Skip to navigation Skip to main content

Te voet naar eiland in Gardameer vanwege lage waterstand

Gardameer Rotsen
© Spalder Media Group

Door de historisch lage waterstand van het Gardameer was het enige tijd mogelijk om naar het Isola dei Conigli (Konijneneiland) te wandelen. De afgelopen tijd zijn er hordes toeristen op deze uitzonderlijke situatie afgekomen. Het water in dit populaire meer in Noord-Italië staat op de laagste stand sinds 30 jaar.

Droge zomer en weinig neerslag

Afgelopen zomer kreeg Italië te maken met de droogste zomer in zeventig jaar en ook deze winter valt er weinig neerslag. Het waterpeil in het Gardameer heeft hier serieus onder te lijden en staat 60 centimeter lager dan normaal. Door deze situatie was het enige tijd mogelijk om naar het Isola dei Conigli te wandelen. Normaal gezien staat hier minstens een halve meter water en is het eiland alleen bereikbaar per boot. De strook grind van 1 meter breed en 100 meter lang bracht massa’s toeristen op de been.

Wandelpad weer onder water

Toeristen hebben het normaal zo rustige eilandje als nooit tevoren bevolkt. De lokale autoriteiten hebben hierdoor een veiligheidsplan in werking moeten stellen om alles zo veel mogelijk in goede banen te kunnen leiden. Vrijwilligers werden ingezet langs de route, chemische toiletten geplaatst om wildplassen te voorkomen en de politie hield alles nauwlettend in de gaten. Men zal in Lido di Manerba, ten zuiden van Saló, opgelucht adem hebben gehaald toen het begon met regenen. Inmiddels is het water gestegen en staat het wandelpad binnen niet al te lange tijd weer onder water.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.