Skip to navigation Skip to main content

Fietsen in de Ardennen

10107 - Fietsen in de Ardennen

Komende zondag staat de gevreesde wielerklassieker Luik Bastenaken Luik weer op het programma. De profs wagen zich aan 250 kilometer draaien, keren, klimmen en dalen door de Ardense heuvels. Maar ook voor de minder getrainde wielrenner is de Ardennen een prachtige omgeving om in te fietsen. Iedere wielertoerist moet een keer de Redoute, de Wanne en de Stockeu beklommen hebben.

Fietsstreek

De Ardennen zijn een prachtige omgeving om in te fietsen. Het glooiende, soms pittige heuvelland, uitgestrekte bossen, charmante dorpjes en kronkelende riviertjes. Zowel voor mountainbikers, wielrenners als de recreatieve fietser heeft de streek meer dan genoeg te bieden. Op wielrenners heeft de regio misschien wel de meeste aantrekkingskracht. In het weekend en in de vakanties zie je hordes wielertoeristen a la Philippe Gilbert of Robert Gesink de heuvels bedwingen. En er is niets lekkerder om na een paar uurtjes fietsen op een terras in Spa of Stavelot te genieten van een heerlijk koud, Belgisch biertje.

La Redoute

Misschien wel de gevreesde van allemaal is La Redoute. Vanaf de snelweg richting het zuiden zie je hoe vele fietsers hun tanden stukbijten op deze venijnige klim. Zo gauw je onder het viaduct bent doorgereden krijg je meteen stukken van 9 en 10% voor je kiezen. Bijkomen is er niet bij. Hij wordt steiler en steiler, pas bij 22% vindt La Redoute het genoeg geweest. Het hoogteverschil van 161 meter lijkt niet indrukwekkend maar dat maximale stijgingspercentage staat garant voor de nodige verzuring. La Redoute moet je beklommen hebben.

Côte du Rosier

De Rosier heeft in tegenstelling tot de Redoute een wat vriendelijker karakter. De klim vanuit Spa is 5,6 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. De weg kronkelt zich naar boven door de prachtige Ardense bossen. Door de lengte van de beklimming kan je goed in je ritme komen en heb je daadwerkelijk het gevoel dat je echt aan het klimmen bent.

Côte du Rosier

Stockeu

Nabij Stavelot ligt een beklimming die je ogen doen knipperen en je kuiten doen beven. De Stockeu, favoriet van Eddy Merckx, liegt nooit. Met stijgingspercentages van boven de 20% en een lengte van meer dan 2 kilometer moet je echt aan de bak. Wees niet overmoedig door ‘De Kannibaal’ te imiteren door vanaf onderaan aan te gaan want dan ga je waardes op je hartslagmeter zien die een autocoureur op zijn kilometerteller ziet. Blijf rustig zitten en denk pas bij het monument van de meester aan versnellen. De stroken worden vriendelijker. Heb je nog adem en kracht over? Dan is dit het moment om weg te springen bij je wielervrienden. Een ode aan Eddy Merckx.

Côte de Wanne

De Côte de Wanne is een beklimming die jaarlijks terugkomt in Luik Bastenaken Luik. Een echte Ardennen beklimming. Prachtig uitzicht, bos, natuur, alles wat klimmen in de Ardennen zo mooi maakt. In tegenstelling tot vele andere klimmen in de omgeving valt het met de stijgingspercentages wel mee. Of een prima beklimming om weer een beetje te herstellen of een beklimming om je vrienden de genadeklap toe te dienen. Ook ideaal om een tocht door de Ardennen mee te beginnen.

Links: Côte de Wanne. Rechts: Stockeu, monument Eddy Merckx

De Ardennen zijn een prachtige streek om in te fietsen. De streek ligt vlak bij Nederland maar voelt totaal anders aan. Ideaal wanneer je lekker een weekendje weg wilt of je voor moet bereiden op een fietsvakantie in de Alpen. Je ervaart het echte klimgevoel! Zondag is het de beurt aan de profs, wanneer ga jij?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.