De Madrisa-tour: wandelen door de bergen van het Montafon in Vorarlberg

De Madrisa-tour: wandelen door de bergen van het Montafon in Vorarlberg

8 juli 2017

door Florien in Wandelen

Montafon is een bijna 40 kilometer lang dal in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het dal wordt omgeven door maar liefst drie bergketens en biedt een vakantie midden in de natuur. Met ruim 1000 kilometer aan goed bewegwijzerde wandelpaden heeft Montafon de wandelaar ontzettend veel te bieden. Niet alleen door het dal, maar ook op grote hoogte zijn wandelingen mogelijk. Eén daarvan is de Madrisa-tour, een indrukwekkende dagtocht met een bijzonder verhaal. In dit weblog lees je alles over deze bijzondere wandeltocht.

De Madrisa-tour: een wandeltocht met een bijzonder verhaal

De vakantieregio Montafon in Vorarlberg grenst aan Zwitserland. Vroeger, ten tijde van armoede, trokken dagelijks tientallen smokkelaars door het Madrisamassief om goederen tussen beide landen te verkopen of ruilen. Op die manier kon men de douane ontwijken en werd er belastingvoordeel opgedaan. Uiteraard was deze route niet zonder gevaren. De vele goed begaanbare wandelpaden van nu bestonden toen nog niet en ook het weer zorgde vaak voor vervelende verassingen. Niet alleen zomers, maar ook ’s winters trok men de bergen in. Tijdens de Madrissa-tour wandel je over de sporen van het smokkelverleden, ervaar je hoe het is geweest voor de smokkelaars en hoor je de bijzondere verhalen aan. Ondertussen geniet je van de prachtige natuur en de indrukwekkende bergpanorama’s.

De route van de Madrisa-tour

De Madrissa-tour neemt je tijdens een ruim 17 kilometer lange wandeling mee door het Madrisamassief. Het is mogelijk om de route op eigen gelegenheid te wandelen, maar verstandiger is om dit met een gids te doen. Niet alleen vertelt de gids je alle verhalen over de smokkelaars, maar hij kent ook de omgeving en de gevaren. De Madrisa-tour is een pittige wandeling voor de geoefende bergwandelaar. De route start bij het bergstation van de Schafbergbahn in Gargellen. Vervolgens wandel je onder andere via de Gafierjoch, de Rätschenjoch, Schlappiner Joch en het Valzifenztal weer terug naar Gargellen. Neem voor de tocht met gids zelf eten en drinken mee, want er wordt niet gestopt bij een berghut. Meer informatie vind je hier >

Duur +/- 7 uur
Hoogtemeters +/- 800 meter klimmen, +/- 1460 meter dalen
Afstand 17,2 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Verblijf in één van de 11 dorpen

De vakantieregio Montafon in Vorarlberg wordt omringd door maar liefst drie bergketens. In het zuiden de Silvretta, in het noordwesten de Rätikon en in het noordoosten het Europees beschermde natuurgebied Verwall. Stuk voor stuk met een grote diversiteit aan flora en fauna en indrukwekkende bergtoppen, zoals de 3312 meter hoge Piz Buin. In het dal liggen maar liefst 11 authentieke dorpjes, waar je kunt overnachten tijdens een wandelvakantie in Montafon. De 11 dorpen zijn: Bartholomäberg, Gargellen, Gaschurn-Partenen, Schruns-Tschagguns, Silbertal, St. Anton im Montafon, St. Gallenkirch-Gortipohl, Vandans, Stallehr en Lorüns. De dorpen zijn stuk voor stuk verschillend en hebben elk een eigen karakter.

Wandelen in Montafon: Madrisa-tour
De Madrisa-tour is een prachtige wandeltocht (Foto: © Daniel Zangerl, Montafon Tourismus GmbH)

Genieten van het uizicht tijdens de Madrisa-tour
Neem onderweg de tijd om iets te eten en om van het uitzicht te genieten! (Foto: © Daniel Zangerl, Montafon Tourismus GmbH)

Wandelen in Oostenrijk en Zwitserland tijdens de Madrisa-tour
Je wandelt in Oostenrijk en in Zwitserland (Foto: © Daniel Zangerl, Montafon Tourismus GmbH)

Wandelen met kinderen tijdens de Madrisa-tour
Kinderen met een goede conditie kunnen deelnemen aan de Madrisa-tour (Foto: © Daniel Zangerl, Montafon Tourismus GmbH)

Heb jij de Madrisa-tour gewandeld en heb je nog tips? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips