Skip to navigation Skip to main content

Familievriendelijk Franche-Comté

10236 - Familievriendelijk Franche-Comté

De Franche-Comté is een familievriendelijke regio in het oosten van Frankrijk gelegen tussen de Vogezen en de Jura. De regio strekt zich uit van het Juramassief tot aan de oevers van de Doubs en is een prima bestemming om met het gezin naar af te reizen. Franche-Comté koestert haar jeugdschatten en past ze aan, aan de wensen van deze tijd. De traditionele kennis en kunde en de bijzondere en vernieuwende activiteiten die de regio eigen zijn, laten kinderen volop genieten, middenin de natuur en de prachtige bergen van Franche-Comté.

Bakermat van het Franse speelgoed

Franche-Comté is de bakermat van het Franse speelgoed, met Moirans-en-Montagne als hoofdstad. In het hart van het Juragebergte laat het Speelgoedmuseum, dat is voorzien van het label 'Musée de France', na twee jaar renovatiewerkzaamheden één van de mooiste spel- en speelgoedcollecties van Europa zien. Op deze speelse en innovatieve plek, speciaal ontworpen voor kinderen, neemt een collectie van 3000 stuks speelgoed je mee op een tocht langs speelgoed uit de oudheid tot nu. Dat wordt nog moeilijk om alleen met de oogjes te kijken.

Laat je zintuigen prikkelen

Spelenderwijs leren is nog niet zo moeilijk. In het Maison du Comté, in Poligny, worden de vijf zintuigen van het kind geprikkeld. Dankzij de Z’ateliers juniors kunnen kinderen zelf aan de slag als kaasmaker, komen ze alles te weten over hoe Comté-kaas gemaakt wordt, en krijgen ze hun eigen mini-kaasje mee. In dit huis schuilt bovendien een wonderlijke legende. De koe uit Montbéliard zou er namelijk voor hebben gezorgd dat dinosaurussen zijn uitgestorven!

Maison du Comté, in Poligny

Plezier maken gaat ook om proeven

Plezier maken gaat ook om proeven! Daarom hebben bepaalde restauranteigenaars hun menukaart aangepast aan de kleine lekkerbekken onder ons. La Balance, Mets et Vins in Arbois heeft een menu samengesteld waarbij kinderen kennismaken met vergeten groenten, als puree of op een bordje opgemaakt in de vorm van een clownshoofd. Als echte fijnproevers kunnen ze bij iedere maaltijd zelf hun cocktail van verschillende vruchtensappen kiezen. Ook in de Bar du Palais in Belfort wordt dezelfde formule gebruikt, waarbij het kindermenu een verkleinde variant is van de gewone menukaart.

Kindvriendelijk Franche-Comté

De natuur getemd door kinderen

In la Pesse, op het hoge zuidelijke plateau van de Jura, kunnen wandelingen met een ezel worden gemaakt. Deze uitstekende loper beklimt de meest steile wegen met gemak, en zal ongetwijfeld vriendjes worden met kleine avonturiers in spe. Aan de kant van Métabief, in de Doubs, kunnen speciale routes worden afgelegd met E-tricks, elektrische fietsen die ideaal zijn voor stedelijke tochtjes. De E-tricks is voorzien van een volledig spatbord, een comfortabel zadel en extra brede voetensteunen en stuur voor een meer urban houding. De E-tricks, voor iedereen vanaf 14 jaar, biedt een geheel nieuwe fietssensatie en kan een snelheid bereiken tot 45 km/uur. Langs de slim omgezette route liggen talloze leuke plekjes en bezienswaardigheden.

E-tricks Métabief
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.