Skip to navigation Skip to main content

Wandel ieder uur van de dag in Noord-Noorwegen

6535 - Wandel ieder uur van de dag in Noord-Noorwegen

In grote delen van Noord-Noorwegen gaat de zon niet onder tijdens de zomermaanden. Zo heb je als het ware meer vakantie, voor dezelfde tijd! Het is een vreemde gewaarwording, maar zeer bijzonder om mee te maken. Tijdens een bergwandeling hoef je niet bang te zijn dat je niet voor het donker terug bent bij je accommodatie. Noord-Noorwegen staat bekend als een van de mooiste delen van Noorwegen.

Wandelen in een afwisselend landschap

Het landschap van Noord-Noorwegen bestaat uit weelderige, glooiende heuvels en zandstranden tot ruwe, scherpe pieken en open wildernis. De ruige kusten en de Lofoten eilanden zijn highlights die je niet mag missen. Bovendien is het hier een stuk warmer dan je zou verwachten. Dankzij de Warme Golfstroom ligt de temperatuur in de zomer maar al te vaak rond de 20 graden. Om de middernachtzon mee te maken kun je het beste van eind mei tot eind juni naar Noord-Noorwegen afreizen. Blijf je in het zuiden van de regio, dan zakt de zon net achter de horizon, maar donker wordt het zeker niet.

Arctische avonturen in Noord-Noorwegen

Wil je het arctische karakter van Noord-Noorwegen ervaren dan moet je een uitstapje maken naar de Nordkyn schiereilanden in Finnmark. Hier kun je een wandeling ondernemen naar Kinnarodden. Deze 24 kilometer lange tocht gaat door een glooiend landschap met heide en onderweg kun je zomaar een kudde rendieren tegenkomen. Ook de stad Hammerfest ligt vlakbij de Noordkaap, het noordelijkste puntje van het Europese vasteland. Dompel je onder in de cultuur en geschiedenis van deze historische stad. Zo is er het Gjenreisningsmuseet waar je meer te weten komt over het leven in de provincie Finnmark voor de Tweede Wereldoorlog.

Arctische avonturen in Noord-Noorwegen

Tal van bijzondere wandelingen

Wanneer we dieper de regio ingaan komen we bergen in alle soorten en maten tegen. Prachtige wandelroutes vind je in de omgeving van Vesterålen, Hamsun en Helgeland. Op de eilanden van Vesterålen leven tal van wilde dieren en als je geluk hebt weet je hier misschien wel een potvis te spotten. Hamsun is rijk aan de kenmerkende Noorse fjorden die omgeven worden door groene, karakteristieke bergen. Blikvanger in het Helgeland is de berg Torghatten met zijn eigenaardige opening waardoor je er doorheen kunt lopen. Mochten je kuiten nog steeds niet tegenstribbelen, dan kun je ook nog naar de Vega eilanden, die op de lijst van UNESCO Werelderfgoed zijn geplaatst.

Reizen naar Noord-Noorwegen

Enthousiast geworden over Noord-Noorwegen? De regio is makkelijker te bereiken dan je denkt! Vanuit Nederland vlieg je naar Oslo waarna je kunt overstappen op een binnenlandse vlucht naar Tromsø (45 min). Een traditionelere optie is varen met de Hurtigruten, die stopt op 25 havens langs de kust van Helgeland en daarna doorvaart naar de Vesterålen en Hammerfest naar Nordkyn en Kirkenes.

Klik hier voor meer informatie over een vakantie in Noord-Noorwegen >>

© Foto’s: Terje Rakke / Chris Craggs / Einar Veimoen

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.