9x hele leuke kerstmarkten in Europa

9x hele leuke kerstmarkten in Europa

30 november 2017

door Florien in Algemeen

Kerst is een van mijn favoriete periodes van het jaar. In de weken voor kerst ben je continu bezig met de voorbereidingen voor het kerstmenu en welk cadeautje je voor wie gaat kopen. Winkelen voor de kerst is dan ook echt fantastisch. Helemaal als de schemer haar intrede doet, de kerstlichtjes branden en de etalages mooi zijn opgemaakt. ’s Avonds popt er her en der een kerstmarkt op en komen de geuren van glühwein, verse wafels en snert je tegemoet. Het is een gezellige boel, iedereen is blij en vooral gelukkig. Een kerstmarkt is heel leuk in eigen land, maar ook heel bijzonder in het buitenland. Daarom vandaag: 9 hele leuke kerstmarkten in Europa.

#1. Düsseldorf – Duitsland

Duitsland is qua kerstmarkten erg populair. Dat is ook niet zo gek, want de stad is vanuit Nederland gemakkelijk en snel te bereiken. Met de trein ben je, afhankelijk van de opstapplaats, met zo’n 2 à 3 uur in Düsseldorf. Een hotelovernachting is niet al te prijzig en met het openbaar vervoer kun je je gemakkelijk bewegen in de stad. Tijdens de kerst wordt de stad helemaal in de kerstsferen gedompeld en is het een gezellige boel. De markten zijn op zes verschillende pleinen die allemaal makkelijk te belopen zijn. Elk plein heeft haar eigen sfeer en dat is wat deze kerstmarkt eigenlijk zo bijzonder maakt. Geniet van Bratwurst met Sauerkraut, Heiße Choco en allerlei andere lekkernijen. De kerstmarkt is vanaf 17 november geopend en eindigt op 23 december. De markt is dagelijks van 11:00 uur tot 20:00 uur geopend (vrijdag en zaterdag tot 21:00 uur).

kerstmarkt in dusseldorf
Ook overdag is het leuk om een kerstmarkt te bezoeken (Foto: © Flickr, La Cita Vita)

#2. Keulen – Duitsland

De kerstmarkt in Keulen is vooral bijzonder om de prachtige locatie en de vele lichtjes. De straten, huizen en winkels hangen vol met kerstverlichting en de lichtgevende Dom staat vol trots op de achtergrond. Niet alleen om de kerstmarkt is het leuk om naar Keulen te gaan, maar ook om het winkelen en cultuursnuiven. Je vindt in Keulen 7 verschillende kerstmarkten met alle 7 een eigen identiteit. De kerstmarkt van Keulen is één van de meest bezochte kerstmarkten in Duitsland. Dat is begrijpelijk, want het is een waar spektakel om mee te maken. Duitse muziek, Duitse specialiteiten en Duitse gezelligheid. De kerstmarkten in Keulen zijn van 21 november tot en met 23 december 2017. De tijden zijn wisselend per kerstmarkt, dus controleer dat even op locatie.

kerstmarkt in keulen
Een concert vlak voor de Dom (Foto: © Flickr, Benjamin Vander Steen)

#3. Brussel – België

Brussel is het gehele jaar door een populaire stad om te bezoeken. Of je nou komt voor cultuur en historie, voor het winkelen of gewoon voor de Belgische chocolade, er is altijd genoeg te doen. Met de kerst wordt de stad helemaal omgetoverd in de kerstsferen en zijn er ruim 200 kraampjes om te ontdekken. Belgische wafels, lokale biertjes en Vlaamse frieten. Als liefhebber van lekker eten en drinken ben je op deze kerstmarkt aan het juiste adres. Het voordeel van Brussel is dat de stad zowel met de auto als met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken is. De markt is te vinden in de binnenstad, maar trek wel de wandelschoenen aan, want je loopt al snel een paar kilometers om alles te kunnen bekijken. Ook leuk: stap ‘s avonds in het verlichte reuzenrat en kijk je ogen uit. De kerstmarkt vindt plaats van 25 november 2016 tot en met 1 januari 2017.

brussel kerstmarkt
Een overzicht van de kerstmarkt (Foto: © Flickr, Tineke)

#4. Wenen – Oostenrijk

Wenen is het vroegere centrum van opera en klassieke muziek. Muzikale grootheden, zoals Beethoven en Bach hebben hier jarenlang gewoond en gewerkt. De stad is niet alleen extreem muzikaal, maar ook super romantisch. Dat wordt helemaal duidelijk wanneer je rond de kerstdagen in Wenen bent. Kerstmarkten zijn in hier een echte traditie. De kerstmarkt bij het Rathaus wordt al ruim 700 jaar bezocht en mag mede daarom, echt niet ontbreken in deze lijst. Ondanks haar leeftijd, is deze kerstmarkt nog steeds even charmant als voorheen. Weense lekkernijen, allerlei hebbedingetjes en een speciaal gedeelte voor de kinderen. In ‘Christkindls Werkstatt’ kunnen de kleintjes lekker knutselen, terwijl jullie de markt bezoeken. De kerstmarkt in Wenen is dit jaar van 12 november tot en met 24 december 2016. Naast de kerstmarkt bij het Rathaus zijn er nog zo’n 12 andere kerstmarkten te bezoeken.

kerstmarkt wenen
Vooral 's avonds is het prachtig! (Foto: © Flickr, Christoph Sammer)

#5. Berlijn – Duitsland

Berlijn heeft bijna 30 kerstmarkten en die zijn allemaal op verschillende locaties in de stad te vinden. De kerstmarkten zijn van 21 november tot en met 1 januari 2017 geopend. Ook hier geldt dat de openingstijden per kerstmarkt verschillen, dus dat het verstandig is om dat vooraf even te checken. De Duitse hoofdstad heeft zo ontzettend veel te zien en te ontdekken, dat je eigenlijk niet genoeg hebt aan een paar dagen om alle kerstmarkten te kunnen bekijken. Iedere kerstmarkt is anders en daarmee biedt een kerstmarkt in Berlijn voor ieder wat wils. Kleine-, grote-, traditionele- en modernere kerstmarkten. Berlijn heeft het allemaal. Kijk je ogen uit, proef alle lekkernijen en geniet.

kerstmarkt berlijn
Het is een gezellige drukte in Berlijn (Foto: © Flickr, Eirik Newth)

#6. Brugge – België

Brugge is een van de mooiste kerststeden van België. Het knusse Middeleeuwse centrum is op zichzelf al een bezoek waard, maar met kerst is het er helemaal bijzonder. De kerstlichtjes en de geuren van het eten uit de kraampjes geven de stad het echte kerstgevoel. De kerstmarkt is te vinden op de Grote Markt en op het Simon Stevinsplein. Op de grote verlichtte schaatsbaan op de Grote Markt kan geschaatst worden en als je daarna trek hebt gekregen, dan kun je jezelf te buiten gaan aan allerlei lekkernijen op de markt. De kerstmarkt is van 25 november tot en met 2 januari 2017. De stad is zowel met het openbaar vervoer, als met de auto gemakkelijk te bereiken.

foto brugge kerstmarkt
De verlichtte huizen in Brugge (Foto: © Flickr, Andrew Sales)

#7. Münster - Duitsland

Duitsland is van oudsher hét land waar je naar toe moet gaan voor een kerstmarkt. Het is daarom ook niet zo gek dat dit land zo veel in deze lijst voor komt. Münster is de ideale bestemming om naar toe te gaan tijdens het kerstmarktenseizoen. De stad ligt vlakbij Enschede en met de trein ben je er zo. In het oude centrum van de stad vind je bijna 300 kraampjes. De stad is versierd, hangt vol lichtjes en is helemaal gehuld in de kerstsfeer. De geuren van Glühwein en versgebakken etenswaren komen je al van veraf tegemoet. De kerstmarkt van Münster is enorm populair onder de Nederlanders. Jaarlijks trekken ruim 1 miljoen Nederlanders met kerst richting de stad. Er zijn in totaal 5 verschillende markten te bezoeken. De kerstmarkt is van 21 november tot en met 23 december 2016.

duitsland kerstmarkt
Veel lichtjes en gezellig druk in Münster (Foto: © Flickr, David van der Mark)

#8. Valkenburg – Nederland

De kerstmarkt van Valkenburg is een hele bijzondere en mag je eigenlijk echt niet overslaan. Je hoeft er niet zo ver voor te rijden, maar je krijgt bij aankomst gelijk het gevoel dat je in het buitenland bent. De kerstmarkt van Valkenburg wordt gehouden in de Gemeentegrot en in de Fluweelengrot, oftewel ondergronds. De markt is daarmee de grootste overdekte kerstmarkt van Europa. Ideaal voor het typisch Nederlandse herfst- en winterweer. In de kathedraal van de grot is een enorme kerststal te zien die gemaakt is van zand. Niet alleen ondergronds is er genoeg te doen, ook bovengronds is er veel te beleven. De kerstmarkt in Valkenburg is van 18 november tot en met 8 januari 2017 te bezoeken.

valkenburg kerstmarkt
De ondergrondse kerstmarkt van Valkenburg is een bijzondere ervaring (Foto: © KERSTSTAD VALKENBURG 2016)

#9. Londen – Engeland

Londen klinkt misschien wel heel ver weg, maar toch valt dat eigenlijk reuze mee. Met het vliegtuig ben je er in nog geen uur en met de boot is het slechts een nacht varen (en dan slaap je toch). Geloof me, het is het allemaal waard. Van 20 november tot en met 3 januari wordt de stad helemaal omgetoverd in de kerstsfeer en is het er extra gezellig. De winkelstraten zijn versierd en de etalages zijn prachtig. Stap ’s avonds zeker in het Londen Eye reuzenrat en kijk uit over een stad vol lichtjes. Er zijn verschillende kerstmarkten te bezoeken, met elk een eigen identiteit. Vooral het Hyde Park en de London Bridge Citymarket zijn echt de moeite waard om te bezoeken.

londen kerstmarkt
Covent Garden met kerstdecoratie (Foto: © Flickr, Garry Knight)

Welke kerstmarkt is jouw favoriet? Of mis je er nog één in deze lijst? Laat het ons weten in een reactie!

Zomervakantie tips