Skip to navigation Skip to main content

Waarom iedere bergliefhebber een keertje in de herfst naar Zwitserland zou moeten

Stazersee C ST Jan Geerk
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Als er één land is, waar de natuur in de herfst nog veel imposanter is dan in andere jaargetijden, dan is het Zwitserland wel. Tegen de heldere lucht tonen de drie- en vierduizenders nòg hoger, in de najaarszon glinsteren de meren nog blauwer en in de herwonnen stilte doet de natuur nog ruiger aan. In het najaar kun je je moeiteloos verliezen in het prachtige Zwitserse landschap. Daarbij zijn er tal van bijzondere excursies, die het je makkelijk maken om je helemaal onder te dompelen in de Zwitserse herfstbeleving. We hebben de meest bijzondere voor je bij elkaar gezet.

Oog in oog staan met imposant grootwild

Wie tijdens een bergwandeling al blij wordt van het gefluit van een alpenmarmot of een overvliegende roofvogel, kan in de herfst in Zwitserland z’n hart ophalen. In het najaar worden er namelijk tal van wildexcursies georganiseerd, waarbij een mooie bergwandeling gecombineerd wordt met wildobservatie. De gids, vaak een jager, weet precies waar het grootwild te vinden is. Zo kun je in het kanton Graubünden in Wergenstein een observatietocht maken door het jachtgebied, op zoek naar gemzen, reeën en steenbokken. Ook Val Trupchun in Engadin is een paradijs voor dierenspotters. In dit nationale park leven edelherten, steenbokken, gemzen en marmotten maar er zijn ook lammergieren en steenarenden te zien.

ST0071560
© Zwitserland Toerisme

Maak de treinreis van je leven

Er zijn wereldwijd een paar iconische treinreizen die je eens in je leven gedaan wilt hebben, zelfs als je normaal geen al te grote liefhebber van de trein bent. De "Grand Train Tour of Switzerland" is er daarvan eentje. Leun achterover in de luxe bank en kijk door het glazen dak van je panoramarijtuig naar de besneeuwde toppen van o.a. Eiger, Mönch en Jungfrau, droom weg terwijl je langs gletsjers, meren en de Rijnwatervallen rijdt, en vergaap je aan imposante spoorbruggen en viaducten, kastelen en wijngaarden. Je kunt zelf kiezen hoe lang je de treinreis wilt laten duren. Bij een meerdaagse reis kun je overnachtingen boeken in de authentieke steden en dorpjes langs de route en je treinreis aanvullen met wandeltochten of excursies in de bergen.

Pontresina Bernina Express C ST Jan Geerk
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Wandel met de verkleuring van de bomen mee

We weten allemaal dat de bladeren van loofbomen in de herfst van groen naar oranje en geel verkleuren. In Zwitserland komen de esdoorn, berk, beuk en lariks het meest voor. Deze boomsoorten verkleuren niet overal tegelijk en even snel, want o.a. de hoogte is hierbij een bepalende factor. De overzichtskaart laat aan de hand van de verwachte bladverkleuring precies zien, waar het wanneer het mooist is. En dat is ideaal voor het plannen van prachtige wandelingen!

Unieke bladkaart maakt het mogelijk verkleuring van het landschap in de herfst te volgen
© Zwitserland Toerisme
De bladkaart brengt de verkleuring van het Zwitserse landschap in de herfst in kaart

Wandelingen die de herfstverkleuring op de voet volgen

Begin oktober kun je de prachtige verkleurende bladeren bekijken tijdens de wandeling tussen de gouden beuken in het Jurapark Aargau naar Aarau, half oktober is de oranjegouden gloed het mooist tijdens de wandeling tussen gouden sparren, lariksen en beuken rond het Meer van Gruyère in kanton Fribourg. Eind oktober wil je zeker in Scuol in kanton Graubünden langs het Lai Nair meer en door de Clemgia kloof van het indrukwekkende landschap met de prachtige herfstkleuren genieten. En begin november kun je op de Riederalp in kanton Wallis van de kleurrijke lariksen en alpendennen in het Aletschwoud genieten, als je vanaf de Bettmerhorn over de kam naar het bergstation van de Gletscherbahn Moosfluhkabelbaan wandelt.

Volg het spoor van de Alpen-den

De Via Engiadina is in alle jaargetijden maar vooral in de herfst, een prachtige lange-afstandwandeling, die je op flinke hoogte in vijf etappes door Oberengadin voert, van Maloja naar Zernez. Bijzonder is, dat je tijdens deze vijfdaagse wandeltocht kunt overnachten in traditionele "Arvenstuben" of "Stüva’s", die volledig met het geurige hout van de Alpen-den zijn betimmerd. Deze houtsoort heeft een positieve uitwerking op het hart, je slaapt er beter en dieper door én snurkers worden er stil van. Bovendien geeft al dat hout een heel gezellige sfeer in de berghutten en bieden de dennenappels, schors, naalden en spaanders bijzondere bereidingswijzen en gerechten op de menukaart. Dat wil je ervaren!

Swiss Rainkiss Poncho bij waterval
© Sjoerd Bracké

Wandel droog door de herfst met de Swiss Autumn regenponcho

Regent het tijdens je herfstexcursies of wandelingen? Geen enkel probleem, want met de “Swiss Autumn” regenponcho blijf je onder alle omstandigheden droog. Deze regenponcho wordt door het Nederlandse bedrijf Rainkiss gemaakt van 100% gerecyclede plastic flessen en bedrukt met een fraai motief van bergen in herfsttinten. Koop de "Swiss Autumn” regenponcho en je krijgt 20% korting op je volgende reis naar Zwitserland. Met een speciale code kun je bovendien korting krijgen bij het boeken van online hotels, treinkaartjes en andere activiteiten. De code is geldig tot 30 november 2023.

Deze weblog is geschreven in samenwerking met Switzerland Tourism.

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.