Wandelen Kirchberg: Rauher Kopf (1588 meter)

Wandelen Kirchberg: Rauher Kopf (1588 meter)

19 oktober 2017

door Miranda in Wandelen

Kirchberg ligt middenin de Kitzbüheler Alpen, een regio waar zo’n 2500 km aan wandelpaden is uitgezet. Vorige week had ik één middag om te wandelen in Kirchberg en na even zoeken besloot ik te kiezen voor de rondwandeling naar de Rauher Kopf op 1588 meter hoogte. De berg is bekend om zijn mooie uitzichten vanaf de top op onder andere de Grossen Rettenstein, Hohen Tauern en Zillertaler Alpen. De weersvoorspelling was slecht (regen!), maar het viel uiteindelijk gelukkig mee waardoor ik toch kon genieten van het fantastische uitzicht. De wandeling naar de Rauher Kopf is een absolute aanrader, redelijk lang, maar technisch niet moeilijk. Voor mij was het een echte herfstwandeling, maar ik kan me voorstellen dat deze route ook heerlijk is in het voorjaar of de zomer.

Wandelen Kirchberg: Rauher Kopf (1588 meter)

Duur 3,5 tot 4 uur
Hoogtemeters 828 meter klimmen, 822 meter dalen
Afstand 14,8 km
Ondergrond Asfalt, brede grindwegen en bospaden
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling: Kirchberg-Nord

Het startpunt van de wandeling is Kirchberg-Nord. Je bereikt dit gedeelte van het dorp, door vanuit het centrum langs Gasthof Kalswirt onder het spoor door te lopen. Hier start de wandeling bij de Weinbergweg. Er staan duidelijke bordjes gedurende de hele wandeling. Echter, de wandeltijden die op de bordjes staan, komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. De meeste wandelaars zullen de route sneller afleggen.

Uitzicht op de Hohe Salve
Een gedeelte van de wandeling gaat over asfalt. Rechts achter: uitzicht op de Hohe Salve

De route naar de Rauher Kopf

  • De route start bij de Weinbergweg, hier loop je over een onverhard pad richting de Sonnbergstrasse die langs diverse boerderijen en naar Gasthof Filzerhof leidt. Je loopt hier gedeeltelijk over asfalt, gedeeltelijk over onverhard terrein.
  • Na het Gasthof Filzerhof gaat de straat over in een brede onverharde bosweg met kiezels. Deze weg brengt je door de bossen slingerend helemaal naar de top van de Rauher Kopf. Je loopt langs een boogschietterrein, dus blijf op het pad voor je veiligheid. Beneden staat dat je er 3 uur over doet naar de top, maar veel wandelaars zullen er met gemak een uurtje korter over doen.
  • Op de top staan op diverse plekken bankjes, waar je even kunt uitrusten en genieten van het heerlijke uitzicht. Volg na de top de bordjes richting Kirchberg via Ruetzen. Er staat hier dat het 2 uur en 45 minuten duurt, maar ook hier zijn de meeste mensen waarschijnlijk een uur sneller.
  • Via een brede grindweg loop je door het bos naar beneden. Op een gegeven moment krijg je de keuze, via de ‘Forstweg’ door naar Kirchberg, of rechtsaf richting Gasthof Ruetzen. Ik raad je aan om voor het Gasthof te kiezen. Het is een heerlijk plek om even op het terras te zitten en iets te eten of te drinken.
  • Het laatste stuk terug naar Kirchberg loopt gedeeltelijk over de weg (asfalt), en gedeeltelijk door het bos. Houd de gele wandelbordjes goed in de gaten, want het is jammer als je de bospaadjes zou missen.

wandelbordjes naar de Rauher Kopf
De route naar de Rauher Kopf is duidelijk aangegeven, echter de wandeltijden zijn wat ruim genomen

Relaxed wandelen door de bossen met een heerlijk uitzicht

Voor een wandeling van ruim 14 km dien je natuurlijk wel over een goede basisconditie te beschikken. Je bent toch zo’n 3 tot 4 uur aan het lopen in totaal. Technisch moeilijk is de tocht totaal niet. De paden en wegen zijn breed en lopen gemoedelijk omhoog en naar beneden. Er zijn slechts enkele smallere stukken, maar ook deze zijn eenvoudig. De wandeling is dus ook prima te doen voor minder ervaren wandelaars, beginners in de bergen of kinderen die een lange wandeling vol kunnen houden. De afwisseling van alpenweides, bos en een prachtig uitzicht op de top, maakt deze wandeling tot één van de populaire tochten van de regio. De beide Gasthofs die je onderweg tegenkomt: Filzerhof en Ruetzen nodigen uit voor een heerlijke lunch of welverdiend biertje. Je kunt de wandeling ook andersom lopen. Je stijgt dan minder hard en daalt wat steiler.

Stiertje tijdens de wandeling naar de Rauher Kopf
Onderweg kom je langs diverse Alpenweides met vee

Zon op de top van de Rauher Kopf
Bijna op de top en de zon gaat schijnen!

Uitzicht vanaf de top van de Rauher Kopf
Geweldig uitzicht vanaf de top van de Rauher Kopf

Een welverdiende Tiroler Gröstl tijdens de wandeling naar de Rauher Kopf in Kirchberg
Een welverdiende Tiroler Gröstl onderweg

Hersftwandeling naar de Rauer Kopf in Kirchberg
Wandelen in de herfst is prachtig

boerderij bij Kirchberg
Onderweg kom je langs prachtige boerderijen

Uitzicht op Kirchberg
De laatste 20 minuten wandelen: Kirchberg is weer in zicht

Zomervakantie tips