Winterberg is niet alleen voor oudjes

7 september 2012

door Peter in Algemeen

In het Duitse wintersportoord Winterberg kun je in de zomer ook genoeg beweging krijgen. Skiën is wat lastig, maar wat te denken van mountainbiken, BMX-fietsen, een stevige wandeling maken, rodelen of op elf meter hoogte door de bomen heen klimmen en zwieren. Winterberg is niet alleen een bestemming voor ouden van dagen en jonge gezinnen, tieners kunnen zich er ook heel goed vermaken.

Erlebnisberg Kappe

Vanuit het fraaie huisje in het vakantiepark van Landal op de helling van de Sürenberg heb je een prachtig uitzicht op de springschansen, de skiliften en een aantal pistes van het wintersportgebied. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe piste en een nieuwe achtpersoons lift, een flinke investering voor het gebied. De zon schijnt fel en verder wijst niets op de wintersport. Nee, de dag staat vandaag in het teken van de Erlebnisberg Kappe. Er werd speciaal voor het andere seizoen een miljoen euro geïnvesteerd in onder meer de Panoramabrug. Vanaf de brug heb je een prachtig zicht op de bobsleebaan, waar in de wintermaanden veel wedstrijden worden gehouden, de durfals met hun BMX-fietsen en ook op de lift die de stoere fietsers met hun bikes naar boven brengt.

Uitdagend bikepark

BMX-fietsen is een sport die sinds de Olympische Spelen door de prestaties van de Nederlanders weer wat meer aandacht heeft gekregen, hier in Winterberg weten ze al jaren niet beter. Er is een compleet bikepark aangelegd met afdalingen, waar de Europese mountainbikescene zich meldt. Want naast de kleinere BMX-fietsen, is de berg ook zeer geschikt voor de grotere MTB's. De liefhebbers van deze sport kunnen hun hart ophalen hier met tien verschillende banen door het bos en over hellingen. Uiteraard kun je je opgeven voor lessen en zijn er fietsen te huur.  KletterwaldWie geen hoogtevrees heeft, kan zich uitleven in het 'Kletterwald', dat door een aantal Nederlanders wordt geëxploiteerd. 'Het wordt steeds drukker', vertelde de instructeur ons, voordat we de bomen in klommen. Het klimbos telt vier serieuze parcoursen, waar je beveiligd door musketons en touwen van boom naar boom loopt, sleept, zweeft of hoe dan ook weer verder komt. De bouwers van de parcoursen zijn creatief geweest door allerlei attributen te gebruiken, zoals lege kratjes, netten en oude ski's. Het is overal goed inschatten hoe je aan de overkant komt en mocht de angst je toch om het hart slaan, dan word je gewoon naar beneden gehaald. Voor de jongste kinderen is er trouwens een laag bij de grondse klimroute.Heerlijke schnitzelsOok in de zomer kun je aan winter-gerelateerde activiteiten doen, zoals de zomerrodelbaan waar je ongeremd hard naar beneden kunt roetsjen. Als je vanuit het dal bij het vakantiepark richting dorp loopt, kom je niet alleen voorbij de springschansen (waar ook in de zomer op de borstelbanen gesprongen wordt), maar ook bij de afdaling met banden: snowtubing, zonder sneeuw dan. Zo is er van alles te doen en kan na afloop een terrasje gepakt worden op het sfeervolle plein van Winterberg, of bij één van de vele restaurants. Wie dan toch van de Erlebnisberg afkomt, kan de beste schnitzel van de hele buurt eten bij Blitz, das Schnitzelhaus, direct onder aan de berg.

Kletterwald

Wie geen hoogtevrees heeft, kan zich uitleven in het 'Kletterwald', dat door een aantal Nederlanders wordt geëxploiteerd. 'Het wordt steeds drukker', vertelde de instructeur ons, voordat we de bomen in klommen. Het klimbos telt vier serieuze parcoursen, waar je beveiligd door musketons en touwen van boom naar boom loopt, sleept, zweeft of hoe dan ook weer verder komt. De bouwers van de parcoursen zijn creatief geweest door allerlei attributen te gebruiken, zoals lege kratjes, netten en oude ski's. Het is overal goed inschatten hoe je aan de overkant komt en mocht de angst je toch om het hart slaan, dan word je gewoon naar beneden gehaald. Voor de jongste kinderen is er trouwens een laag bij de grondse klimroute.

Heerlijke schnitzels

Ook in de zomer kun je aan winter-gerelateerde activiteiten doen, zoals de zomerrodelbaan waar je ongeremd hard naar beneden kunt roetsjen. Als je vanuit het dal bij het vakantiepark richting dorp loopt, kom je niet alleen voorbij de springschansen (waar ook in de zomer op de borstelbanen gesprongen wordt), maar ook bij de afdaling met banden: snowtubing, zonder sneeuw dan. Zo is er van alles te doen en kan na afloop een terrasje gepakt worden op het sfeervolle plein van Winterberg, of bij één van de vele restaurants. Wie dan toch van de Erlebnisberg afkomt, kan de beste schnitzel van de hele buurt eten bij Blitz, das Schnitzelhaus, direct onder aan de berg.

Zomervakantie tips