Skip to navigation Skip to main content

Bijzondere gasten in het Salzburgerland

10210 - Bijzondere gasten in het Salzburgerland (1)

Vanzelfsprekend  weten we allen dat het skicircus Saalbach-Hinterglemm onbegrensde mogelijkheden biedt voor (bijna) elke wintersporter. Van half december tot de Pasen staat ons dorp volledig in het teken, en ten dienst van de wintersporters. Zomers heeft het Glemmtal vooral aantrekkingskracht voor wandelaars en jazeker, gezinnen met kinderen. Het oubollige imago is langzaam aan het verdwijnen. Dit is mede te danken aan de vele activiteiten waar menig Costa jaloers op zou zijn.

Divers vakantiepubliek

Hoewel we een mooie zomer achter de rug hebben kan het weer een spelbreker zijn. Boek dus vooral geen vakantie naar Oostenrijk om lekker lui aan een meer te liggen. Wees actief en geniet van de natuur. Daar waar velen Oostenrijk onterecht mijden om het soms wisselvallige weer, bezoeken dit jaar weer ongeveer 25.000 Arabieren Zell am See en omgeving. Meer dan 1500 orthodoxe joden kiezen specifiek Hinterglemm uit voor hun vakantie.

Tegenstrijdigheden

Het blijft wennen om volledig in boerka geklede dames een watertje met een rietje te zien drinken op het terras naast een traditioneel geklede Pinzgauer familie. Of een traditioneel geklede Joodse tiener met hoge hoed en pijpenkrullen op een mountainbike te zien. Drie culturen die mijlenver van elkaar afstaan. Er is dan ook regelmatig veel over te doen. Aan de ene kant de hotel eigenaren, waarvan sommige zelfs hun complete bedrijfsvoering aanpassen aan deze 'nieuwe' gasten en aan de andere kant de traditionele Oostenrijker die zich niet meer op zijn gemak voelt in zijn eigen Salzburgerland. Dan nog maar niet te spreken van de Joodse en Arabische tegenstrijdigheden.

Sneeuw?

Deze gasten zorgen dagelijks voor veel, zeg maar heel veel inkomsten daar waar de traditionele gast niet wenst te komen vanwege het weer. Daarnaast levert het hilarische plaatjes op: gezinnen, vrouwen in boerka en de mannen in zomer outfit bovenop de Kitzsteinhorn met haar eeuwige sneeuw. Let wel, sneeuw hebben deze gasten nog nooit van hun leven gezien!

Verbazing

Een andere ergernis van de Oostenrijkers is het massale bezoek aan de winkels met traditionele klederdracht. Soms om te kopen, maar vooral om de kinderen te laten passen, foto maken en alles vervolgens weer uit te trekken en met de foto's de winkel te verlaten. Ik heb al voorgesteld om volgens Volendams model een klederdracht foto winkel te starten.Het blijft mij verbazen dat deze twee groepen zo massaal en graag te gast zijn in een land waar de gastvrijheid niet altijd is geweest wat die nu is.

Invasie van wintersporters

Ook aan de vakantie van deze gasten komt weer een einde. Mijn buurman zegt dan dat de rust weer terugkeert. Ik trek die conclusie dan altijd in twijfel, met de komende invasie van wintersporters in mijn gedachten. Ook de gasten die mijn buurman graag ontvangt kunnen nadrukkelijk aanwezig zijn op en vooral naast de pistes. Daar waar onze Arabische en Joodse gasten duidelijk te herkennen zijn aan hun kledij, zijn het de Hollanders en Duitsers die zich vooral door geluid denken te moeten profileren.

Oostenrijk kan iedereen bekoren

Ik geniet vooral van alle gasten en hun diversiteit! Het bewijst maar weer dat Oostenrijk een land is dat iedereen kan bekoren. Een boerka of Unox muts....... vertel mij maar wat gekker is, mij maakt het in elk geval niets uit!

Derco woont in het Oostenrijkse Hinterglemm en is samen met Gita eigenaar van Chalet Stoefelknoeg.

Zomer Auteur5

Over Derco

In de bergen zijn is de grote hobby van Derco. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de Alpen en houdt van alles wat je kunt ondernemen in de bergen.