Skip to navigation Skip to main content

Zwitserland – verrassend waterrijk

Misschien minder bekend, maar wel waar: Zwitserland is (een) verrassend waterrijk. Zwitserland beschikt over maar liefst 7000 meren en 65000 kilometer aan stromend water. Water als plezierige omgeving voor een vakantie, maar ook als waardevolle en te beschermen bron van leven.


Das Blaue Wunder

Grote en kleine bergmeren, rivieren, bergbeken, watervallen, gletsjers, thermale bronnen, het water vloeit rijkelijk in Zwitserland. En het biedt een wereld aan mogelijkheden voor een heerlijke zomervakantie aan, op of in het water. Hoewel Zwitserland qua oppervlakte maar 4 promille van Europa uitmaakt, herbergt het 6% van de Europese zoetwatervoorraden. Die zijn niet oneindig. Met zorg moeten ze gebruikt en voor toekomstige generaties behouden worden. Daarom is Zwitserland Toerisme ook nauw betrokken bij het project “Das Blaue Wunder” van de Zwitser Ernst Bromeis. Deze langeafstandszwemmer gaat in mei de hele Rijn van de bron in de Zwitserse bergen tot aan de monding in de Noordzee afzwemmen om aandacht te vragen voor het element water als onmisbare bron van leven.

Vakantie aan het water

Zwitserland wil zijn waterrijkdom voor iedereen zichtbaar en beleefbaar maken. Voor jong en oud, voor wellnessliefhebbers, sporters en mensen die zich graag door een betoverend landschap laten rondrijden of -varen. Wandelen en fietsen langs of met uitzicht op water, varen met (stoom)schepen over Zwitserse meren, overnachten aan het water, wellnessbeleving in moderne spa’s, gletsjeravonturen, zwemmen, riverraften, kanovaren: al deze mogelijkheden zijn door Zwitserland Toerisme in kaart gebracht.Vakantie aan het water

Waterambassadeur

Een bijzonder evenement in 2012 is de Rijnzwemtocht van Ernst Bromeis. Deze extreemsporter uit Graubünden zwom al door 200, deels ijskoude bergmeren van zijn geboortekanton en over het grootste meer van elk Zwitsers kanton. Zijn nieuwste uitdaging als waterambassadeur van Zwitserland is dit jaar de 1232 kilometer lange zwemtocht van de oorsprong van de Rijn – de Tomasee bij de Oberalppas – naar de monding van de rivier bij Hoek van Holland. Bromeis vertrekt op 2 mei en hoopt zijn missie op de 31ste volbracht te hebben. Een bijzondere manier om het belang van water uit te dragen in een gebied, waar 50 miljoen mensen aan en van de rivier leven.

Klik hier voor meer informatie over Het Blauwe Wonder >>

zwemmen in de rijn
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.