Skip to navigation Skip to main content

Veelzijdig Livigno

7806 - Veelzijdig Livigno

Ben jij al op zoek naar een bestemming voor volgend voorjaar of zomer? Dan heb ik een leuke tip voor je: Livgino! Er zijn maar weinig bestemmingen in de Alpen die zo veelzijdig zijn als dit dorp op ruim 1800 meter hoogte in de Italiaanse Alpen. Niet alleen heb je er allerlei mogelijkheden om actief bezig te zijn in de bergen of op het water, maar bovendien kun je er ook nog een uitstekend (belastingvrij!) shoppen. En vergeet ook niet de heerlijke Italiaanse keuken. Afgelopen zomer was ik een aantal dagen in Livigno, en ik kijk er met heel veel plezier op terug!

Livigno: een bijzondere ligging

Livgino heeft een bijzondere ligging. Het dorp ligt op ruim 1800 meter ingeklemd in de bergen en hierdoor is de reis ernaartoe al een avontuur op zich. Wij vlogen op Milaan en vanaf daar is het nog zo'n 3 uur rijden naar Livigno. Met de auto via Zwitserland rijden is ook mogelijk. Je kunt dan kiezen uit een prachtige route over de Fluelapas (2383 meter hoogte) vanaf Davos of je neemt de autotrein vanuit Klosters door de Vereinatunnel. Een route via de Julierpas en St. Moritz is ook mogelijk, maar deze is langer. Het laatste 'avontuur' van de reis is de Munt la Schera tunnel. Deze tunnel, die maar in één richting tegelijk gebruikt kan worden omdat hij zo smal is, is de enige mogelijkheid Livigno te bereiken vanuit het noorden. Niet voor niets wordt Livigno wel eens 'klein Tibet' genoemd, je moet er wel wat voor doen om er te komen.

Livigno: een bijzondere ligging

Wandelen en mountainbiken

De mogelijkheden om te mountainbiken en wandelen zijn enorm in Livigno. Terwijl de rest van onze groep op e-mountainbikes de bergen introk, ben ik gaan wandelen. En hoewel ik normaal gesproken geen voorstander ben van alleen op pad gaan, was dit in augustus geen probleem. Ik kwam genoeg mensen onderweg tegen. Nadat ik de Carosello3000 lift omhoog had genomen, maakte ik een tocht door Val Federia, een prachtig dal! De mountainbikers kwam ik vervolgens weer tegen bij het knusse bergrestaurantje Tea da Memi.
Lees het verslag over de wandeling door Val Federia in Livigno >

Klimmen in het Larix Park

Een absolute must-do in Livigno is klimmen in het Larix Park. Het park is geschikt voor grote en kleine klimmers, met of zonder ervaring. Voor mij was dit niet de eerste keer in een klimpark, maar toch moest ik weer even slikken als ik naar beneden keek: je klimt hier soms heel hoog tussen de bomen. Nieuw dit jaar was de QUICKjump. Hier maak je vanaf een platform een vrije val, behoorlijk spannend!
Ga naar het artikel over het Larix Park in Livigno >

Watersport in Livigno

Op warme dagen is het prima vertoeven aan de oevers van het Lago di Livigno. Het is een kunstmatig aangelegd stuwmeer, dat op ongeveer een half uurtje wandelen van het centrum ligt. Er is een restaurant met groot terras en een verhuur van kano's, roeiboten, waterfietsen en SUP's. Wij kozen voor de SUP en hebben heerlijk een uurtje gepeddeld tussen de bergen. Gelukkig zijn we niet in het water gevallen, want de temperatuur van dit stuwmeer ligt absoluut onder de 15 graden, brrr.
Bekijk hier het artikel over Lago di Livigno >

Shoppen en eten

Uitgebreid winkelen in een Alpendorp? Ja, dat kan in Livigno. Door de verborgen ligging is het dorp al jaren belastingvrij en hierdoor hebben vele bekende kledingmerken een winkel geopend in Livigno. Denk aan merken als: Adidas, Apple, Chanel, Desigual, Diesel, Dior, Dolce & Gabbana, G-star, Gucci, Jack Jones, Just Cavalli, Kenzo, Lacoste, Millet, Moncler, Nike, Oakley, O’neill, Peak Performance, prada, Quiksilver, Ray Ban, Replay, Swarovski, The North Face en Woolrich...Ja, echt, het is een waar shoppingparadijs! Is het nou veel goedkoper? Mwah, het scheelt wel iets, maar verwacht niet alleen maar koopjes te scoren. En na het shoppen kun je in een van de vele bars en restaurants wat drinken en/of eten. Italianen houden van goed eten en daar geven de horecagelegenheden hier goed gehoor aan: je eet overal goed en niet al te duur.

Kortom, Livigno is met recht een veelzijdige bestemming voor een afwisselende vakantie in de Alpen! Ik weet zeker dat ik nog wel eens terug kom hier...

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.