La cyclosportive des vins du Valais 2017

La cyclosportive des vins du Valais 2017

22 augustus 2017

door Thijs in Reisverslagen

Op 1 augustus 2017, op de nationale feestdag van Zwitserland, stond ik aan de start van La cyclosportive des vins du Valais. Een prestatiefietstocht door het prachtige wijnlandschap van het Franstalige deel van Wallis. Hoewel ik dergelijke tochten regelmatig rijd, zijn er toch altijd weer lichte zenuwen. Met 130 kilometer, 1537 hoogtemeters, 2 getimede beklimmingen en temperaturen boven de 30 graden beloofde het een loodzware dag te gaan worden.

Startschot door Steve Morabito

Om 08.00 uur verzamelen meer dan 1200 fietsers zich in het centrum van Sion. Iedereen heeft voor de start hetzelfde shirt ontvangen, waardoor de menigte één geheel uitstraalt. Het startschot wordt gegeven door Steve Morabito, een professionele wielrenner die afkomstig is uit de regio en hier al zijn hele leven woont. Voor aanvang maken we nog even een praatje met hem, maar als vrijwel alle fietsers al vertrokken zijn wordt het tocht ook tijd voor ons om op de pedalen van onze gloednieuwe BMC SLR01 te gaan staan.

Steve Morabito, La cyclosportive des vins du Valais

Fietsen tussen de wijnranken

De eerste 50 kilometer van La cyclosportive des vins du Valais zijn niet al te lastig. Over veelal brede, vlakke wegen gaat het parcours richting Martigny. Vanaf daar wordt het een stuk smaller en begeven we ons letterlijk tussen de wijnranken. Overal waar je kijkt groeien druiven, zelfs op de meest bizarre plekken! Na de eerste tussenstop raakt het deelnemersveld meer verspreid en dienen de eerste beklimmingen zich aan. Nu gaat deze cyclosportieve pas echt van start!

Klassement van twee getimede beklimmingen

Aan La cyclosportive des vins du Valais zit ook een prestatietintje door het feit dat op twee beklimmingen je tijd wordt opgemeten. Deze twee tijden bij elkaar opgeteld bepalen je plek in het klassement. Na 70 kilometer is het tijd voor de eerste beproeving. Een 12 kilometer lange klim met daarin een korte afdaling. Op het eerste stuk weet ik een mooi tempo te houden, maar in de afdaling moet ik hier even van herstellen. De laatste 4 kilometer geef ik alles wat ik heb en door de speaker galmt dat ik een tijd van 40 minuten en 40 seconden heb neer weten te zetten. Zo’n 20 kilometer later is het tijd voor de tweede klim. Deze is slechts 4 kilometer, maar inmiddels is het hard gaan waaien. Gelukkig weet ik bij een snelle Zwitser in het wiel te gaan zitten en rolt er toch nog een snelle tijd uit. Na afloop blijkt dat ik als zevende ben geëindigd. Niet gek voor een jongen uit het vlakke Nederland!

Afdaling La cyclosportive des vins du Valais

Harde dalwind en brandende zon

De benen beginnen inmiddels behoorlijk vermoeid te raken. Bovendien is er een zeer stevige, oostelijke dalwind op komen zetten die het er niet makkelijker op maakt. Het parcours gaat constant op en af en kronkelt zich een weg door de wijnranken en pittoreske dorpjes. Wanneer we na Leuk eindelijk weer in westelijke richting fietsen hebben we de wind in ons voordeel. Vanaf nu is het nog een kilometer of 20 naar de finish. Eenmaal terug in Sion beschouwen we onder het genot van een heerlijke raclette na op de fietstocht.

Ultieme fietstocht door Wallis

La cyclosportive des vins du Valais kan gezien worden als de ultieme fietstocht door het Franstalige deel van Wallis. Je beleeft de regio in al haar vormen en fietst door prachtige landschappen. De Rhône, wijnranken, kastelen en de dorpjes, op ieder moment valt er wel iets moois te zien. Grote delen van het parcours gaan over smalle weggetjes die constant stijgen of dalen. En geloof me, die putten je in combinatie met de omstandigheden behoorlijk uit. En na afloop vindt er vanzelfsprekend een gezellige braderie plaats waarbij van al die lekkernijen uit Wallis geproefd kan worden!

Wielrenners La cyclosportive des vins du Valais

La cyclosportive des vins du Valais 2018

Datum: 1 augustus 2018
Parcours met tijdmeting: 96 km, 130 km of 140 km
Parcours zonder tijdsmeting: 35 km, 39 km of 67 km
Inschrijving: website
Start & finish: Sion

Met dank aan:
SWISS: vliegt dagelijks 4 keer van Amsterdam naar Zürich
Swiss Travel System: voordelig reizen in Zwitserland
MySwitzerland: informatie over (toeristisch) Zwitserland
Wallis/Valais: informatie over de regio

La cyclosportive des vins du Valais 2017

Zomervakantie tips