Jongste Mount Everest beklimmer ooit!

10 juni 2010

door Simone in Algemeen

De 13-jarige Amerikaanse Jordan Romero uit Californië is de jongste persoon ooit die de top van de Mount Everest heeft bereikt. De jongen klom samen met een team van vier klimmers, inclusief zijn vader. Op 22 mei bereikte hij de top, waarna hij dolenthousiast zijn moeder opbelde opbelde. De 8848 meter hoge Mount Everest is één van de hoogste bergen ter wereld waardoor deze prestatie onder grote belangstelling staat.

Ervaren klimmer

Jordan, die in juli 14 jaar wordt, vertrok samen met zijn klimteam en zijn stiefmoeder vanuit Los Angeles naar Nepal. “Ik kijk er al zo lang naar uit en nu gaat het eindelijk gebeuren”, aldus een gemotiveerde Jordan. De vijf klimmers begonnen aan het laatste deel van de klim vanaf het Chinese basiskamp. Jordan realiseerde zich dat het beklimmen van de Mount Everest niet zonder gevaar ging: al ongeveer 200 klimmers zijn omgekomen bij hun poging de Mount Everest te beklimmen. Dat Jordan een ervaren klimmer is blijkt wel uit zijn eerdere prestaties. Zo beklom hij al op zijn negende de Kilimanjaro in Afrika en heeft hij ook de hoogste bergen van Europa, Australië, Oceanië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika al beklommen. Nu wacht alleen het Vinson Massief in Antartica nog op de fanatieke Jordan. Het team van Jordan vertekt in december richting Antartica om ook deze missie te volbrengen.

Twintig keer de Mount Everest

De Nepalees Apa brak op 22 mei ook een record. Hij beklom de Mount Everest voor de twintigste keer! Deze Nepalese jongen hield zich niet alleen bezig met klimmen. Hij verzamelde samen met andere bergbeklimmers maar liefst zevenduizend kilo afval op de hellingen van de Mount Everest. Op deze manier wilde de man aandacht vragen voor de groeiende milieuproblemen op de berg. Apa beklom de Mount Everest in 1989 voor de eerste keer, en deed dat sindsdien bijna elk jaar.

Jongste Nederlander

De jongste Nederlander die de top van de Mount Everest bereikte is de 25-jarige Erik Ravenstijn. Erik bereikte de top in 2009 na een zware, maar geslaagde klim!

Bronnen foto's: www.jordanromero.com

Zomervakantie tips