Onbekend pareltje: Trysil, Noorwegen.

Onbekend pareltje: Trysil, Noorwegen.

21 april 2017

door Yvonne in Bestemmingen

Een aantal weken geleden was ik samen met redacteur Florien een kijkje aan het nemen in het Noorse skigebied Skistar Trysil, voor onze winterwebsite Snowplaza.nl. Tijdens deze reis, door een prachtig wit sprookjeslandschap, kwamen we regelmatig op het onderwerp ‘wat te doen in Trysil in de zomer’. En wat bleek, niet alleen in de winter is Trysil fantastisch, maar ook in de zomer is er veel te doen! De lokalen werden allen erg enthousiast van onze vraag en wilden maar al te graag vertellen over de vele mogelijkheden.

Trysil, waar ligt het?

Trysil is met name bekend vanwege het skigebied. Het is een gemeente in de Noorse provincie Hedmark, in het midden van het land, tegen de Zweedse grens aan. Skistar Trysil is het grootste skigebied van Noorwegen en het ligt zo’n 160 kilometer van Oslo vliegveld vandaan. Met het openbaar vervoer kun je hier dan ook heel makkelijk komen. Vanaf Amsterdam neem je een rechtstreekse vlucht naar Oslo, vanwaar je direct met de bus naar Trysil kunt rijden. Hoe makkelijk is dat? In een paar uur tijd sta je ineens in Trysil!

Trysil Noorwegen
Met de stoeltjeslift en je mountainbike omhoog (Foto: © Flickr, cc 2.0, Trysil)

Het berglandschap van Trysil

Het eerste wat Florien en mij opviel was het verschil in landschap, als je Trysil met de Alpen vergelijkt. Trysil draait om de berg de Trysilfjellet, van (slechts) 1132 hoogtemeters. Vanaf de top van de berg heb je een bijzonder mooi panoramauitzicht over de heuvelachtige omgeving van Noorwegen. En, op heldere dagen kun je zelfs tot over de grens zien! Tussen 22 juni en 15 oktober kun je de zomerlift (de Fjellekspressen) omhoog nemen. Deze stoeltjeslift biedt ook de mogelijkheid om je mountainbike eraan te hangen.

Trysil Noorwegen
Leuke activiteiten voor het hele gezin! (Foto: © Flickr, cc 2.0, Trysil)

Leuke activiteiten met het hele gezin

De Trysilfjellet is ‘maar’ 1132 meter hoog en in de omgeving zijn weinig andere bergen van deze hoogte te vinden. Het voordeel hiervan is dat het gebied nergens heel erg zwaar of onoverzichtelijk wordt. Hierdoor is het gebied ook zeer geschikt voor families. Er zijn veel leuke activiteiten voor jong en oud. Je kunt de regio ontdekken door één van de negen wandelpaden te bewandelen. Door Trysil stroomt de Trysil rivier, waar je kunt raften, surfen, canyoning en kanoeën. Maar geen zorgen, voor families is er een speciale ‘familie rafting’ tour, welke minder uitdagend is.

Trysil Noorwegen
Geniete ook van leuke wateractiviteiten (Foto: © Flickr, cc 2.0, Trysil)

Trysil Bike Arena

Één van dé highlights van de zomer in Trysil is de Trysil Bike Arena. Afgelopen jaren is er flink gewerkt aan dit uitgebreide mountainbike park. Het park ligt in het deel ‘Gullia’ en heeft meer dan 100 km aan paden. Beginnerspaden, familiepaden, uitdagende paden en moeilijke paden. Voor elk type fietser liggen hier mogelijkheden te wachten. Je kunt je eigen fiets meenemen of een fiets huren. Ook zijn er leuke lessen te volgen en kun je op pad met een gids.

De Trysil Bike Arena is een must (Foto: © Flickr, cc 2.0, Trysil)

Huur een huisje bij Trysil Hyttegrend

Tijdens onze reis hebben we kennis gemaakt met het Nederlandse stel Ilja en Evander. Een aantal jaar geleden besloten zij om de koffers te pakken en het avontuur op te zoeken in Trysil. Hier begonnen zij een vakantiepark met meerdere hutten. Deze hutten bieden plaats aan 2 tot 6 personen. Ook is er een groot huis waar je met maximaal 20 personen kunt overnachten. Mocht je een keer naar Noorwegen willen, dan raden we je absoluut aan om in één van hun huisjes te overnachten. Bekijk hier de mogelijkheden van Trysil Hyttegrend.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips