Skip to navigation Skip to main content

Rotslawine mist Zwitsers dorp Brienz op een haar na

Rotslawine Brienz
© Gemeinde Albula/Alvra

In het Zwitserse dorp Brienz/Brinzauls is een enorme rotslawine net voor de eerste gebouwen van het dorp tot stilstand gekomen, waardoor het dorp een ramp van grote omvang bespaard lijkt te blijven. Het dorp werd vorige maand geëvacueerd vanwege het instortingsgevaar van een bergwand. Hoewel de directe dreiging is afgewend, blijft de evacuatie van kracht. Daarnaast zijn er zorgen over mogelijke schade en verdere gevaren voor het dorp.

Rotsmassa vermijdt nipt Brienz/Brinzauls

Rond middernacht vond er een grote rotslawine plaats op de berghelling boven het geëvacueerde dorp Brienz/Brinzauls in Graubünden. Volgens de gemeente misten de rotsmassa's het dorp op het nippertje, zoals ze via Twitter lieten weten. Op dat moment was de hoogste waarschuwingsfase, fase Blauw, afgekondigd door de gemeente.

Op de weg bij de school in het dorp hebben de rotsmassa's een metershoge ophoping veroorzaakt, aldus de gemeente. Er zijn tot nu toe geen meldingen van andere schade in het dorp ontvangen. Tussen 23.00 uur en middernacht gleed een groot deel van de Insel (het deel van de berg dat op instorten stond) met veel lawaai snel naar beneden, meldt Christian Gartmann, woordvoerder van de gemeente Albula, in de vroege vrijdagochtend aan de Zwitserse omroep SRF. Dit was duidelijk hoorbaar in de hele vallei. Onmiddellijk werd in het pikdonker de Blauwe fase ingeluid. Uit voorzorg werden de wegen onder Brienz afgesloten.

Veel geluk gehad

Bij daglicht blijkt volgens Gartmann: "Brienz heeft veel geluk gehad. De rotsmassa's zijn een paar meter voor het eerste huis, het oude schoolgebouw, tot stilstand gekomen. Erachter stapelen de rotsmassa's zich al meerdere meters hoog op." Het is nog niet mogelijk om informatie te geven over mogelijke schade in het dorp, zegt Gartmann. Beschadigingen door kleine delen van neerstortende rotsblokken zijn echter niet uit te sluiten. Deze kunnen enkele honderden meters ver weggeslingerd worden. Geologen en experts op het gebied van natuurlijke gevaren zullen gedurende de dag het gebied per helikopter verkennen om de omvang en eventuele verdere gevaren voor het dorp nauwkeurig te beoordelen. Volgens Gartmann tonen de eerste beelden aan dat een groot deel van de Insel is afgegleden en een enorme geul in de helling heeft achtergelaten. Hij betwijfelt echter of de volledige Insel van 1,9 miljoen kubieke meter al is afgegleden.

Onzekere terugkeer naar het dorp

Het Zwitserse dorp Brienz werd vorige maand overhaast geëvacueerd vanwege het dreigende instortingsgevaar van de bergwand boven het dorp. Door de steeds sneller wordende beweging van het gesteente, met een snelheid van drie tot vijf meter per dag sinds afgelopen dinsdag, werd het risico op instorting verhoogd. Het onderzoek zal later vandaag uitwijzen of het gevaar met deze rotslawine is geweken.

Route Tour de Suisse aangepast

Vanwege de afgesloten wegen als gevolg van de instorting van de bergwand, moest ook de route van de Tour de Suisse worden aangepast. Het startpunt van de zesde etappe is verplaatst van La Punt naar Chur. De pittoreske treinverbinding over het beroemde Landwasserviaduct is ook stilgelegd vanwege het gevaar van rotsblokken op het spoor.

Zomer Mike

Over Mike

Welk seizoen het ook is, Mike is altijd graag in de bergen te vinden. Niet alleen in de zomer of winter, juist ook in de herfst of in het voorjaar zijn de bergen geweldig. Hij kan genieten van mooie wandeltochten om het water, suppen of kanoën op het water, of gewoon neerploffen en relaxen aan het water. Als Mike maar in de bergen is!