Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelroutes door Zwitserland

10217 - De mooiste wandelroutes door Zwitserland

Er is eigenlijk geen mooiere manier om het spectaculaire landschap van bergen en meren in Zwitserland te verkennen dan er doorheen te wandelen. Met meer dan 60.000 kilometer perfect bewegwijzerde wandelwegen is de keus enorm. Om de wandeltoerist de weg in de veelheid van mogelijkheden te wijzen, reiken we enkele tips aan voor de mooiste routes.

SwitzerlandMobility

Het landelijke routenetwerk SwitzerlandMobility heeft uit het hele wandelnet van Zwitserland de mooiste 9000 kilometer geselecteerd en apart bewegwijzerd. Er is keus uit 7 langeafstandsroutes, 57 regionale en 143 lokale. Makkelijke en moeilijke, korte en lange, geschikt voor ervaren wandelaars of voor gezinnen met kinderen, door natuurparken, over eeuwenoude handelspaden, in het spoor van Jakobspelgrims en Romeinen, langs het water. Kortom, voor elke interesse en voor elk niveau zijn er geschikte routes. Alle informatie, inclusief beschrijving en hoogteprofiel zijn op internet te vinden. De comfortbewuste wandelaar kiest op meerdaagse tochten voor arrangementen met verzorgd bagagevervoer.

32 topwandelingen voor de iPhone

Als extra service aan de wandelaar heeft Zwitserland uit het wandelaanbod van SwitzerlandMobility een selectie van 32 toproutes gemaakt en er zelfs een speciale gratis iPhone app voor laten ontwikkelen. Compleet met beschrijving, officiële topografische kaart en gps-coördinaten. De Aletsch Panoramaweg biedt spectaculair uitzicht op de Aletschgletsjer, de Sentiero in Cresta is een graatwandeling tussen het Lago Maggiore en Lago di Lugano in Ticino, de Eigertrail voert je onderlangs de beruchte noordwand van de Eiger in het Jungfraugebied en lopend over het treinleerpad door het Albuladal in Graubünden kom je oog in oog te staan met de spoorwegtechnische hoogstandjes van de Rhätische Bahn.

zwitserse vallei

Wandelzoeker op internet

Behalve de 32 topwandelingen zijn op de website van Zwitserland Toerisme nog veel meer wandelideeën te vinden via de zogenaamde “Wandelzoeker”. Elk jaar komen er tips bij en het zijn er nu al meer dan 280. Met behulp van zoekopdrachten naar regio, moeilijkheidsgraad, wandelduur of aanvullende criteria, kunnen geschikte routes worden gezocht.

Wandelen met het openbaar vervoer

In Zwitserland staat het openbaar vervoer ook ten dienste van de wandelaar. Trein, boot en kabelbaan brengen je naar het startpunt van wandelingen of pikken je bij het eindpunt weer op. Wil je een etappe overslaan, dan laat je je gewoon een stukje rijden of varen. In de zomermaanden is er in enkele zeer dunbevolkte berggebieden zonder vaste OV-verbinding de Bus Alpin.

mooi zwitsers meer

Zürichsee rondwandeling

Zürichsee rondwandeling: je hoeft niet altijd ver omhoog voor een mooie wandeling. Dat bewijst de rondwandeling om de Zürichsee langs historische dorpen en stadjes, door bossen, langs villawijken en parken. En onderweg genoeg mogelijkheden om iets te eten of te drinken, van dorpskroeg tot gourmetrestaurant. Totale lengte: 124 kilometer, verdeeld over 10 etappes.

In het spoor van de Romeinen

Via Sett: vijf dagen in het spoor van de Romeinen door 3 verschillende taal- en cultuurgebieden (Duits, Rhetoromaans en Italiaans) van Thusis in Graubünden over de Septimerpas naar het Italiaanse Val Chiavenna. Vanaf zomer 2011 opgenomen als SwitzerlandMobility-route met aparte bewegwijzering.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.