculair! Voor genieten van almen, de zon en almhutten ga je wandelen in het Gaistal.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.