Nieuwe regio op indebergen: het Zwarte Woud

19 mei 2011

door Kirsten in Reisverslagen

Laatst schreef ik al een stukje over de stad Freiburg, gelegen in het Zwarte Woud. Deze stad is mijn tweede thuis en ik ben niet alleen verliefd geworden op een Duitser, maar ik verloor ook mijn hart aan het Zwarte Woud. Het was natuurlijk vanzelfsprekend dat er een regio moest komen over het Zwarte Woud. Ik kreeg mijn zin en ik kan trots vertellen dat deze regio nu op indebergen.nl staat.

Het sprookjesbos

Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar naar mijn mening is het Zwarte Woud inderdaad de mooiste regio van Duitsland. Er zijn vele mooie dorpen en steden te vinden in dit gebied en het woud doet mij sprookjesachtig aan. Het Zwarte Woud klinkt misschien niet zo gezellig, maar dat is zeker niet zo. De naam is gegeven door de Romeinen. Ze moesten door dit woud heen en omdat de bomen zo dicht op elkaar staan, kwam er weinig ligt in het woud. Daardoor leek het onmogelijk om er door heen te reizen. De naaldbomen van het Zwarte Woud hebben ook een donkere kleur.

Heuvels

De bergen zijn niet dreigend groot, maar juist prachtig glooiend. Iemand uit de Alpen zou dit geen bergen noemen, maar ‘heuvels’. Toch was het voor mij aardig zwaar om – als Nederlandse - voor de eerste keer deze ‘heuvels’ te beklimmen. Het Zwarte Woud is ook een echte wijnregio en dat is terug te zien. Overal zie je groene velden bedekt met wijngaarden. Deze regio ligt in het zuidelijkste puntje van Duitsland en het klimaat is perfect voor een goed glas wijn. De bergen en de prachtige natuur zijn al jaren de favoriet van wandelaars. Het Zwarte Woud telt ook maar liefst 12 wandelroutes, die je langs de mooiste plekken leiden. Hoewel het Zwarte Woud niet bekend staat om zijn meren, zijn die er wel. De meren zijn voornamelijk erg intrek bij de bewoners van het Zwarte Woud en ze zijn prachtig.

zwarte woud

Klokken

Traditie is nog heel erg belangrijk in het Zwarte Woud. Je komt vaak mensen tegen in klederdracht en het carnaval is altijd weer een feest. Heel anders dan bij ons. Waar in Nederland vooral Disneyfiguren en andere gekken rond lopen tijdens carnaval, heeft in het Zwarte Woud elk dorp zijn eigen carnaval kostuum. Ieder dorp loopt er dan het zelfde bij en de outfits zijn vooral griezelig en raar. Dit is om de demonen weg te jagen. Waar het Zwarte Woud ook om bekend staat, zijn de koekoeksklokken. Deze klokken komen oorspronkelijk uit deze regio en overal kom je dan ook museums tegen. Leuk souvenirtje!

Taarten

Er zijn veel feestdagen zoals Rosenmontag en Fastnacht, bij beide feesten komen de maskers weer van zolder. Ook voor het eten kan je naar het Zwarte Woud. De Schwarzwälder Schinken is een ham uit dit gebied. Deze ham is de meest gekochte ham van Europa en ik doe graag een plakje ham op mijn broodje. Waar mijn maag ook van gaat knorren is de Schwarzwälder Kirschtorte. De beroemde kerstentaart uit het Zwarte Woud bedekt met chocolade. Een ander ‘goddelijk’ hapje uit het Zwarte Woud is Flammkuchen. Een soort platte pizza met zure room, spekjes, kaas en uien. Dit kan je het beste eten met een glas zoete witte wijn uit de regio.

Flammkuchen

Middeleeuwste steden en pittoreske dorpen

Het Zwarte Woud was een belangrijke regio omstreeks 1000. Het land was toen erg rijk. Dit is terug te zien in de prachtige steden van Het Zwarte Woud. De steden hebben vaak een middeleeuws stadcentrum en de gebouwen zijn voor mij ‘typisch’ uit deze regio. Hier op indebergen.nl gaan we het voornamelijk hebben over de steden en dorpen Freiburg, Rottweil, Feldberg en Schopfheim-Gersbach. Dat laatste dorp behoord tot één van de mooiste dorpen van Duitsland.

masker zwarte woud
Traditioneel masker gedragen op het Fastnacht.

Het duurt nog even voordat ik terug ga naar het Zwarte Woud. In juni vlieg ik weer richting Bazel, om vanaf daar verder te reizen naar Freiburg. Het Zwarte Woud is echt een regio die je gezien moet hebben want er is nog veel meer, dan wat ik heb beschreven. Heb jij nog tips over het Zwarte Woud? Heb ik je overgehaald om te gaan?

Klik hier voor mijn vorige weblog over Freiburg >>

Zomervakantie tips