Italiaanse meren...

21 mei 2011

door Miranda in Algemeen

De meeste mensen zoeken tijdens hun zomervakantie niet alleen de zon, maar ook het water op. Ik kan me eigenlijk in de zomer geen vakantie voorstellen zonder de zee of een meer. Als fervent watersporter ben ik veel op het water te vinden, maar vind het ook heerlijk om lekker lui aan het strand liggen. Als ik daarnaast ook nog bergen om me heen heb, is de vakantie wat mij betreft helemaal compleet. De combinatie van zon, water en bergen vind je in Italië!

De noordkant van het Gardameer

In Trentino vind je zo’n 300 meren, keuze genoeg dus! Het grootste en bekendste is het Gardameer. Dit meer ligt niet alleen in de provincie Trentino, maar ook in Veneto en Lombardije en heeft een omtrek van bijna 160 km. De meeste Nederlanders brengen hun vakantie door aan het zuiden van het meer, maar eigenlijk is de noordkant veel mooier! Hier vind je geen grote vakantieparken, mega-campings en pretparken, maar indrukwekkende bergen, prachtige natuur en kleinschalige accommodaties en campings. Gezellige en sfeervolle steden en dorpen vind je zowel in het noorden als zuiden van het meer.

Watersport-mekka

Naast de bergen en prachtige natuur is de noordkant van het Gardameer ook wereldberoemd vanwege de perfecte watersportmogelijkheden. De windomstandigheden voor zeilers, windsurfers en kitesurfers zijn hier optimaal door de ‘thermische’ winden. ’s Ochtends waait er een noordwind, de ‘Peler’, welke langs de noordoever perfect is voor beginners en minder geoefende watersporters. Rond het middaguur draait de wind 180 graden en wordt een stuk sterker. Deze ‘Ora’ wind heeft meestal en kracht van zo’n 4/5 Bft, en soms zelfs meer. Ideaal voor ervaren watersporters dus!

windsurfen
Het noorden van het Gardameer is enorm populair bij watersporters.

Ledromeer: groene oase

Tussen de Brenta Dolomieten en het Gardameer, ligt op 655 meter hoogte het Val di Ledro (Ledrodal). In dit prachtige groene dal ligt het Ledromeer. Rondom het meer vind je diverse gezellige (familie)campings, appartementen en hotels. Het meer trekt jaarlijks vele Nederlandse families aan en dat is logisch. Naast zwemmen en watersporten kun je in de omgeving prachtige wandelingen en mountainbiketochten maken. Ook zijn er diverse canyoning-mogelijkheden. Tijdens deze spectaculaire sport daal je, gekleed in een wetsuit en klimgordel, af in een kloof. Om te canyoningen moet je geen hoogte- of watervrees hebben, want je gaat abseilen door watervallen, glijdt over rotsen naar beneden en springt van grote hoogtes in het water.

Caldonazzo en Levico

Dichtbij de hoofdstad Trento vind je de meren van Caldonazzo en Levico. Ook deze meren zijn populair bij onze landgenoten in de zomer. Wandelen, fietsen, zwemmen en watersporten, het kan er allemaal. Bovendien is een bezoekje aan de stad Trento absoluut de moeite waard. Op donderdagochtend is er een grote markt met volop kleding, tassen en sieraden; een absolute aanrader voor shop-aholics!

trento

Minder bekend, maar niet minder mooi!

Naast de bekende meren vind je in Trentino ook onbekende ‘parels’. Zo is er het ‘Lago di Tenno’ dit meer heeft zo’n prachtige turquoise kleur dat het bijna nep is. Zwemmen is wellicht wat koud, maar je kunt er wel lekker op het strand liggen of een wandeling maken. Het meer van Molveno is bij ons wat onbekend, maar bij de Italianen zelf is het erg populair. Zij komen er om te genieten van de bergen, te relaxen in één van de mooie hotels én natuurlijk voor het lekkere eten!

Gardameer

Over 4 weken ga ik weer naar Riva del Garda aan het Gardameer, voor mij de perfecte vakantieplek. Wat is jouw favoriete Italiaanse meer?

Klik hier voor meer informatie over Trentino >>

Zomervakantie tips