Skip to navigation Skip to main content

Ontdek Zuid-Tirol met de fiets!

5824 - Ontdek Zuid-Tirol met de fiets!

Wij Nederlanders zijn dol op fietsen, zo ook tijdens de vakantie. Lekker de natuur in, een fris windje door de haren en knisperende banden op het grind. Als ik dan vertel dat ik niet van fietsen houd, kijkt iedereen mij vreemd aan. Als kind hoefde ik nooit ver te fietsen voor school en in mijn familie is ook niemand echt een fietsfanaat. Gelukkig vond ik fietsen in Zuid-Tirol wél leuk en is het voor iedereen toegankelijk. Of je nou een professionele mountainbiker bent of een slak op wieltjes, met de Bike Mobilcard van Zuid-Tirol kan iedereen genieten van fietsen in de prachtige omgeving.

Met de trein weer terug

Dankzij de Bike Mobilcard hoef je je geen zorgen te maken over de terugweg of over de moeilijkheidsgraad van de fietstocht. Langs de fietsroutes bevinden zich namelijk diverse verhuurpunten voor fietsen en mountainbikes waar je ook je fiets weer kunt inleveren. De verhuurpunten liggen in de buurt van stations zodat je met de bus of trein terug, of verder, kunt. De Bike Mobilcard heb je al vanaf €24,- en is onder andere inclusief de huur van een fiets en vervoer met bus, trein en kabelbaan. Wanneer je het fietsen dus zat bent, dan neem je gewoon de trein. En het wordt nog mooier: je kunt ook een E-bike huren!

Fluitend de berg op

Verschrikkelijk, dacht ik eerst, een e-bike, dat is toch niks voor mij? Toch schoof ik mijn trots vrij snel opzij toen ik de indrukwekkende bergen van Zuid-Tirol zag. Moet ik daar helemaal naartoe fietsen? Doe mij dan maar een E-bike. En wat een uitvinding is dat! Een E-bike is een elektrische fiets. Er zit geen motortje op, je moet wel echt zelf fietsen, maar je hebt trapondersteuning. Tijdens het fietsen zette ik bij een behoorlijke helling de trapondersteuning een paar standjes hoger en hoppa! Ik fietste zo de berg op. Wil je wel iets meer uitdaging? Dan zet je de ondersteuning gewoon uit. Ik fietste dus fluitend een bezweette mountainbiker voorbij op een steile heuvel en was ontzettend blij met mijn E-bike, ook al werd ik zo nu en dan niet serieus genomen door fanatieke mountainbikers. Laat ze maar lachen, ik genoot van de fietstocht.

Pauze bij de Bike-Stop en Prags

Topfit

De fietstocht van Innichen naar Bruneck is niet heel moeilijk, maar heeft voor beginners een aantal pittige stukken. De tocht is 35 km lang, heeft een hoogteverschil van 400 meter en gaat voornamelijk bergaf. Natuurlijk zijn er ook een aantal heuvels die beklommen moeten worden, deze zijn vrij pittig. Het is echt genieten wanneer je langs blauwe bergmeren en mooie Alpendorpjes fietst. Overal vind je speciale Bike-Stops waar je even kunt rusten of lunchen. Onderweg kwamen we langs de Kneipp-baden in het dorpje Niederdorf. Hier kun je voor 3 euro door de koude baden waden, een natuurpad op blote voeten bewandelen of mediteren met het geluid van kabbelend water op de achtergrond. Na de Kneipp-baden voelde ik mij weer topfit. Op de route kom je ook langs het pittoreske boerendorpje Prags. De koeien begroeten je al loeiend en het ruikt er naar vers gemaaid gras. In Prags staat Alpe Pragas, een moderne boerderij waar heerlijke Zuid-Tiroolse jams en fruitsappen gemaakt worden. Vooral de sap van de Zweedse blauwe bessen was fantastisch. Ik heb nog nooit zo’n heerlijk en puur sapje gedronken. Helaas liep ik de rest van de dag wel met blauwe tanden en lippen!

Bruneck

Aan het eind van de fietstocht, in Bruneck, leverde ik mijn fiets weer in bij de fietsverhuur. Maar voordat ik met de trein terugging naar Innichen bezocht ik het centrum van Bruneck. Bruneck of Brunico in het Italiaans, is de hoofdstad van het Pustertal en bestaat uit romantische straatjes met gastronomische parels. Een van deze parels is PUR Südtirol, een delicatessenzaak en café met enkel producten uit Zuid-Tirol. Alle producten hebben een keurmerk, waardoor je verzekerd bent van eerlijke en echte Zuid-Tiroolse delicatessen, zoals wijn, rauwe ham en appels. Met een flink glas koele appelsap van echte Zuid-Tiroolse appelen sloot ik mijn dag af.

Mooie straatjes in Bruneck

Bereikbaarheid Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is goed te bereiken met de auto via de Brennerpas. Vanaf Utrecht is het een kleine 1.000 km rijden. Prima te doen in één dag. Per vliegtuig kun je bijvoorbeeld met Transavia vliegen via Venetië of Innsbruck. De transfer vanaf de luchthaven duurt dan nog zo'n 1,5 tot 2 uur.

Zomer Auteur Female2

Over Kirsten

Kirsten verkent de bergen het liefst met de trein of per voet en blijft zich altijd verwonderen over de schoonheid van de Alpen. Haar maak je gelukkig met een uitdagende hiketocht, een overheerlijke lunch, een mooie treinreis en een goed glas (rode) wijn.