Skip to navigation Skip to main content

Kennis maken met Fjell Noorwegen

10179 - Kennis maken met Fjell Noorwegen

Welkom in het pure Noorwegen. Welkom in Fjell Noorwegen. Talloze watervallen, imposante gletsjers, het grootste meer van Noorwegen en… de meeste bergtoppen van Noord-Europa. Fjell is het Noorse woord voor bergen en daar hebben ze in deze regio geen gebrek aan. Wandel door het Nationaal Park van Rondane, sta versteld van het Snøhettapaviljongen in Nationaal park Dovrefjell of breng een bezoek aan de Olympische stad Lillehammer.

Oudste Nationale Park van Noorwegen

Steile bergtoppen afgewisseld met uitgestrekte mosgebieden, zo kun je het Nationaal Park van Rondane het beste samenvatten. Dompel je onder in de wildernis van dit prachtige natuurpark. Spot een wilde hermelijn en ga op zoek naar de gletsjerranonkel, een plantje dat op een hoogte van 1700 meter boven zeeniveau groeit en bloeit. Wie geluk heeft, komt ook nog een van de laatste kuddes wilde Bering rendieren van Noorwegen tegen. In het oudste Nationale Park van Noorwegen zal iedere natuurliefhebber zich vermaken. Must-do is de wandeltocht van Mysusæter naar Spranget.

Snøhettapaviljongen

Een ander prachtig gebied is Dovrefjell, een natuurgebied dat de scheiding vormt tussen het zuidelijke en centrale gedeelte van Noorwegen. Wandel door het landschap van de muskusos, een hoefdier dat wel wat weg heeft van een bizon, of waag je aan spannende activiteiten als kanoën en bergbeklimmen. In Nationaal Park Dovrefjell vind je het ook het Snøhettapaviljongen. Dit ‘Wilde rendieren paviljoen’ werd in 2011 in z’n categorie uitverkozen tot gebouw van de wereld. Architecten roemden het eenvoudige, stilistische ontwerp dat naadloos overgaat in de omgeving. Dit is de plek om ongestoord van de natuur te genieten en kuddes wilde rendieren te spotten. Wie nog een stukje dieper het park ingaat, stuit op de Galdhøpiggen, met 2469 meter de hoogste berg van Noord-Europa.

Snøhettapaviljongen

Olympische stad Lillehammer

Wie de overweldigende natuur even wil ontvluchten, moet beslist een bezoekje brengen aan Lillehammer. Lillehammer vormt het stedelijke hart van Fjell Noorwegen en ligt verscholen achter het markante berglandschap. De stad is bekend geworden door de Olympische Winterspelen van 1994 en biedt tal van mogelijkheden op het gebied van cultuur, avontuur en ontspanning. Daal af van de Olympische bobsleebaan, maak een tochtje met de oudste schepraderboot ter wereld of stap terug in de tijd in het Openluchtmuseum Maihaugen.

Klimapark 2469

Wie op vakantie is in Fjell Noorwegen en niet bang is voor een beetje kou moet naar het Klimapark 2469. Hier, diep in een eeuwenoude gletsjer, word je meegenomen op een reis langs het verleden, het heden en de toekomst van Noorwegen. Ervaar hoe de natuur reageert op klimaatverandering en maak een wandeling door de enige en eerste ijstunnel van Noord-Europa. Een wandeling door de 30 meter lange tunnel, die door de berg Galdhøpiggen loopt, is een zeer bijzondere ervaring in de prachtige Noorse natuur. Vergeet niet om je warm aan te kleden!

Klimapark 2469

Niet alleen Fjell Noorwegen is het bezoeken meer dan waard, ook in de Fjell & Fjord regio valt meer dan genoeg te doen en te zien. Wil je meer over Fjell & Fjord te weten komen? Lees dan het weblog over wandelen in deze andere prachtige regio van Noorwegen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.