Skip to navigation Skip to main content

Gardameer: groots en afwisselend

8344 - Gardameer: groots en afwisselend

Het Gardameer is niet alleen het grootste meer van Italië, maar zonder twijfel ook het populairste. Langs het meer liggen knusse schilderachtige dorpjes en op het meer kun je diverse watersporten beoefenen. Het achterland nodigt uit tot het maken van mooie wandelingen, lange fietstochten of leuke uitstapjes, zoals het bezoeken van een wijnboerderij. Kies je liever voor het heuvelachtige zuiden of het bergachtige noorden van het Gardameer?

Gardameer: het grootste meer van Italië

Het Gardameer is met een lengte van ruim 50 km en een oppervlakte van bijna 370km2 het grootste meer van Italië. Het is gelegen in 3 regio’s: Trentino, Lombardije en Veneto, waarbij elke regio ook zijn eigen karakter heeft. Het landschap rondom het meer is ook erg afwisselend: van stoere hoge bergen in het noorden waar tevens het Gardameer smal is, tot vriendelijke heuvels in het zuiden waar het meer erg breed is. Watersportliefhebbers komen volledig aan hun trekken. Het noorden is door de constante windcondities een mekka voor windsurfers, zeilers en kitesurfers. Liever gemotoriseerd het water op? Dat kan in het zuiden waar je o.a. kunt waterskiën en wakeboarden.

Zuiden Gardameer
In het zuiden van het Gardameer is het heuvelachtig

Veel knusse dorpjes rondom het Gardameer

Als je aan het Gardameer op vakantie bent, is het absoluut de moeite waard om een dag uit te trekken voor een autorit rondom het meer. Er zijn zoveel leuke dorpjes te ontdekken. In het noorden ligt Riva del Garda, wat zonder twijfel één van de mooiste plaatsen is aan het meer. Ook Sirmione, dat op een schiereiland ligt, is bijzonder charmant. Houd je van wijn, vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan Bardolino. Ook de straatjes van Limone sul Garda is met haar gezellige winkeltjes en terrasjes een ‘must-go’. Peschiera del Garda is een plek die geliefd is bij veel landgenoten. Hier vind je grote campings en het is een perfect uitgangspunt voor alle attracties die het zuiden van het Gardameer te bieden heeft. Bekijk hier alle dorpen van het Gardameer >

Veel knusse dorpjes rondom het Gardameer
Rondom het Gardameer zijn veel leuke plaatsjes, zoals Malcesine

Wandelen in de bergen of langs het meer

De wandelmogelijkheden rondom het Gardameer zijn enorm. Houd je van flinke bergwandelingen, dan vind je in het noorden prachtige mogelijkheden. Zo is er een route langs het meer waarbij je tevens veel moet traplopen, kun je de Monte Stivo beklimmen waar vandaan je een geweldig uitzicht hebt over het Gardameer. Ook kun je de bergen intrekken boven Pregasina en Riva del Garda waar je mogelijkheden hebt om Via ferrata routes te volgen. Mag het allemaal wel wat rustiger, blijf dan langs de oevers van het meer. Hier zijn ook volop mogelijkheden. Van Riva del Garda naar Torbole loopt een prachtig wandelpad langs het water van zo’n 5 kilometer. Ook op de fiets zijn er genoeg mooie routes te ontdekken. Mountainbiken in de bergen of op de citybike langs het meer fietsen. Uiteraard zijn er ook overal fietsen te huur.

Mountainbiken Gardameer
Te voet of per fiets naar de mooiste uitzichtspunten langs het Gardameer

Met de familie naar het Gardameer

Vooral het zuiden van het Gardameer staat bekend als een familievriendelijke regio. Rondom het meer zijn diverse campings, Camping del Garda, camping Bella Italia, camping Lido en camping Du Parc zijn stuk voor stuk populaire plekken waar jaarlijks veel landgenoten naar toe trekken. Brede stranden en diverse attractieparken zorgen ervoor dat je kids zich niet vervelen en waarschijnlijk ook niet snel meer naar huis willen. Zijn je kinderen wat ouder en willen ze wat meer actie, ga dan zeilen, surfen of mountainbiken in het noorden.

Camping Bella Italia
In het zuiden liggen grote campings met veel faciliteiten (Foto: © camping Bella Italia)

Wist je dat:

  • Je op 5 km van het Gardameer één van de beste spots van de Alpen vindt om te rotsklimmen: Arco. Op een 20 km lange rotswand vinden klimmers van elk niveau hier een uitdagende route.
  • Gardaland het grootste en meest populaire attractiepark van Italië is, met meer dan 40 spectaculaire attracties in verschillende thema’s: Fantasty voor de kleinsten, Adventure voor alle leeftijden en Adrenaline voor echte dare-devils.
  • Er in Limone sul Garda (vandaar de naam...) veel citroenbomen staan, waardoor je hier overal zelfgemaakt Limoncello kunt proberen.
  • Er ontelbaar veel olijfbomen rondom het meer staan en je op diverse plekken kunt zien hoe olijfolie gemaakt wordt, waaronder in Riva del Garda bij Cantina Frantoio.
  • Het Gardameer vele beroemde wijnhuizen kent, waar je de heerlijkste wijnen kunt proeven en kopen. Een goed voorbeeld hiervan is: Zeni.
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.