Skip to navigation Skip to main content
Hochsteiermark
© Steiermark Tourismus, Stephanie Renner
Oostenrijk

Vakantie Hochsteiermark

  • Bezoek basiliek Mariazell, een van de belangrijkste pelgrimsoorden in Europa
  • Duik in de unieke mijnbouwtechnologie van Hochsteiermark
  • Ontdek het imposante bergmassief de Hochschwab

Tot Hochsteiermark behoort het gehele noordelijke deel van deelstaat Steiermark. De regio ligt tussen Semmering, de Hochschwab en de Eisenerzer Alpen. Hochsteiermark omvat de districten Bruck an der Mur, Mürzzuschlag, Leoben en delen van Liezen. Afwisselend en verrassend is de omgeving zeker te noemen. Ook beschikt de regio over een groot aanbod aan culturele bezienswaardigheden en tradities, die het ontdekken waard zijn.

Hochsteiermark trekt verschillende type bergliefhebbers aan. Zowel rustzoekers als sportievelingen, cultuurliefhebbers en families kunnen hier terecht. Je vindt in de regio hoge bergpieken en imposante bergmassieven (de Hochschwab), maar ook diepe bossen. Daarnaast kent het landschap van Hochsteiermark rustige alpenweiden, meren en traditionele bergdorpen. Ontspan aan de Grüner See of de Erlaufsee, volg de bekende pelgrimsroutes door Hochsteiermark en passeer diverse bedevaartkerken, zoals de Mariazell. Ontdek de verschillende wandelroutes door onder andere natuurpark Mürzer Oberland. Sportliefhebbers hoeven geen moment stil te zitten. Er zijn 240 km aan fietsroutes en tal van klimmogelijkheden voor jong en oud. Ook leuk zijn de wateractiviteiten, zoals raften, kajakken of een conyoning tour.

De bergwereld van Hochsteiermark

Het landschap van Hochsteiermark kent meerdere gezichten, van rustgevend en gemoedelijk tot ruig en avontuurlijk. De regio telt 9 bergwerelden: Mariazeller Land, Bruck-Kapfenberg, natuurpark Mürzer Oberland, Waldheimat – Steirischer Semmering, Mürztaler Streuobstregion, Pogusch-Steiermark, de Hochschwab, Leoben – Niklasdorf en Erzberg Land. In het hart van de regio ligt de Hochschwab met een hoogte van 2.277 meter. Deze gebieden bieden wandelaars, fietsers en andere sportievelingen genoeg mogelijkheden.

Wandelenhochsteiermark
Steiermark Tourismus, Tomm Lamm

Wandelen in Hochsteiermark

Hochsteiermark is een wandelbestemming bij uitstek. Het bijzondere aan deze regio is de combinatie tussen wandelpaden en culturele hoogtepunten. Er liggen meer dan 1.000 wandelroutes klaar om ontdekt te worden. Door de grote hoeveelheid aan wandelpaden kan men kiezen tussen veeleisende bergtochten, maar ook gezellige en minder intensieve themapaden, zoals de Bründlweg, de Stanzer Sonnenweg of de Aquazelle Altenberg. De Bründlweg is 11 km lang. Je komt gedurende de route langs 7 boerderijen waar je allerlei lokale delicatessen kunt proeven, zoals Wurzelspeck of Wildkas. Deze routes zijn geschikt voor families. De wandeltocht Bergzeitreise is voor de gevorderde wandelaars een aanrader. Dit pad maakt deel uit van de bekende wandelroute ‘Van gletsjer tot wijn ‘ en telt 18 etappes. In totaal leg je 300 km af in ongeveer 120 uur. Ook interessant is de Mariazellerweg 06 met twee pelgrimsroutes, die beiden leiden naar de basiliek Mariazell. Dit is een van de belangrijkste pelgrimsoorden in Europa.

MariazellerwegSteiermark Tourismus, Tom Lamm
Steiermark Tourismus, Tom Lamm

Met de familie in Hochsteiermark

Kijk je naar de hoogtepunten van Hochsteiermark, dan is dat vooral de culturele en natuurlijke rijkdom dat zich afwisselt. Gelukkig is er ook voor families genoeg te doen. Door het gevarieerde landschap zijn er diverse activiteiten te ondernemen. Je kunt hierbij denken aan zwemmen, het volgen van leerzame wandelroutes, mountainbiken, paardrijden of golfen. Voor iets meer uitdaging kun je gaan klimmen. Bezoek het klimpark in Mariazell of volg een van de klimroutes door Hochsteiermark. Je kunt ook gaan raften, kajakken of kanoën over de Salza rivier. Deze rivier is 55 km lang en stroomt door nationaal park Gesäuse. Verder is de Mariazeller Bürgeralpe een leuk park voor kinderen. Tip voor het hele gezin: volg de Mur-fietsroute. Deze fietstocht begint in het nationale park van de Hohe Tauern en loopt langs de rivier de Mur via Graz tot het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije.

Moutainbikenhochsteiermark
Steiermark Tourismus, Tomm Lamm

Cultuur in Hochsteiermark

Hochsteiermark is een belangrijke regio onder de pelgrims. Dat heeft te maken met de pelgrimsoorden en -routes die je hier vindt. De belangrijkste routes liggen ten noorden van de pelgrimsplaats Mariazell. De stad wordt jaarlijks veel bezocht om haar basiliek. Ook het grootste pelgrimskruis ter wereld op de Hohe Veitsch wordt jaarlijks veelvuldig bezocht. De meest populaire route naar Mariazell is de Mariazellerweg 06. Duik ook eens in de wereld van de wereldberoemde schrijver Peter Rosegger en volg een herdenkingspad van ongeveer drie uur. Tip: maak kennis met de moderne mijnbouwtechnologie op de Erzberg en volg de ‘Styrian Iron Road’ in Leoben. Dit is de tweede grootste stad in Oostenrijk en kent een bewogen geschiedenis van 1.100 jaar. Hier is de enige mijnbouwuniversiteit van Oostenrijk te vinden.

Mariazell
www.mariazellerland-blog.at – TVB Mariazeller Land

De HOCHsteirische Gästekarte

Zoals de meeste regio’s in Steiermark biedt ook Hochsteiermark een speciale gastenkaart voor bezoekers. De HOCHsteirische Gästekarte is gratis beschikbaar in alle hotels van Hochsteiermark. Je krijgt korting of gratis toegang tot ruim 80 attracties, zoals musea, wandelpaden en zwembaden en het openbaar vervoer. Haal meer voordeel uit je verblijf in Hochsteiermark. Je ontvangt de gastenkaart bij aankomst van het hotel.

Dorpen in Hochsteiermark

Leoben

Leoben presenteert zich als moderne stad met een groot aanbod aan cultuur- en recreatievoorzieningen. Ontdek de wandelpaden, ontspan in de wellness en neem een kijkje in de mijnbouwcultuur van Hochsteiermark.

Mariazell

Mariazell staat bekend om zijn basiliek de Mariazell. Dit is een van de belangrijkste pelgrimsoorden in Europa. In de zomer kun je hier wandelen of andere leuke activiteiten ondernemen, zoals fietsen, klimmen, zwemmen.

Trofaiach

Trofaiach ligt aan de rand van de Eisenerzer Alpen. De mijnbouwcultuur is hier sterk aanwezig. De stad staat ook in het teken van actie en avontuur. Van mooie wandelingen tot intensieve fietstochten.

Kindberg

Kindberg ligt in Bruck-Mürzzuschlag in Hochsteiermark. De stad wordt gekenmerkt door de appelboomgaarden. Verder zijn er diverse kunstattracties, zoals een kunstacademie, musea en galerieën.

Mürzzuschlag

Mürzzuschlag is een stad in het noordoosten van Steiermark. De plaats ligt aan de rivier Mürz en aan de voet van de Semmeringbahn, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. De bosrijke omgeving zorgt voor genoeg sportplezier, zoals fietsen en wandelen.

Eisenerz

Eisenerz is een marktplaats en een oude mijnstad. De stad ligt in de Erzbach-vallei en telt een paar bijzondere bezienswaardigheden. Bezoek de Middeleeuwse kerk uit de 13de eeuw. Verder richt Eisenerz, de naam zegt het al, op ijzerhandel. Tip: het Leopoldstein Meer.