Skip to navigation Skip to main content

Fietsen in de Vlaamse Ardennen

10231 - Fietsen in de Vlaamse Ardennen

Volgende week viert heel Vlaanderen de 100ste verjaardag van de legendarische Ronde van Vlaanderen. In de Vlaamse Ardennen, hét Rondelandschap bij uitstek, zijn de afgelopen tijd veel aanpassingen gedaan om de recreatieve fietser tegemoet te komen. Zo stonden onder meer de vernieuwing van het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen én van de Ronde van Vlaanderen thematocht op de agenda. Om alles tijdig klaar te hebben voor het eeuwfeest, wordt vanaf december op het terrein gewerkt aan de aanpassing van de bewegwijzering.

Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen vernieuwd

Het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen wordt grondig vernieuwd en zal voortaan ook de beroemde hellingen en kasseistroken uit Vlaanderens Mooiste omvatten, zoals de Koppenberg en de Paterberg. De vernieuwde kaart zal verkocht worden vanaf april 2013. Fietsliefhebbers kunnen voorlopig nog altijd met de vorige netwerkkaart terecht in de Vlaamse Ardennen.

Ronde van Vlaanderen fietsroute

Ook de Ronde van Vlaanderen fietsroute, een thematocht van 3 lussen die een pak hellingen en kasseistroken uit de Ronde bundelt, krijgt een aangepaste bewegwijzering. De nieuwe brochure zal net als de fietsnetwerkkaart beschikbaar zijn vanaf 1 april 2013. De bewegwijzering van de huidige Ronde van Vlaanderenroute is eind vorig jaar verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe borden.

Fietsen in Vlaanderen

Prachtige streek om in te fietsen

Amper twintig kilometer ten zuiden van Gent begint een streek die opvallend verschilt van de rest van het Vlaamse platteland. Hier geen vlakke akkers en met bomen omzoomde weilanden, maar beboste heuveltoppen, nijdige hellingen, prachtige panorama's en valleitjes met snelstromende riviertjes. Wie deze regio per fiets wil verkennen zonder al te veel uit het zadel te moeten, kan op de valleiwegen blijven. Op het jaagpad langs de Schelde bijvoorbeeld, dat je kan volgen van Gavere tot Kluisbergen. Of het Mijnwerkerspad dat door de Zwalmvallei loopt.

Uitzicht vanaf de Hotond

Wie graag geniet van schitterende panorama's, verlaat deze vlakke wegen en kiest voor de kronkelende baantjes naar één van de toppen. De hoogste is de Hotond in de buurt van Ronse, met zijn 151 meter meteen het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Een oude windmolen doet er dienst als uitkijktoren. Je krijgt er een adembenemend zicht op zowat de hele Vlaamse Ardennen.

Wielrennen in Vlaanderen
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.