De drie natuurparken in het Salzburgerland uitgelicht

De drie natuurparken in het Salzburgerland uitgelicht

11 oktober 2017

door Florien in Bestemmingen

De Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland is rijk aan maar liefst drie natuurparken. Riedingtal, Weissbach en Buchberg zijn stuk voor stuk bijzondere natuurgebieden, met elk hun eigen kenmerken en bijzonderheden. Ontdek de gezellige dorpen, kraakheldere meren, imposante bergtoppen, romantische dalen, donkere bossen, bergweides vol bloemen en diepe ravijnen. Maak kilometerslange wandeltochten en geniet van al het moois dat de drie natuurparken in het Salzburgerland je te bieden hebben.

Natuurpark Weissbach: de grootste van de drie

Natuurpark Weissbach ligt in het noordwesten van het Salzburgerland en werd opgericht in 2007. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 2778 hectare en is daarmee de grootste van de drie. Het landschap is rotsachtig en vol met ruige bergen. Verder vind je er diepe kloven, heldere meren, donkere bossen, bergweides vol met Arnica en pittoreske dalen. Een bijzonder dier dat hier nog regelmatig te zien is, is de Apollovlinder. Het diertje is één van de grootste vlinders in de Alpen, is wit van kleur en heeft zwarte en rode stippen op de vleugels.

Leuke activiteiten in Natuurpark Weissbach

In Natuurpark Weissbach kun je tal van activiteiten ondernemen. Een tip is een bezoek aan de Seisenbergklamm, gelegen in Weißbach bei Lofer. Door de kloof loopt een wandeling, waarbij je wandelt over houten stellages en onverharde paden. De route is ook geschikt voor families met kinderen. In het natuurpark ligt een uitgebreid netwerk aan wandelroutes en paden. Een tip is de Litzlalmrunde, een rustige wandeling van ongeveer 3,5 kilometer. Ook zijn er meerdere themawandelingen, een blotevoetenpad, Kneipbaden, speelplaatsen en gezellige berghutten waar je lokale specialiteiten kunt proberen. Natuurpark Weissbach is een fijne bestemming voor rustzoekers en actieve vakantiegangers.

Natuurpark Weissbach
Maak een wandeling door de Seisenbergklamm (Foto: © H. Marek)

Natuurpark Buchberg: geniet van de vele wandelmogelijkheden

Natuurpark Buchberg werd opgericht in 2009 en is daarmee de jongste van de drie. Dit prachtige natuurgebied ligt vlakbij Salzburg, maar niets doet vermoeden aa de drukte van de stad. Het natuurpark is opgericht vanwege de 801 meter hoge Buchberg en heeft een oppervlakte van 35 hectare. De natuur bestaat grotendeels uit groen weidelandschap en beukenbos. Het dier dat je hier in groten getale tegenkomt is de veldhaas. Vooral rustzoekers en natuurliefhebbers vinden in Natuurpark Buchberg veel voldoening. Het landschap is prachtig en je vindt er meerdere uitzichtpunten, waar je de ruim 120 ruige kalksteentoppen van het Salzburger Seenland kunt bewonderen

Leuke activiteiten in Natuurpark Buchberg

Natuurpark Buchberg is niet alleen een bestemming voor rustzoekers, maar ook voor actieve vakantiegangers. Er liggen tal van wandelroutes in het natuurgebied, waaronder zes themawandelingen op de Buchberg, een wandeling naar de top en allerlei mogelijkheden in het dal. Bezoek daarbij het boomhuis met boomterras, de graven van de Kelten en diverse musea en tentoonstellingen. Wandeltips zijn de Sagenweg (10 km, 400 hoogtemeters) en de Vogelweg (5,5 km, 300 hoogtemeters). Naast wandelen kun je in Natuurpark Buchberg ook fietsen en e-biken. Voor dat laatste worden zelfs speciale tours georganiseerd. Ligt er ’s winters voldoende sneeuw, dan kun je hier sneeuwschoenwandelen en langlaufen.

Natuurpark Buchberg
Maak mooie wandelingen in het natuurpark (Foto: © E. Neffe)

Natuurpark Riedingtal: ruige bergen en romantische dalen

Natuurpark Riedingtal ligt in het zuidoosten van het Salzburgerland, op ongeveer 25 minuten rijden vanaf Flachau. Het park werd opgericht in 2002 en was daarmee het eerste natuurpark van de deelstaat. Natuurpark Riedingtal heeft een oppervlakte van 2671 hectare en ligt vol met ruige bergtoppen en romantische dalen. Daartussen liggen allerlei gezellige dorpjes waar je kunt overnachten. Er zijn maar liefst 8 bergmeren, stuk voor stuk verscholen achter bergweides en donkere bossen. Ook is dit de leefomgeving van het edelhert en met een beetje mazzel kom je dit indrukwekkende dier zelfs tegen.

Leuke activiteiten in Natuurpark Riedingtal

Natuurpark Riedingtal biedt ontzettend veel mogelijkheden voor een vakantie. Rustzoekers, liefhebbers van natuur en actieve vakantiegangers kunnen hier allemaal uit de voeten. Wandelaars hebben toegang tot een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Daarbij kun je wandelingen maken in de bergen, maar ook in de dalen. Onderweg kom je meerdere berghutten tegen, waar je kunt genieten van lokale specialiteiten. Er zijn een aantal leuke themawandelingen, zoals de Rundwanderweg – Schlierersee en de Kraft der stillen Wasser. Een andere tip is de Almenwanderung. Deze wandeling heeft een lengte van 12 km en daarbij overbrug je 250 hoogtemeters. Ook fietsers, mountainbikers en e-bikers vinden hier voldoende mogelijkheden. Onderweg kom je langs meerdere punten waar je de e-bikes kunt opladen. Een andere activiteitentip is een bezoek aan het Brünnwandquellen uitzichtplatform.

Natuurpark Riedingtal
Geniet van de mooie omgeving (Foto: © H. Marek)

Welke natuurparken heb jij bezocht?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips